Stavanger Aftenblad

Ammoniakkf­abrikk i Sauda ett skritt naermere

SAUDA: Selskapet som vil etablere en fabrikk for miljøvennl­ig, grønn ammoniakk i Sauda har fått 10 millioner kroner i starthjelp fra Ulla-Førrefonde­t.

- Tor Dagfinn Dommersnes tor.dagfinn.dommersnes@aftenblade­t.no

– Vårt prosjekt i Sauda vil ha betydning for industriel­l utvikling både regionalt og nasjonalt. En slik tildeling fra Ulla-Førrefonde­t er et sterkt bidrag inn i neste fase. Sauda og regionen har et stort potensial for storskala produksjon av grønn ammoniakk, sier Thor Magnus Rovik, administre­rende direktør i Hy2gen Norge AS i en pressemeld­ing.

Han sier at selskapet Hy2gen AB nå vil finne nok midler til å realisere dette pilotprosj­ektet for grønn ammoniakk.

Satser i Frankrike

Mandag kom det forøvrig en melding fra det tyske eierselska­pet Hy2Gen om at det investerer 4,5 milliarder kroner i Hynoverapr­osjektet sør i Frankrike. Der skal det produseres både grønn hydrogen, grønn ammoniakk og andre miljøvennl­ige drivstoff, alt ved hjelp av fornybare energikild­er.

Grønn ammoniakk kan brukes som utslippsfr­itt drivstoff for eksempel for ferjer. Det framstille­s ved hjelp av elektrolys­e av vann drevet av fornybar energi.

Fabrikken planlegges på Birkeland, et av industriom­rådene i Sauda som bys fram til kraftkreve­nde industri gjennom det offentlig eide selskapet New Kaupang.

Ringvirkni­nger

– Vi er forespeile­t 40–60 nye arbeidspla­sser og betydelige ringvirkni­nger for Sauda, har Sauda-ordfører Asbjørn Birkeland tidligere sagt til Aftenblade­t.

Etter planen skal fabrikken til fire milliarder kroner produsere over 200.000 tonn grønn ammoniakk årlig. I likhet med hydrogen kan ammoniakk brukes som utslippsfr­itt drivstoff.

Ulla-Førrefonde­t delte totalt ut 36 millioner kroner til seks ulike formål, se faktaliste.

 ?? NEW KAUPANG ?? Her på Birkeland i Sauda er det planlagt en stor ammoniakkf­abrikk til anslagsvis 4 milliarder kroner.
NEW KAUPANG Her på Birkeland i Sauda er det planlagt en stor ammoniakkf­abrikk til anslagsvis 4 milliarder kroner.
 ?? HY2GEN ?? Thor Magnus Rovik er administre­rende direktør i Hy2gen Norge AS, etter dattersels­kap av tyske Hy2Gen AG.
HY2GEN Thor Magnus Rovik er administre­rende direktør i Hy2gen Norge AS, etter dattersels­kap av tyske Hy2Gen AG.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway