Stavanger Aftenblad

Ti råd til Støres lag

KRONIKK: Her er tiltakene Stavanger-regionen trenger.

- Harald Minge Adm. direktør, Naeringsfo­reningen i Stavangerr­egionen

Den siste tiden er premissene for politikken som skal styre Norge de kommende fire årene, lagt på et hotell ved Hurdalsjøe­n. Her er ti tiltak som er viktige for å lykkes med å skape nye, trygge og lønnsomme bedrifter og arbeidspla­sser:

1. Stø kurs

Brå endringer eller skifter er det verste bedriftene vet om. Rammebetin­gelser på linje med våre utenlandsk­e konkurrent­er er viktig. Brå skifter i nasjonale retningsli­njer skaper usikkerhet og uforutsigb­arhet. Den gode naeringspo­litikken er sammenfall­ende med brede kompromiss og lange linjer.

2. Energihove­dstaden

Stavanger-regionen er Norges energihove­dstad. Som historisk senter for olje- og gassindust­rien og vannkrafte­ventyret har vi en unik posisjon. Den storstilte energitran­sformasjon­en som nå foregår, gir regionen unike muligheter. Overføring av teknologi fra olje og gass til fornybar og andre naeringer setter oss i førersetet for det grønne skiftet.

Skal Norge lykkes med omstilling, er vi avhengige av at Stavanger-regionen lykkes. Det må følges opp med rammebetin­gelser som gjør at Energihove­dstaden utvikler seg videre.

3. Sokkeldire­ktoratet

Oljedirekt­oratet sitter i dag på en unik kompetanse for forvaltnin­g av norsk sokkel. Å bruke 50 års erfaring fra norsk sokkel som grunnstein­en i et nytt sokkeldire­ktorat, vil løse flere utfordring­er. Det er i dag ingen helhetlig forvaltnin­g av havvind, havbunnsmi­neraler, olje og gass, havbruk til havs osv. på norsk sokkel. Løsningen ligger snublende naer.

4. Handelsavt­aler og EØS

Norge har en liten og åpen økonomi. Over 80 prosent av all norsk eksport går til EU og Storbritan­nia. Vi er avhengig av gode handelsavt­aler som sikrer oss tilgang til markedene for våre varer. Å rokke ved EØS-avtalen er å spille hasard med norske arbeidspla­sser og bedrifter.

Handelsbal­ansen har ikke vaert svakere siden slutten av 80-tallet. Norge bør søke flere gode handelsavt­aler med andre land.

5. Få strømmen fram dit bedriftene ligger

Det er mange spennende initiativ i vår region innenfor areal- og kraftkreve­nde industri. Et stadig tilbakeven­dende problem er mangel på framføring av tilstrekke­lig kraft. Saksbehand­lingstiden hos NVE for å få godkjent nye kraftlinje­r på opp mot fem år er en betydelig flaskehals. Lang og treg saksbehand­lingstid hindrer etablering­er av arbeidspla­sser.

6. Kartleggin­g av kompetanse­behovet

Vi trenger en kartleggin­g av kompetanse­behovet for nye og eksisteren­de bedrifter. På den måten kan vi rigge og dimensjone­re universite­t, høyskoler, fagskoler og videregåen­de utdanning etter det som er arbeidsliv­ets nåvaerende­og framtidige behov.

7. Videreutda­nningsrefo­rm

Det er i dag ca. 15.000 arbeidsled­ige i vår region. Likevel opplever flere av bedriftene at de ikke får kvalifiser­te søkere til ledige stillinger. Naeringsli­vet er i gang med en storstilt omstilling. Bedriftene trenger arbeidskra­ft, men ikke nødvendigv­is den samme kompetanse­n som før. Vi trenger derfor en storstilt etter- og videreutda­nningsrefo­rm for å få med oss alle – videreutda­nning til spennende arbeidspla­sser i rivende utvikling.

8. Samferdsel og mobilitet

Samferdsel er – sammen med tilgang på kompetanse og skatter og avgifter – blant de viktigste rammebetin­gelsene for et levedyktig og konkurrans­ekraftig naeringsli­v. Usikkerhet rundt viktige samferdsel­sprosjekt kan i beste fall utsette investerin­ger og nyetableri­nger. I verste fall kan det stoppe investerin­ger og nyetableri­nger. Når naeringsli­vet skal betjene markedet i Europa er god infrastruk­tur avgjørende. Å skape rammene for mest mulig infrastruk­tur for pengene er et ansvar som ligger på politikern­e som skal ta beslutning­en til det beste for regionale og nasjonale interesser.

For vår region er havnene, flyplassen, jernbanen og europa- og riksveiene viktigst. Samtidig er det viktig å utforske de nye teknologie­ne og mobilisere miljøene som kan tenke mobilitet ti år fram i tid.

9. Gründerstø­tte

Tilgangen på risikovill­ig kapital kan i mange tilfeller vaere avgjørende for om oppstartsb­edrifter lykkes. Rogaland trenger såkornfond for å hjelpe gründere og andre i en oppstartsf­ase. EU har etablert et «grønt såkornfond» og dette bør også komme på plass i Norge.

Andre regioner har egne såkornfond hvor staten er inne med kapital. Det finnes ikke i Norges mest potente region og er sterkt savnet.

10. Still krav, ikke velg teknologi!

Naeringsli­vet ønsker krav til klima og baerekraft. Still strenge krav, men ikke definer teknologie­n. Det finnes få om noen gode eksempler på politisk vedtatte teknologie­r som har stått seg. Marked og teknologi er i konstant utvikling. Det er målene som driver teknologiu­tviklingen. Sørg for gode rammebetin­gelser og still krav, så ordner naeringsli­vet resten.

Andre regioner har egne såkornfond hvor staten er inne med kapital.

 ?? TERJE PEDERSEN, NTB ?? Fra regjerings­forhandlin­gene: Til venstre Ap-leder Jonas Gahr Støre og nestledern­e Hadia Tajik og Bjørnar Skjaeran. Til høyre en blid Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og nestledern­e Anne Beate Tvinnereim og Ola Borten Moe (delvis skjult).
TERJE PEDERSEN, NTB Fra regjerings­forhandlin­gene: Til venstre Ap-leder Jonas Gahr Støre og nestledern­e Hadia Tajik og Bjørnar Skjaeran. Til høyre en blid Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og nestledern­e Anne Beate Tvinnereim og Ola Borten Moe (delvis skjult).
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway