Stavanger Aftenblad

Aftenblade­t glemte frigjøring­sdagen

- Borghild Karin Børresen Stavanger

8. MAI: Frihet er ingen selvfølge. Frigjøring­sdagen 8. mai er en viktig dag å markere. Dagen skal minne oss på at vi fikk vår frihet i 1945. Mange ga sitt liv i kampen og mange ble ødelagt fysisk og psykisk etter grusomme opplevelse­r gjennom fem lange år.

Friheten kostet dyrt. Er vi blitt så blaserte at vi ikke lenger synes det er av betydning å vise respekt og takknemlig­het for kampen som ble kjempet? Er det derfor Stavanger Aftenblad ikke vier dagen oppmerksom­het?

Vi lever i en tid hvor vår egen frihet er rokket ved. Våre liv er begrenset på grunn av pandemien vi har levd med i vel ett år. Det selvfølgel­ige livet vi var vant til å leve, har endret seg. Vi opplever begrensnin­ger som, for mange, er tunge å leve med. Å bli frarøvet vår frihet er en stor inngripen i våre liv. Mange menneskers psykiske helse blir dårligere, angst og frykt for hva som vil komme til å skje, påvirker oss.

En frihetsber­øvelse ingen av oss, trolig, hadde sett for oss. Jeg tror de fleste har gjort seg noen refleksjon­er over hva pandemien gjør med oss, unge som eldre. For mange betraktes pandemien som vår tids krig.

Kanskje frihetsbeg­repet har fått en større betydning og bevissthet? Å trekke noen parallelle­r mellom dagens pandemi og frigjøring­sdagen, kunne derfor vaert en gylden mulighet for Aftenblade­t å gripe fatt i, men de lot den dessverre ligge.

Stavanger Aftenblad - dere har et samfunnsan­svar. Det kan synes som om dere, i denne saken, både er historielø­se og respektløs­e. Det er trist og skremmende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway