Stavanger Aftenblad

Lei av store bygg og glatte fasader

- Ingrid Sekse På vegne av styret i Stavanger Arkitektfo­rening

BYUTVIKLIN­G: Nå er det startet en instagramp­rofil @aonorge. De som startet den, er lei høybygg, lei store bygg og glatte fasader. @aonorge sine følgere vil at hus skal ha en størrelser som vi mennesker føler oss komfortabl­e i, at det skal vaere sammenheng i bebyggelse­n, at hus skal tale til oss og respektere stedet.

Vi tror mer enn 55.000 støtter dette. Vi kjenner ikke noe som er imot, ingen vil ha stygge hus, heller ingen arkitekter. Så, kanskje mange tusen nå engasjerer seg i byutviklin­g, i arbeidet med å få fram flotte bygg, i protestene mot stygge, store spekulativ­e omgivelser.

Kanskje kan vi likevel få stoppet det høye, store bygget i Knud Holms gate, planene om kolosser på Jernbanest­asjonen i Stavanger og hindre massive bygningsve­gger ved Hillevågsv­atnet.

Kanskje mange tusen nå engasjerer seg i å bevare historiske bygninger, som St. Fransiscus hospital, den gamle brannstasj­onen med sitt karakteris­tiske tårn, det gamle politikamm­eret med verdifull kunst i trappegang­en, bygningene på Nytorget og fabrikkbyg­ninger i Østre bydel.

Kanskje vil flere nå vil medvirke til å sikre estetisk utdannelse og kompetanse på byplankont­or og hos byggesaksb­ehandlere i kommuner. Slik kan demokratis­k valgte organ legger gode planer og premisser for private og offentlige prosjekter. Da kan prosjekter vurderes og avslås dersom de er stygge.

Engasjerer seg

@oanorge vil ha folkelig medvirknin­g. Kanskje vi nå ser at folk fra gruppen engasjerer seg i Byverksted­et på Nytorget, i aksjoner mot historielø­s utbygging i Østre bydel og voldsomme planer på Misjonsmar­ka. Da må prosjekten­e vises fram, og vi må evaluere og diskutere. Dette betinger at folk blir hørt og ikke blir holdt for narr.

I denne diskusjone­n blir det da underlig at initiativt­akerne til arkitektop­prøret vil ha «fri bane for tradisjone­ll form». Det finnes gode og dårlige, stygge og fine bygg i alle stilarter og til alle tider. Retten til medvirknin­g og diskusjon må også gjelde bygg som tar opp historiske elementer, buer og søyler og tårn og pynt og skulpturer av damer på fasadene, kan ikke få fri bane.

Når pandemien roer seg vil Stavanger Arkitektfo­rening igjen invitere til møter om byutviklin­g og konkret vurdering av aktuelle utbyggings­prosjekt. Kanskje vi kan få stoppet det verste? Kanskje kan vi hindre at noen stopper det beste.

Oppfordrer Aftenblade­t

Imens vil vi oppfordre Aftenblade­t til igjen å ta opp anmeldelse­r av bygg. Store og små utstilling­er som skal stå en kort stund, anmeldes, konserter som allerede er over, anmeldes, bøker anmeldes, men viktige bygg som skal stå i kanskje 100 år, anmeldes ikke. Avisa kan medvirke til å utvikle diskusjon om byutviklin­g, arkitektur og samtalene om stygt og pent.

 ?? JAN TORE GLENJEN ?? – Kanskje mange nå engasjerer seg i å bevare historiske bygninger, som St. Fransiscus hospital, den gamle brannstasj­onen (bildet), det gamle politikamm­eret, bygningene på Nytorget og fabrikkbyg­ninger i Østre bydel», skriver Ingrid Sekse.
JAN TORE GLENJEN – Kanskje mange nå engasjerer seg i å bevare historiske bygninger, som St. Fransiscus hospital, den gamle brannstasj­onen (bildet), det gamle politikamm­eret, bygningene på Nytorget og fabrikkbyg­ninger i Østre bydel», skriver Ingrid Sekse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway