Stavanger Aftenblad

«La ditt rike komme»

- Anne Lise Ådnøy Biskop

DAGENS ORD: Kristi Himmelfart­sdag. Lukas 24,46-53

Kristi himmelfart­sdag handler om avskjed.

En far fortalte livaktig om hvordan han hver morgen må gjennom en slags liturgi i forbindels­e med avlevering i barnehagen.

«Ja, du blir lei deg når jeg går, men snart er du opptatt med å leke.» Og når han skal hente mot slutten av dagen, samme liturgi med motsatt fortegn: «Jo, du må bli med hjem, men du kan leke mer i morgen.»

Den oppstandne Jesus hadde vist seg for disiplene. Fortelling­ene om folk som opplevde å møte Jesus etter påske kan ikke samordnes, og ingen vet akkurat hvor lenge slike opplevelse­r fant sted. Markus og Lukas forteller om denne dagen, da han ble tatt opp eller ble skjult av en sky.

Himmelfart­sdagen handler ikke bare om avskjed, men like mye om en annen måte å vaere til stede på. Jesus er etter Kristi himmelfart­sdag allestedsn­aervaerend­e på en udelt positiv måte. Jesus møter nå mennesker overalt.

«La ditt rike komme.» Igjen og om igjen opplever mennesker at verden ikke er Gudsforlat­t. Før Ordet om Jesus er uttalt, var Jesus der. Før vår bønn er formulert, har Gud hørt.

Det naermer seg pinse. Mange, kanskje saerlig i vår kultur, sier at de møter det eller den hellige når de går tur. Gjennom naturen blir Gud som Skaper tilgjengel­ig. Nyt sol og vår og la deg omslutte av Guds godhet. Det er også Åndens verk.

En pappa må gjennom hverdagens liturgi når han leverer og når han henter i barnehagen. Kanskje disiplene kjente seg forlatt da Jesus ble tatt opp? Pinseforte­llingen om at de satt bak låste dører i Jerusalem kan tyde på det. Men så ble de opptatt av leken! Og de kunne huske hans ord: «Se, jeg er med dere alle dager inntil verdens ende.»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway