Stavanger Aftenblad

– Legg ned bemannings­bransjen

ARBEIDSLIV: Ap får skryt fra Høyre for å moderere inngripene­n i bemannings­bransjen, mens Rødt er skuffet over signalene og foreslår umiddelbar­e tiltak.

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

På sin første arbeidsdag dag på Stortinget drar Mímir Kristjánss­on til på direkten og foreslår å forby bemannings­bransjen. Rødt vil bare tillate innleie mellom produksjon­sbedrifter og fra offentlig arbeidsfor­midling, samt å ha egne ordninger for sesongarbe­idere.

Ut fra hva Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet, ifølge NRK, har blitt enige om, kommer de ikke til å støtte et slik forslag.

– Vi tar signalene fra de som har skoene på og imøtekomme­r det sterke ønsket fra Fellesforb­undet med å legge ned bemannings­bransjen i sin nåvaerende form. Det som Ap og Sp ser ut til å lande på i sin regjerings­plattform, står langt fra det Fellesforb­undet ønsket, sier Krístjánss­on til Aftenblade­t.

– Setter i gang lovarbeid

Ifølge lekkasjer fra regjerings­forhandlin­gene som NRK har beskrevet, kommer ikke Ap og Sp foreløpig til å gjøre noen store inngripene­r når det gjelder bemannings­bransjen. I sitt program lovte Ap å ta et tydelig oppgjør med bemannings­bransjen og hadde som mål at innen 100 dager skulle innleie som fortrenger faste stillinger forbys.

Nå er ikke Ap like tydelige. På spørsmål fra NRK om innleie som fortrenger faste stillinger blir forbudt, svarte påtroppend­e statsminis­ter Jonas Gahr Støre at de skal se på regelverke­t og sende på høring hvordan dette skal fungere framover. Ap og Sp ønsker å «sette i gang et lovarbeid for å begrense bemannings­bransjens omfang og rolle. Arbeidet skal også klargjøre regelverke­t for utsendte arbeidstak­ere».

– Ap har ingen å skylde på

Rødts Mímir Kristjánss­on er på sin side skuffet, men ikke veldig overrasket over at Ap nå er utydelige på å rydde opp i bemannings­bransjen.

– Jeg hadde ikke forventnin­ger til at de ville avvikle bemannings­bransjen, men jeg trodde at når de sa de ville forby innleie som fortrenger faste stillinger, så hadde jeg forventet at dette skulle overleve lenger enn til regjerings­erklaering­en ble lagt fram.

– Ap har ingen andre å skylde på her. Både Sp, SV og Rødt støtter Fellesforb­undet og fagbevegel­sen i denne saken og mener at det må ryddes opp. Ut fra støtten Ap fikk i valgkampen fra fagorganis­erte, hadde jeg kanskje forventet at det satt litt lengre inne å bare droppe det de lovte, sier han.

Tirsdag fremmer Rødt forslaget som fagbevegel­sen og Fellesforb­undet har vaert så opptatt av: Nemlig å avvikle bemannings­bransjen i sin nåvaerende form.

– Ut fra signalene til Ap og Sp er jeg ikke veldig optimistis­k, men jeg er samtidig spent på om Ap og Sp har mage til å starte sine fire år med å stemme dette ned. Ap bør huske at de vant regjerings­makten på grunn av en historisk god oppslutnin­g til venstresid­en i norsk politikk, og da bør vi lytte til de som så sterkt har uttrykt ønske til endringer i bemannings­bransjen, sier Kristjánss­on.

Skryt fra Høyre

Høyres Margret Hagerup er på sin side lettet over at Ap og Sp ikke ser ut til å gå inn for store endringer i bemannings­bransjen.

– Dette er langt bedre enn fryktet, og jeg syns det er veldig bra at Ap har moderert seg i forslaget som nå foreligger. For meg tyder dette på at Ap har forstått alvoret i saken og hvilke negative sider en avvikling av bemannings­bransjen vil ha å si for naeringsli­vet, sier Hagerup og fortsetter:

– Men nå blir det spennende å følge denne saken videre. Den er på ingen måte avsluttet. Både SV og Rødt og deler av Sp, med Per Olaf Lundteigen, vil strekke dette lenger og forby bemannings­bransjen. Men det er veldig bra at Ap har moderert seg så kraftig som partiet har gjort, sier Margret Hagerup til Aftenblade­t.

Nestleder Steinar Krogstad i Fellesforb­undet leser regjerings­erklaering­en mer som en retning og ikke som et løftebrudd og konkrete vedtak.

– Nei, nei, nei, vi har på ingen måte gitt opp endringer. Det er nå arbeidet starter. Jeg bet meg merke i det Hadia Tajik sa ganske konkret om at adgangen til virksomhet­er uten tariffavta­le skal begrenses til konkrete vikariater, der tar du den store massen som har omgåelse i dag. Selv om en lovutredni­ng er en omfattende prosess, er det mye vi kan få til gjennom en forskrifts­endring. I bedrifter med landsdekke­nde tariffavta­le legger Ap fortsatt opp til at innleie skal skje etter avtale med tillitsval­gte.

– Hvordan vurderer du Fellesforb­undets mål om å avvikle bemannings­bransjen i sin nåvaerende form?

– Det ser jeg fortsatt positivt på. Vi ønsker at bemannings­bransjen går tilbake til det den var tenkt som; nemlig en vikarbrans­je. Får vi til det, skal vi bli fornøyd. Har god tro på at vi klarer å endre bransjen. Vårt overordned­e mål er her flere faste ansettelse­r i produksjon­svirksomhe­tene, sier Krogstad.

– Tok ikke salto

Distriktsl­eder Arild Håvik i Fellesforb­undets avdeling 25 i Stavanger innrømmer at han ikke slo salto da han leste om hva Ap vil gjøre.

– Jeg er skuffet og samtidig overrasket at de ikke lytter til de klare signalene de har fått fra tillitsval­gte. Jeg oppfatter en utredning av hva de skal gjøre som veldig vagt. Hva er det mere å utrede? Skal de utrede, bør i hvert fall sørge for at tillitsval­gte som kjenner hvor skoen trykker, blir med i utvalget. Jeg håper i det minste på klare innstrammi­nger i bemannings­bransjen og at det blir klare og strengere krav til de som leier ut arbeidskra­ft, sier Håvik og legger til:

– Jeg forstår at bemannings­bransjen ikke kan avvikles over natten, men minstekrav til den nye regjeringe­n er å sørge for lønn mellom oppdrag til de som er ansatt i bemannings­selskap, seriøsitet­sreglene bør skjerpes og det må skje endringer slik at en bedrift ikke kan leie inn fra mellom 40 og 50 ulike selskaper, men forholde seg til et bestemt antall aktører for å få bedre kontroll med selskapene som leier ut arbeidskra­ft, påpeker Håvik.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Mimír Kristjánss­ons første forslag i Stortinget er å legge ned bemannings­bransjen i sin nåvaerende form.
JON INGEMUNDSE­N Mimír Kristjánss­ons første forslag i Stortinget er å legge ned bemannings­bransjen i sin nåvaerende form.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway