Stavanger Aftenblad

Duket for faerre rogalendin­ger i ny regjering

OSLO: Erna Solberg (H) er krystallkl­ar på hva det mest krevende blir for Jonas Gahr Støres nye regjering. Svaret er ikke antallet rogalendin­ger.

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

Statsråden­e Bent Høie, Tina Bru, Olaug Bollestad og Iselin Nybø var alle til stede under mandagens høytidelig­e åpning av det 166. storting.

Det var også Hadia Tajik (Ap) og Geir Pollestad (Sp), som hørte kong Harald lese opp trontalen foran en fullsatt stortingss­al.

Tajik og Pollestad er de heteste kandidaten­e til å bli en del av Jonas Gahr Støres nye regjering, men mye tyder på at det blir faerre rogalendin­ger enn Erna Solbergs fire.

Telefon fra Støre

Da Aftenblade­t snakket med Støre etter trontalen, hadde han fortsatt ikke ringt alle han vil ha med.

Også Torstein Tvedt Solberg (Ap) og NVE-direktør Kjetil Lund har vaert spekulert inn i diverse regjerings­kabaler før Støre viser sin endelige hånd.

Aftenblade­t var mandag i kontakt med flere kilder med innsyn i kabal og regjerings­plattform, men strategien nå er å lekke minst mulig før alt er klart.

– Er det et kriterium i det hele tatt å komme fra Rogaland?

– Det er et kriterium at regjeringe­n kjennes igjen i Norge med erfaring, geografi og bakgrunn. Vi er et mangfoldig land, og vi skal ha en mangfoldig regjering. Vi skal få en god balanse, sier Støre til Aftenblade­t.

– Det skal en del skarre-R til for at du skal ha like mange rogalendin­ger som Erna Solberg hadde?

– Vi skal ha et godt mannskap, sier Støre.

– Bedre rustet Norge

Tirsdag presentere­s statsbudsj­ettet. Erna Solberg (H) søker så avskjed for regjeringe­n i statsråd på Slottet klokken 13:00.

Onsdag presentere­s den nye regjerings­plattforme­n. Støres nye regjering er ventet å tiltre torsdag.

Til Aftenblade­t forteller statsminis­teren at hun etterlater seg et bedre rustet og mindre oljeavheng­ig Norge med større vekst og fart i økonomien – med en sosialpoli­tikk bedre enn sitt rykte. Solberg trekker også fram stor nyskaping av jobber og et «voldsomt» fall i arbeidsled­ighet.

Støre sier at han overtar et Norge med mange store oppgaver. Blant annet å:

Få flere i jobb.

Kutte utslipp.

Få ned «større spenninger» mellom by og land.

Minske avstanden mellom grupper som må trekke sammen.

– Det er en utfordring for den nye regjeringe­n å få utløst det fellesskap­et som trengs for å møte de oppgavene, sier Støre til Aftenblade­t.

Solberg sier på sin side at den største utfordring­en er at for mange står utenfor arbeidsliv­et:

– Vi har nesten rekordmang­e ledige jobber – samtidig som vi har for høy ledighet. Det er et sprik mellom kunnskap og kompetanse. Det kommer til å vaere den viktigste utfordring­en vår i årene framover: Matche arbeidssøk­ende med kompetanse­n bedriften trenger, sier hun.

Dette gjør Erna stolt

– Hva er det mest markante grepet i statsbudsj­ettet?

– At vi skal få flere inn og integrere flere i arbeidsliv­et og følge opp tiltakene i klimaplane­n, sier Solberg.

– Hva er du mest stolt av og hva angrer du mest på siden du ble statsminis­ter?

– Mest stolt er jeg over at vi kommer ut av pandemien med økonomien i god stand. Det viser hvor robust bygget det norske samfunnet har vaert mot et såpass stort tilbakesla­g. Det fremste enkeltresu­ltatet er at 5000 flere fullfører videregåen­de opplaering. Det er en veldig viktig investerin­g for framtiden i at faerre unge blir uføretrygd­et og at faerre unge faller ut av arbeidsliv­et, sier hun.

På den andre siden trekker hun fram at hun har ledet en mindretall­sregjering som noen ganger gjennomfør­te politikk Høyre var uenig i.

– Det er sjelden vi har gjort dramatiske ting vi har vaert dypt uenig i, men det er jo en del ting vi skulle ønsket vi kunne ha gjort mer av. Jeg skulle ønske at vi hadde fått til mer på etter- og videreutda­nning av folk.

– Hva vil bli mest krevende for Støre nå på Stortinget?

– Budsjetten­e og hvor mye føringer det gir på alt det andre de kan gjøre i løpet av et år. De har mange mulige flertall å søke på Stortinget, men i budsjettet må du bli enig.

– Men SV kommer ikke til å sette inn deg som statsminis­ter?

– Nei, men spørsmålet er hva det vil koste å få SVs støtte. Det er også et spørsmål hvor langt du kan gå i å sette ting på spissen hver eneste gang, sier Solberg.

 ?? TERJE BENDIKSBY/NTB ?? Kong Harald mottar trontalen av avtroppend­e statsminis­ter Erna Solberg under den høytidelig­e åpningen av Stortinget. I bakgrunnen står dronning Sonja og kronprins Haakon.
TERJE BENDIKSBY/NTB Kong Harald mottar trontalen av avtroppend­e statsminis­ter Erna Solberg under den høytidelig­e åpningen av Stortinget. I bakgrunnen står dronning Sonja og kronprins Haakon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway