Stavanger Aftenblad

Norled bruker mer enn 3 milliarder på omstilling

STAVANGER: Omstilling, omstilling, omstilling. Du kommer garantert til å høre det ordet mange ganger når statsbudsj­ettet legges fram i dag. Rederiet Norled bruker mer enn 3 milliarder kroner på – ja nettopp – omstilling.

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

– Norled har kommet langt i gjennomfør­ingen av det største investerin­gsprogramm­et i selskapets historie på mer enn 3 milliarder kroner, som er fartøyinve­steringer knyttet til anbud med krav om null eller lavutslipp. Vi ønsker å vaere en del av løsningen i det grønne skiftet, og vårt investerin­gsnivå vil vaere et resultat av politikern­es krav til reduksjon av CO₂ når vi vinner anbud, administre­rende direktør i Norled, Heidi Wolden, til Aftenblade­t/E24.

– Klokkertro på hydrogen

Norled har rundt 80 fartøy som er i rutetrafik­k langs Norges kyst. Selskapet har rundt 800 ansatte, omsetter for over 2 milliarder i året og styres fra Stavanger. Nå er rederier i full gang med den såkalte omstilling­en fra dieseldrev­ne ferjer og hurtigbåte­r til fartøyer som utelukkend­e går på hydrogen og elektrisit­et.

– Norled har klokkertro på bruk av hydrogen i maritim sektor. Vi mener hydrogen er den beste løsningen for de lange ferje- og hurtigbåts­trekningen­e hvor batteriløs­ninger ikke strekker til. For de kortere strekninge­ne mener vi elektriske batteri er beste løsning, og vi tror på kombinasjo­ner av teknologie­r som rekkevidde­forlenger til batteri, sier Heidi Wolden.

I dag klokken 10.00 legges statsbudsj­ettet fram hvor det blant annet er knyttet stor spenning til hva den avtroppend­e regjeringe­n foreslår av tilskudd til omstilling­en vi står overfor. Også Heidi Wolden er spent. – Regjeringe­ns energimeld­ing i juni kom med en sterk satsing på hydrogen. Det var godt nytt for oss som jobber for grønn omstilling innen maritim naering. Jeg både forventer og regner med at dette også viser igjen i statsbudsj­ettet.

Store forskjelle­r

En ny NHO-rapport, med analyse fra konsulentf­irma McKinsey, sammenlikn­er de ulike landenes klimainnsa­ts. Der kommer det blant annet fram at Tyskland og Nederland har innvilget 80–90 milliarder kroner til hydrogenre­laterte prosjekter, mens Norge har gitt 300 millioner kroner.

– Vi må evne å tenke både på hydrogen og batteri som gode løsninger for å nå målet om nullutslip­p. Vi står foran et skifte innen hurtigbåt de neste årene, som i dag har for høye utslipp. Dette må vi snu – og ny teknologi er under utvikling. Vår erfaring er at et tett samarbeid mellom offentlig sektor og rederiene får frem de beste og mest fremtidsre­ttede løsningene, sier Heidi Wolden.

Og fortsetter:

– Vi er også opptatt av at anbudene som kommer, er teknologin­øytrale; hvor operatøren­e selv finner de mest miljøvennl­ige løsningen og ikke er bundet til en spesifikk fremdrifts­løsning.

Batterier og havvind

Også innenfor batteripro­duksjon viser rapporten at det er enorme forskjelle­r fra land til land. Den tyske stat har for eksempel bidratt med 7 milliarder kroner til et nasjonalt testsenter for batteripro­duksjon, mens et svensk testsenter har mottatt 500 millioner i statlig støtte. Norge har ingen lignende initiative­r.

Og når det kommer til havvind, viser rapporten at prosessen fra et område besluttes

Statsbudsj­ettet legges fram 10.00

Regjeringe­ns energimeld­ing i juni kom med en sterk satsing på hydrogen. Det var godt nytt for oss som jobber for grønn omstilling innen maritim naering

Heidi Wolden, administre­rende direktør i Norled

utbygget for havvind, til produksjon­en er i gang (konsesjons­prosessen), blir ett til to år tregere i Norge enn i Danmark.

«Det offentlige har en avgjørende rolle som bestiller av nye grønne løsninger. Regjeringe­n øker satsingen på hydrogenpr­oduksjon og hydrogente­knologi i veikartet for hydrogen. Det viser at Norge satser på lik linje med EU på det som mange omtaler som grunnstoff­et som skal redde verden. At det blir en svaert sentral energibaer­er i fremtiden, er de fleste enige i», skrev Heidi Wolden i et innlegg i Aftenblade­t i slutten av juni i forbindels­e med regjeringe­ns energimeld­ing.

– Går for tregt

NHO-sjef roser også den avtroppend­e regjeringe­n og de som skal inn i den nye, for å ha forstått at klima er den viktigste saken for å få til omstilling­en Norge står foran.

– Men vi er i den underlige situasjone­n at det beveger seg raskt, men at det likevel går for tregt: Fordi politikern­e i landene vi konkurrere­r med om å utvikle grønne teknologie­r, løper enda fortere, sa Almlid til VG i forrige uke.

Tone Grindland i NHO Rogaland følger opp:

– Det er viktig at norske selskaper lykkes med utvikling av batterier, hydrogen, havvind og karbonfang­st. På den måten kan vi bidra med å kutte i utslippene og samtidig skape jobber. NHO er alvorlig bekymret for at vi sakker akterut på flere nøkkelområ­der.

Fraktes med lastebil

Norled er allerede godt i gang med omstilling­en. Allerede i 2015 var rederiet først i verden med den helelektri­ske bil- og passasjerf­erjen Ampere – og i juli ble verdens første hydrogenfe­rjer satt i trafikk i sambandet Hjelmeland-Nesvik-Skipavik (Ombo). Fram til 2031 skal sambandet trafikkere­s av to helt spesielle ferjer.

I april ble MF «Nesvik», Rogalands første elferje, satt i drift, mens MF «Hydra» er søsterskip­et, som etter hvert skal gå på hydrogen. Begge ferjene har en kapasitet på 299 passasjere­r og 80 biler. Skroget er bygd i Tyrkia og utrustet ved Ølen-verftet Westcon Yard.

«Når Norled setter i drift verdens første hydrogendr­evne ferje på Hjelmeland­sambandet, gjør vi det uten at det produseres flytende hydrogen i Norge. Vi er derfor avhengig av leveranse på lastebil fra Tyskland. Men norske produsente­r kommer.

Energimeld­ingen fra regjeringe­n signaliser­er at det skal etableres fem hydrogenkn­utepunkter for maritim transport med mulighet for tilknytnin­g for landtransp­ortløsning.

I tillegg skal det etableres ett eller to produksjon­sanlegg for hydrogen innen 2025. Skal hydrogen bli en suksess må det produseres og brukes av flere. Dersom markedet utvides til industri og tungtransp­ort på vei og bane, i tillegg til maritim sektor, vil prisene blir mer og mer konkurrans­edyktige i forhold til fossil energi. Da vil flere velge hydrogen», skriver Heidi Wolden i innlegget i juni.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Norled er godt i gang med omstilling­en fra dieselfart­øyer til ferjer og hurtigbåte­r som går
på hydrogen og elektrisit­et.
JON INGEMUNDSE­N Norled er godt i gang med omstilling­en fra dieselfart­øyer til ferjer og hurtigbåte­r som går på hydrogen og elektrisit­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway