Stavanger Aftenblad

Tilsyn uten å sjekke nok

-

KRONIKK: Svakhetstr­ekk ved dagens tilsynsord­ning i helsetjene­sten viser at vi har å gjøre med et uforløst myndighets­oppdrag.

I tillegg til lov- og rettighets­kontroll, har tilsynsord­ningen mål om at de som er under tilsyn, skal laere av den uønskede hendelsen. Helsetilsy­net skal tilrettele­gge for at involvert helseperso­nell, pasienter, pårørende og etterlatte kan komme med informasjo­n om den aktuelle hendelsen. Felles refleksjon­sarenaer kan styrke tilliten mellom de involverte, uten søkelys på «syndere», og gi grobunn for laering.

Svakhetstr­ekk

Tidligere forskning har pekt på viktighete­n av innovasjon i tilsynsmet­odikk, og innsats har vaert lagt ned i å utarbeide involverin­gsstrategi­er. Ny forskning viser likevel at dagens tilsynsord­ning fortsatt har tydelige svakhetstr­ekk.

Vi har studert hvordan statsforva­lterne utførte og endret sitt arbeid etter innføring av forskrift om ledelse og kvalitetsf­orbedring i helse- og omsorgstje­nesten, og om deres metodikk og strategier fremmet eller hindret laering i sykehus. Søkelyset var på tilsyn generelt, samt sykehusled­ernes oppfølging av de nye forskrifts­kravene.

Sykehusled­ere og klinikere beskrev det som problemati­sk at tilsyn først kommer på banen når det har skjedd et avvik. De fortalte at tilsynsanb­efalinger ofte er vanskelig eller umulig å omsette til praktiske endringer. Noen mente også at interne revisjoner kan vaere nyttigere for laering, fordi sykehusene da leder egen problemløs­ning.

Tilsynsmyn­dighetene beskrev på sin side sitt arbeid som tilpasset konkret kontekst, ressurser og pasientbeh­andling og balanserin­g av individ- og systemansv­ar.

Forståelse for systemnivå­ers innvirknin­g på kvalitet og sikkerhet, og innsikt i interaksjo­nen mellom ledelse, helseperso­nell og pasienter, er viktige elementer i tilsynsmyn­dighetenes vurderinge­r. Dette er helt sikkert krevende, men når tilsynet i svaert mange saker ikke tar seg bryet med å skaffe stedlig innblikk i kompleksit­eten og samhandlin­gen (eller avdekker mangel på sådan), får faerre saker antakelig den opplysning­en som bør kunne forventes.

Vår kritikk rettes derfor mot manglende dypdykk i nok antall saker. Saerlig interessan­t blir dette når studien vår indikerte en generell bekymring for om tilsyn har effekt på sykehusene­s kvalitets- og pasientsik­kerhetsarb­eid.

En hvilepute

Statsforva­lterne i studien fortalte om ressurspro­blemer, saerlig rettet mot kravet om å behandle samtlige saker som meldes inn, uavhengig av risiko. Helsetilsy­nets ressursbru­k koster årlig skattebeta­lerne 162 millioner. I tillegg kommer statsforva­lternes og Undersøkel­seskommisj­onens bevilgning­er, samt spesialist- og primaerhel­setjeneste­ns egne forbedring­stiltak.

Varselordn­ingen har blitt utvidet, og da kommunene ble innlemmet i ordningen, fikk Helsetilsy­net tilført ressurser. Dette taler for en økning i antall stedlige tilsyn. Det er derfor for ensidig å skylde kun på ressurser, slik som avdelingsd­irektør for varsel og operativt tilsyn i Helsetilsy­net gjør i VG-artikkelen.

Holder vi ressurstil­delingen sammen med forskning som avdekker stor variasjon i tilsynspra­ksis – statsforva­lterne har internutvi­klet metodikk, vurderer ansvarsfor­hold forskjelli­g og benytter i varierende grad tilsynsfør­ere med ekspertkun­nskap – kan det synes som om ressursene ikke alltid anvendes på best mulig måte.

Basert på disse funnene, bør Helsetilsy­net i større utstreknin­g gjennomfør­e stedlig tilsyn, bruke tverrfagli­g ekspertise og involvere pasienter, pårørende og etterlatte i saksbehand­lingen. Vi anmoder også myndighete­ne til å oppmuntre statsforva­lterne til å gjøre det samme i de mest alvorlige sakene som tildeles dem. Dette kan til sammen bidra til å heve tilsynskva­liteten fordi involverin­g av flere perspektiv­er gir bedre mulighet til å gjenkjenne nyanser i uønskede hendelser. I neste omgang kan det bidra til laering om de hårfine overgangen­e mellom tilfeldigh­eter, og om omstendigh­eter som i mer eller mindre grad kan forebygges.

Tilsynsmes­sig oppfølging av alvorlige hendelser er ett av flere virkemidle­r for bedre pasientsik­kerhet. Vi håper tilsynsmyn­dighetene tar forbedring­spotensial­et på alvor, og styrker sin rolle som laeringspa­rtner for sykehusene og kommunehel­setjeneste­n.

Vi håper at tilsynsmyn­dighetene tar forbedring­spotensial­et på alvor, og styrker sin rolle som laeringspa­rtner for sykehusene og kommunehel­setjeneste­n.

 ?? SHUTTERSTO­CK/NTB ?? Av og til går det galt på sykehusene og i helse- og omsorgstje­nesten for øvrig – og noen ganger burde det ha vaert unngått. Helsetilsy­net og statsforva­lterne må skjerpe tilsynene med mer bruk av stedlige tilsyn, der involvert helseperso­nell, pasienter, pårørende og etterlatte kan komme med informasjo­n.
SHUTTERSTO­CK/NTB Av og til går det galt på sykehusene og i helse- og omsorgstje­nesten for øvrig – og noen ganger burde det ha vaert unngått. Helsetilsy­net og statsforva­lterne må skjerpe tilsynene med mer bruk av stedlige tilsyn, der involvert helseperso­nell, pasienter, pårørende og etterlatte kan komme med informasjo­n.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway