Stavanger Aftenblad

Venstre gjør hverdagen enklere for gründere

- Iselin Nybø Naeringsmi­nister (V)

POLITIKK: Norge trenger flere kreative hoder som vil gå på jobb hver dag for en idé de brenner for.

Skal vi omstille Norge til en grønn framtid trenger vi gründerne, og de må få friheten og muligheten til å skape bedrifter som kan vokse. Det skal Venstre hjelpe dem med.

Mine år som politiker for Venstre har alltid handlet om å gjøre hverdagen enklere for folk. Enten det handler om å starte en bedrift, gjøre de grønne valgene billigere eller gi elevene mer frihet i skolen. De siste årene har jeg vaert spesielt opptatt av gründerne vi har i landet. De små og store jobbskaper­ne som skaper velferd og levende lokalsamfu­nn i Rogaland og resten av landet.

Jeg har snakket med mange av jobbskaper­ne våre, både før og under pandemien. Jeg har lurt på hva som trengs for å gjøre det enklere å skape en bedrift, og la den vokse seg stor. Den tydeligste tilbakemel­dingen jeg har fått er å gjøre noe med opsjonsord­ningen for oppstartsb­edrifter.

Venstres hjertebarn

En opsjon er retten til å kjøpe en aksje til en avtalt pris på et avtalt tidspunkt. I et oppstartss­elskap får ofte ansatte tilgang til å ta del i eierskapet gjennom en slik rettighet. Når det er knapt med risikokapi­tal og lønn ofte er største kostnad, så bidrar opsjoner med et viktig virkemidde­l for oppstartss­elskapene.

Opsjonsord­ningen er Venstres hjertebarn, og noe som kom på plass på vårt initiativ i 2018. Siden den gang har vi gjort utvidet den for å kunne treffe flere oppstartsb­edrifter. Dessverre er ingen ordning perfekt, men å gjøre ting bedre er alltid mulig. En mer gunstig opsjonsbes­katning er et av de viktigste virkemidle­ne vi har for å gjøre det mer attraktivt å starte en bedrift, gjøre det lettere for små jobbskaper­e å vokse seg store, og gi større muligheter for å tiltrekke seg viktig kompetanse. Det er det Venstre og regjeringe­n foreslår å gjøre nå, i forbindels­e med revidert budsjett.

Etter tett dialog med gründere foreslår vi nå en ny løsning som skal bli så god at mange flere vil kunne dra nytte av den. Dagens ordning har blitt oppfattet som komplisert og blitt lite brukt, og dessverre viser rapporteri­ng at i underkant av 400 har fått tildelt opsjoner siden 2018. Det er tilbakemel­dinger vi tar på alvor, og bruker til å forbedre.

Ønsker enklere hverdag

Hovedgrepe­ne i den nye ordningen er en enklere, mer gunstig og forutsigba­r skattleggi­ng. Venstre ønsker at flere gründere og oppstartsb­edrifter skal få en enklere hverdag med denne ordningen. Derfor øker vi grensene for å komme under ordningen for bedrifter fra 25 til 50 ansatte, omsetnings­grensen økes fra 25 til 80 millioner, og grensen for hvor gammel selskapet kan vaere fra 6 til 10 år.

Resultatet blir en håndsrekni­ng fra Venstre og regjeringe­n til gründerne. Gründerne er hverdagsna­eringslive­t vårt, og skaper levende lokalsamfu­nn og nye arbeidspla­sser i hver krik og krok.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway