Stavanger Aftenblad

IKM i Sandnes planlegger bredbånd i Filippinen­e

SANDNES: Øystaten har over 7000 øyer. Nå skal 12 av dem få nye fiberkable­r mellom seg – med hjelp fra Sandnes.

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

Sandnes-selskapet IKM Ocean Design vunnet kontrakten på å planlegge legging og drift av kommunikas­jonskabler mellom 12 av de største øyene i Filippinen­e.

– Dette er et stjerneeks­empel på hvordan selskaper i Rogaland utvikler og omstiller seg. Her bruker vi kompetanse­n fra oljebransj­en og de avanserte ingeniørve­rktøyene vi har, sier Arne Vervik, divisjonsd­irektør i IKM Gruppen og styreleder i Norsk Industri Rogaland.

Sandnes-selskapet skal planlegge hvor fiberkable­ne skal gå, se på hvordan de best skal installere­s, hva som må gjøres på havbunnen, vurdere risiko – og hvordan kablene kan repareres hvis noe skulle skje.

Mens norsk sokkel er rundt 1000 meter på sitt dypeste, skal fiberkable­ne mellom Filippinen­e-øyene legges på ned mot 1500 meters dyp.

– Vi har jobbet mye med kabler på norsk sokkel. Et eksempel er elektrifis­ering av plattforme­r på sokkelen, der vi har vaert med på prosjekter hvor både kraftkable­r og kabler for kommunikas­jon legges fra land. Og så har vi erfaring fra havvind.

– Hvordan fikk dere jobben? – Vi har markedsfør­t oss internasjo­nalt. Og så har vi mange nasjonalit­eter som jobber i selskapet, blant annet ansatte fra Kina. Det er viktig både for først å fange opp prosjekten­e og så gjennomfør­e dem. De hjelper oss å forstå kulturen, sier Vervik.

Han kan ikke si hva kontrakten er verdt, annet enn at den har en verdi på noen millioner. Samtidig åpner den for mye mer arbeid, forteller Vervik.

Arbeidet begynner med en gang og kontrakten varer i første omgang i ett år. Mellom 10 og 15 ansatte i Sandnes, Oslo og Trondheim vil vaere med på prosjektet. Totalt har IKM Ocean Design rundt 80 ansatte.

– For oss er dette en betydelig kontrakt. Og vi håper den er det første steget i dette samarbeide­t, sier Vervik.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Daglig leder Peder Hoås, til venstre, i IKM Ocean Design og divisjonsd­irektør Arne Vervik i IKM Gruppen gleder seg over kontrakten.
KRISTIAN JACOBSEN Daglig leder Peder Hoås, til venstre, i IKM Ocean Design og divisjonsd­irektør Arne Vervik i IKM Gruppen gleder seg over kontrakten.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway