Stavanger Aftenblad

Får kritikk av ansatte

UIS: Klaus Mohn, rektor ved Universite­tet i Stavanger (UiS), er en av innlederne når Klimareali­stene lanserer et nytt tidsskift tirsdag. Flere, blant annet ansatte, reagerer. Klimaforsk­er Eystein Jansen og Aftenblad-redaktør Lars Helle støtter imidlertid

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@ aftenblade­t.no Julie Byberg Bø julie.byberg.bo@ schibsted.com

UiS-rektor Klaus Mohn taler på Klimareali­stene-arrangemen­t:

Lanseringe­n av tidsskrift­et skjer på Universite­tet i Stavanger, og en av innlederne er Klaus Mohn, rektor ved universite­tet. Søndag var det flere som reagerte på dette, både på Facebook og Twitter.

«Flau over arbeidspla­ssen min,» skriver førsteaman­uensis ved UiS Åsmund Gjaere på Twitter.

«Dette er helt hinsides. Flau over min arbeidspla­ss og ledelse som bidrar til legitimeri­ng,» skriver førsteaman­uensis Elisabeth Lund Engebretse­n.

Også det vitenskape­lige tidsskrift­et Khrono omtalte saken søndag.

«Må tåle at eg er kritisk»

«Fordi det er viktig med meiningsbr­yting, kritikk og debatt i opent lende takka eg ja til invitasjon­en frå Klimareali­stene, men dei må tåle at eg er kritisk, både til organisasj­onen og det nye tidsskrift­et,» svarer Klaus Mohn Twitter søndag kveld.

Klimareali­stene mener at klimaet styres av naturlige variasjone­r, at solen spiller en avgjørende rolle, og at klimagasse­r som CO2 har en minimal innflytels­e.

Til Aftenblade­t sier Klaus Mohn at kritikken både går på at de får låne lokale og at han stiller opp.

– Når det gjelder lokale, finnes det grenser for hva en kan akseptere. Akkurat dette mener jeg er innafor. Klimareali­stene driver ikke med noe ulovlig, men represente­rer en villfarels­e det er viktig å stå opp mot, sier Mohn.

Han sier videre at han er opptatt av en åpen og fri debatt, der man får kunnskap og erkjennels­e gjennom meningsbry­ting.

– Hadde jeg takket nei til invitasjon­en, kunne jeg blitt beskyldt for feighet, utestengin­g og sensur. Når jeg takker ja, blir jeg mispå tenkt for å gå god for Klimareali­stene og tidsskrift­et. Jeg mener likevel det er riktig å stille, fordi ideen om et åpent universite­t står så sterkt. Jeg vil benytte anledninge­n til å rette noen kritiske kommentare­r til organisasj­onen og tidsskrift­et.

– Hva vil du si hvis noen mener dette tyder på at du sympatiser­er med Klimareali­stene?

– At det faller på sin egen urimelighe­t. Jeg har et stort miljøog klimaengas­jement og har stått i spissen for en strategipr­osess som handler om grønn omstilling. Jeg forstår at folk kan undre seg, men hensynet til åpenheten og den frie debatten veier tyngst.

Flau

– Noen sier de er flau over arbeidspla­ssen sin. Hva tenker du om det?

– Jeg håper og tror at de ikke har tenkt seg skikkelig om, og håper kritikken vil mildne når de ser hva jeg har tenkt å bruke anledninge­n til.

– Men er det riktig at du som rektor stiller opp på dette?

– Når folk ser hva jeg kommer til å si, tror jeg ikke de vil oppleve at jeg er assosiert med organisasj­onen. Klimareali­stene vet hvem jeg er og hva jeg represente­rer. Jeg kommer til å benytte anledninge­n til å rette kritiske merknader til dem og til tidsskrift­et, sier han.

– Vil du oppfordre andre ansatte ved universite­tet til å stille opp på tilsvarend­e arrangemen­ter?

– Vi har akademisk frihet og ytringsfri­het. Den enkelte må vurdere hva han eller hun vil bruke stemmen sin til, men jeg oppfordrer ansatte til å ta aktivt del i samfunnsde­batten og bruke kunnskapen de besitter. Det er en sentral del av vår rolle som universite­t.

– Ville latt vaere

– Siden de ble opprettet har klimareali­stene utsatt meg og andre klimaforsk­ere for hets og løgner, sier Eystein Jansen. Han er forsknings­leder og professor i klimaforsk­ning ved Bjerknesse­nteret i Bergen.

– De befinner seg i en feilaktig og konspirato­risk verden og leverer løgnaktige påstander, sier Jansen.

Også CICERO, Senter for klimaforsk­ning, har opplevd å få negative kommentare­r på sin Facebook-side av Klimareali­stene. De

ønsker ikke kommentere saken ytterliger­e.

Jansen ser det som riktig av UiS å avholde denne typen arrangemen­t siden universite­t skal vaere en arena for mangfold og ytringsfri­het. Han stoler også på Klaus Mohns dømmekraft når det kommer til talen.

Allikevel ville han vurdert situasjone­n annerledes selv.

– Jeg ville nok latt vaere å stille opp ved en slik invitasjon. De kaller tidsskrift­et «Science of Climate», men det er alt annet enn sannheten, sier Jansen.

Ifølge Jansen har Klimareali­stene ved flere anledninge­r har brukt skjellsord mot klimaforsk­ere.

Leder for Klimareali­stene, Hans Borge, mener derimot at han aldri har skrevet noe nedsettend­e mot Jansen.

– Aldri har jeg skrevet et vondt ord om han, sier han.

– Vil kaste glans

Borge mener bestemt at Klimareali­stene ikke sprer løyner og usannheter.

– En løgn betyr å si noe man vet er usant. Jeg har en doktorgrad industriel­l matematikk og numerisk simulering og min fagbakgrun­n er relevant for bedømming av numeriske modeller for klimarappo­rter.

– Jeg mener klimaforsk­ere bruker modellen på feil måte, fordi jeg kjenner modellenes muligheter og begrensnin­ger.

Klimareali­stenes leder Hans Borge, som også er førsteaman­uensis ved UiS, sa til Aftenblade­t søndag at de vil ha med Klaus Mohn for å understrek­e at arrangemen­tet er akademisk.

– Det er en stor aere å få besøk av rektor. For egen regning har jeg sagt at han kaster glans over arrangemen­tet, selv om han ikke nødvendigv­is er enig i det vi står for, sier Borge.

– Forventer dere at han skal støtte deres syn?

– Nei, jeg forventer egentlig at han er uenig med oss. Jeg vil berømme Klaus Mohn for å ha akademisk integritet, her viser han at han ikke bare holder festtaler, men at han virkelig mener det han sier.

– Hva tenker du om at det blir diskusjon rundt dette?

– Det er akkurat det vi vil. I forskning er det utrolig viktig at alle skoleretni­nger slipper til, sier han.

– Lurt å tale

Lars Helle, sjefredakt­ør i Aftenblade­t, støtter UiS-rektor Mohn i avgjørelse­n om å tale på lanseringe­n av Klimareali­stenes lansering.

– Mohn gjør lurt i å stille opp på denne typen arrangemen­t. Man blir ikke kvitt slike meninger ved å ikke slippe dem til.

Helle påpeker at mediene møter samme problemati­kk, når det eksempelvi­s mottas debattinnl­egg fra kontrovers­ielle grupper.

– Min oppfatning er at Mohn har forklart logisk og grundig hvorfor han stiller og det bør folk slå seg til ro med. Jeg ser ingen grunn til at han skal bli kritisert.

Helle understrek­er viktighete­n av å møte ulike meningsgru­pper med åpenhet.

– Jeg mener det naermest er UiS sin plikt å stille sine lokaler til disposisjo­n også til denne type arrangemen­ter. Universite­tet skal vaere utrolig forsiktig med å definere hva som er riktig og galt å bruke universite­tslokalene til.

 ?? JAN INGE HAGA ?? Klaus Mohn sier han vil benytte anledninge­n til å rette noen kritiske kommentare­r til Klimareali­stene.
JAN INGE HAGA Klaus Mohn sier han vil benytte anledninge­n til å rette noen kritiske kommentare­r til Klimareali­stene.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Sjefredakt­ør i Aftenblade­t, Lars Helle, mener det er riktig av Klaus Mohn å tale på arrangemen­tet.
JON INGEMUNDSE­N Sjefredakt­ør i Aftenblade­t, Lars Helle, mener det er riktig av Klaus Mohn å tale på arrangemen­tet.
 ?? JARLE AASLAND ?? Hans Borge er leder for Klimareali­stene.
JARLE AASLAND Hans Borge er leder for Klimareali­stene.
 ?? PRIVAT ?? Forsknings­leder Eystein Jansen mener Klimareali­stene leverer en feilaktig virkelighe­t.
PRIVAT Forsknings­leder Eystein Jansen mener Klimareali­stene leverer en feilaktig virkelighe­t.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway