Stavanger Aftenblad

Erna kan bevare stjerna

LEDER: Erna Solberg kan gå av med hevet hode. Jobben som statsminis­ter krever spesielle personlige egenskaper, og er en av de mest belastende man kan inneha. Hun har gjort jobben.

-

Vurderinge­n i ettertid av hennes innsats for landet vil selvsagt variere med øynene som ser, og med hvilket politisk ståsted man har. Men ser vi bort fra politiske uenigheter og kritikk som bygger på ideologisk­e forskjelle­r, har Erna Solberg i det store og hele skrevet seg inn i Høyres historie som en viktig leder i en god periode for partiet. Og for nasjonen har hun stått sin vakt ut og kan overlate stafettpin­nen til Jonas Gahr Støre (Ap).

Solberg-regjeringe­n måtte håndtere oljeprisfa­llet i 2014 og flyktningk­risen i 2015, men pandemien ble en spesiell og ekstra belastning. Kraftfulle tiltak i en usikker tid førte til god oppslutnin­g om de første tiltakene. Pandemiens varighet taeret til slutt på kreftene for alle, og bidro til å styrke ønsket blant velgerne om en ny politisk retning. Det skyldtes også at en del av de økonomiske tiltakene rettet mot bedrifter og virksomhet­er for å motvirke konkurser, kom uten reservasjo­n om tilbakehol­denhet i utbyttepol­itikk eller andre krav til driftsform­er. Noe som gjorde at noen faktisk kunne utnytte ordningene.

I ettertid vil også økte forskjelle­r og kutt i ulike former for støtteordn­inger bli veid opp på den negative siden i et politisk åtteårs-perspektiv. Men statsminis­terens jobb som leder av regjerings­kollegiet kan det ikke settes så veldig mange spørsmålst­egn ved. Feiltrinn i egen tolkning av smittevern­bestemmels­ene blir småtteri mot det faktum at Solberg stod i belastning­en og gjorde jobben i en helt spesiell periode for nasjonen og verden for øvrig.

Ett trekk ved Erna Solbergs holdning til sitt eget politiske nederlag ved valget i år, er hennes vilje til å stå på videre. Hennes presiserin­g av at nå skal hun gå inn i en rolle som opposisjon­sleder, bidrar til å styrke hennes eget omdømme. Ofte har vi sett at statsminis­tre etter en krevende periode takker for seg, og ser seg om etter muligheter for å jobbe mer internasjo­nalt, som det ofte heter. De sier seg dermed ferdig med norsk politikk.

Der har Erna skilt seg fordelakti­g ut.

På den måten bidrar hun til ro i rekkene i eget parti. Valgnederl­aget skaper ikke noe behov i Høyre om lederskift­e, ny kurs og rop etter en «ny-leder-effekt». Erna vil etter eget utsagn kjempe om statsminis­terjobben igjen om fire år. Står hun ved det løftet, kan det bidra til å styrke hennes ettermaele ytterliger­e.

Grunnlagt 1. september 1893 av Lars Oftedal

Ett trekk ved Erna Solbergs holdning til sitt eget politiske nederlag ved valget i år, er hennes vilje til å stå på videre.

 ?? UNITED NATIONS / UN WEB TV ?? Erna Solberg har gjort det klart at hun ikke er ferdig med norsk politikk, men torsdag går hun av som statsminis­ter.
UNITED NATIONS / UN WEB TV Erna Solberg har gjort det klart at hun ikke er ferdig med norsk politikk, men torsdag går hun av som statsminis­ter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway