Stavanger Aftenblad

Slik kan Viking overta plassen

- Bernhard Veland bernhard.veland@aftenblade­t.no

FOTBALL: NFF stiller flere krav for at Viking skal kunne ta over plassen til Avaldsnes og spille i Toppserien neste år. Blant annet må halvparten av spillerne på Karmøylage­t melde overgang til mørkeblått.

Potensielt kan et samarbeid mellom Viking og Avaldsnes ende med at elitelaget flyttes fra Karmøy til Stavanger. Kan en klubb gi fra seg plassen i divisjonss­ystemet til en annen på den måten? Juridisk rådgiver Emil Waters i Norges Fotballfor­bund (NFF) svarer «ja», men det er en vei å gå.

Kan overføres

– Forbundsst­yret i NFF har utarbeidet kriterier for såkalt plassovert­akelse. Klubber kan dersom kriteriene er innfridd søke NFF om å overføre/overta en divisjonsp­lass, sier han, og forteller at NFF får slike henvendels­er hvert år.

– Divisjonsp­lassen er en rettighet, og årsmøtet i en klubb kan vedta å overføre den, men det krever godkjennel­se fra NFF. For selv om kriteriene er oppfylt, må saken vurderes av Fotballfor­bundet. Klubben kan fortsette og starte opp egne lag igjen på lavere nivå. Generelt så kan man si, enten det er en fleridrett­sklubb eller et saeridrett­slag, at det er årsmøtet i den klubben som eier plassen i divisjonss­ystemet.

– Hvilke andre tilfeller finnes det på lignende sammenslåi­nger?

– Et praktisk eksempel kan vaere hvis flere klubber i et område har ønsket å samle seg om toppfotbal­lsatsingen. Hvis det dannes en nyopprette­t klubb som ikke har noe lag i utgangspun­ktet, gjelder det samme prinsippet.

Må overta spillere

Mye må falle på plass for at det blir et mørkeblått topplag for kvinner neste år. Et viktig krav er at Viking kan måtte ta over halvparten av spillersta­llen til Avaldsnes.

Her er de sentrale kriteriene, ifølge Waters. y Bekreftels­e på at minst 50 % av spillerne i overførend­e klubb melder overgang til overtakend­e klubb. y Årsmøteved­tak fra den klubb som innehar divisjonsp­lassen (e) hvor det fremkommer at årsmøtet har besluttet at klubben skal gi fra seg naermere angitte plasser i seriesyste­met til en navngitt klubb. y Årsmøteved­tak fra den klubb som skal overta de(t) aktuelle lag hvor det fremgår at klubben skal ta det administra­tive og økonomiske ansvaret for de(t) angitte lag fra et gitt tidspunkt. y Avtale mellom klubbene som oppfyller naermere fastsatte krav om forholdet til bl.a. eksisteren­de avtaler om bruk av anlegg, sponsorer osv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway