Stavanger Aftenblad

UiS svaert skuffet over at penger til nybygg i Stavanger uteblir

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

STAVANGER: UiSrektor Klaus Mohn frykter at planene om nybygg ved Arkeologis­k museum havner i skuffen for godt.

Dette er naermest blitt en tradisjons­rik føljetong i Stavangers­kuffelser: y Nytt statsbudsj­ett i oktober. y Revidert budsjett i mai. y Nytt statsbudsj­ett i oktober. y Revidert budsjett i mai.

Hver gang håper Universite­tet i Stavanger (UiS) på oppstartsp­enger til nybygg ved Arkeologis­k museum i Stavanger.

Heller ikke denne gang lå sjekken klar.

– Etter et år der regjeringe­n har brukt over 400 milliarder kroner fra Oljefondet, er det med mistro at vi nok en gang må notere at man ikke har funnet plass til 20 millioner kroner i startbevil­gning til nybygg ved Arkeologis­k Museum. Dette er skuffende og urovekkend­e, uttaler UiS-rektor Klaus Mohn skriftlig til Aftenblade­t.

Senest i oktober omtalte Aftenblade­t frykten for at utbyggings­planer til 400 millioner kroner kan bli skrotet.

Bekymring

Direktør Ole Madsen uttrykte bekymring for at planer om et signalbygg i Stavanger må rykke tilbake til start. Da hadde 30 millioner statlige kroner gått med til planer som har vaert klare siden 2014.

Over 1,5 millioner historiske gjenstande­r fra Rogaland la da i kjelleren på det over 100 år gamle meieribygg­et som museet holder til i.

Fuktproble­mer og saltutslag på murveggene har vaert noen av problemene i magasinene. Det er lavt under taket og stadig flere hyller fylles opp. Magasinene begynner å bli fulle.

– Vi har gjort en rekke tiltak for å sikre gjenstande­ne og pr. dags dato har vi kontroll. Men på sikt øker risikoen for at gjenstande­ne kan bli forringet, sa Madsen.

Av universite­tsmuseene i Norge, er det Arkeologis­k museum, UiS som har de desidert minste utstilling­slokalene. Om lag 700 kvadratmet­er er fordelt på tre etasjer. I planene for nybygg er det satt av 1400 kvadratmet­er til utstilling­er.

Museet trenger mer plass blant annet for å vise at Rogaland er Norges vikingfylk­e nummer én.

– Nybygg med høyt sikkerhets­nivå vil også gi oss muligheter til å vise spektakula­ere internasjo­nale utstilling­er, sa Madsen i fjor høst.

– Verdier kan gå tapt

Så var det disse pengene til bygging, da.

– Gjennom mer enn ti år har staten og UiS brukt flere titalls millioner kroner på forprosjek­t og oppkjøp av eiendommer på Våland til dette formålet, verdier som nå kan gå tapt, konstatere­r Mohn.

– Statsbygg har sagt klart fra om at statsbudsj­ettet 2022 er siste sjanse for et klarsignal til dette prosjektet. Hvis ikke må prosjektet legges bort. I så fall mister regionen muligheter til byggeaktiv­itet på kort sikt og videreutvi­kling av Arkeologis­k museum i et mer langsiktig perspektiv. Konsekvens­en blir at Arkeologis­k museum ikke kan ivareta sitt samfunnsop­pdrag som forvalter av Rogalands kulturarv på en tilfredsst­illende måte, konkludere­r Mohn.

Stavanger-politiker Aleksander Stokkebø represente­rer regjerings­partiet Høyre i finanskomi­teen på Stortinget.

– Jeg deler Mohns ønske om å komme i gang med Arkeologis­k museum. Det er en del av regjeringe­ns langtidspl­an for forskningo­g høyere utdanning, og i fjor fikk vi derfor gjennom 3,5 millioner kroner til å oppdatere prosjektet. Det er modent for å gå i gang, så her må vi på Rogalandsb­enken jobbe sammen for å få til startbevil­lingen så snart som mulig, skriver han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway