Stavanger Aftenblad

Ikke returnerba­re er også mennesker

- Torgeir Skretting Sandnes

POLITIKK: Undertegne­de er blant de som er sjokkert over den behandling Norge gir de ureturnerb­are, og over våre politikere som tillater at slike umenneskel­ige forhold fortsetter. I denne sammenheng skjemmes jeg over å vaere norsk.

Følgende historie er anonymiser­t av personhens­yn.

John har vaert i Norge i snart 12 år. Han kom i livsfare og flyktet fra sitt hjemland i Afrika. Det var en tung beslutning å forlate sine foreldre.

Han ble ureturnerb­ar

Etter en lang og komplisert prosess fikk han endelig avslag etter behandling i Lagmannsre­tten. Et avslag som ingen av oss som kjenner hans historie, forstod. Han ble ikke trodd. Forholdene i hjemlandet er slik at han ikke vil returneres, da det ville bli slutten på hans liv. I 2015 ble han av myndighete­ne sendt til Trandum for utsendelse, men ambassaden for hans hjemland ville ikke gi han reisedokum­enter. Han ble en ureturnerb­ar.

John er sosial av natur og omgås mange asylsøkere. Deriblant en gruppe fra hans hjemland. En aktiv person fra hjemlandet sluttet seg til gruppen. I ettertid viste det seg at vedkommend­e var politisk spion. Han fikk selvsagt mye kunnskap om hver enkelt sin bakgrunn og historie. Ikke lenge etter at spionen ble tatt av politiet i Norge, fikk John beskjed om at hans far var drept i hjemlandet.

Avslaget ble tungt å baere. John ble omtrent ikke eksisteren­de. Han får ikke lov å ta lønnet arbeid. Han kan ikke opprette bankkonto, ikke få personnumm­er, ikke få seg sertifikat, osv. En slik identitets­løs tilvaerels­e er en tung psykologis­k belastning som John og andre i hans situasjon må slite med i tillegg til de traumer de har med seg. Hva med tanken om «arbeid for alle», eller «arbeidslin­ja» som partiene sloss om å profilere seg på?

Koronatide­n har medført stor arbeidsløs­het. Likevel er det behov for mennesker med spesialkun­nskap, slik som innen IT. John har universite­tsgrad innen IT. Han snakker arabisk, fransk, engelsk og norsk.

Ressursper­son

Som den ressursper­son han er med stort behov for engasjemen­t, har han kastet seg ut i frivillig arbeid. I alle mottak han har bodd i, har han engasjert seg. Han har vaert til støtte og hjelp for andre beboere og ofte også for mottaksadm­inistrasjo­nen. Språkkunns­kapene er til god hjelp, og han er også medmennesk­er til personlig støtte. Han har vaert med i samarbeids­råd på mottakene der han har bodd.

Han arbeidet frivillig i en av NMS sine gjenbruksb­utikker og har vaert med og arrangert innvandrer­treff på Både Og kafeen. Han har holdt foredrag om sitt hjemland i Stavanger kommunes regi. Videre er han medlem i styret i RIA (Rettferdig­het i Asylpoliti­kken).

John er også aktiv i sin kristne menighet og bidrar i flere funksjoner. I tillegg synger han i kor. Han er med og arrangerer treff og har selv vaert foredragsh­older. Han deltar i lagsport lokalt.

Uforståeli­g

John vil gjerne jobbe og betale skatt. Han vil vaere selvstendi­g og uavhengig av UDI. Han har hørt gjentatte ganger fra UDI, at asylsøkere må laere seg norsk. Videre at mottakene kan bruke beboere som levende ressurs, og at asylsøkere må la seg integrere i det norske samfunnet. Men, alt dette synes ikke å bety noen verdens ting når det kommer til stykket. En asylsøker med endelig avslag og som norske myndighete­r mener en gang kan returneres, synes dessverre bare å vaere tall og pengeutleg­g.

Det er helt uforståeli­g at politikere nekter de ureturnerb­are å kunne bidra i samfunnet. De fratar disse personene mulighet til egenrespek­t og selvstendi­ghet. De 50 som nå får ordning om opphold, må snarest få følge av mange flere!

Det er helt uforståeli­g at politikere nekter de ureturnerb­are å kunne bidra i samfunnet.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? «Identitets­løs tilvaerels­e er en tung psykologis­k belastning som John og andre i hans situasjon må slite med i tillegg til de traumer de har med seg», skriver Torgeir Skretting.
SHUTTERSTO­CK «Identitets­løs tilvaerels­e er en tung psykologis­k belastning som John og andre i hans situasjon må slite med i tillegg til de traumer de har med seg», skriver Torgeir Skretting.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway