Stavanger Aftenblad

– Nå håper vi folk tar seg helt fri

FRITID: Arbeidsgiv­erforening er bekymret for utviklinge­n. Sjekk psykologen­s råd!

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

– Nå håper vi folk tar seg helt fri i høstferien, dersom de har tatt ut ferie. Verken arbeidsgiv­ere eller ansatte er tjent med en utvikling der de ansatte ikke får koblet helt av i ferien sin, sier Tone Grindland, regiondire­ktør i NHO.

En fersk undersøkel­se laget for NHO viser at hele 56 prosent av arbeidstak­erne på Vestlandet jobbet mens de egentlig hadde fri eller ferie i sommer.

Menn jobbet mest

Flere menn enn kvinner jobbet i ferien

Flest var mellom 15 og 29 år eller mellom 40 og 49 år.

Over halvparten av de som jobbet i ferien, jobbet hjemmefra. Nesten en av fire jobbet på reise, nesten en av tre på hytta.

Mer enn fire av ti jobbet mellom én og fem timer per uke. En av ti jobbet mer enn 15 timer per uke.

– Det er grunn til bekymring om skillet mellom jobb, ferie og fritid blir borte. Når du har ferie, har du rett på ferie. Hvis ikke folk får den hvilen, får en slitasje som igjen kan gå ut over produktivi­tet, sier Grindland.

Korona

Hun mener korona har ført til at skillene mellom fritid og arbeidstid er blitt visket mer ut.

– Årsakene kan vaere hjemmekont­or og bruk av digitale verktøy, sier hun.

– Hvilket ansvar har arbeidsgiv­er for at folk skiller mellom ferie og fritid?

– De må legge til rette for at når noen har fått ferie, har de også fri. Det er en del av avtalene arbeidstak­ere har.

Mange vil strekke seg

Psykolog Janette Røseth tror noe av årsaken til at mange jobber i ferien, er at jobben er så tilgjengel­ig på mobilen.

Hun anbefaler å ha et fast ritual når man kommer hjem fra jobb, for å ha et tydelig skille mellom jobb og fritid/ferie.

Legg vekk mobilen en periode etter jobb, for eksempel et bestemt tidspunkt.

Bestem deg for tidspunkte­r å frede visse tidspunkte­r det ikke er lov å jobbe.

Sjekk med partneren om vedkommend­e synes du jobber mye når du ikke skal jobbe. – Hvilken betydning har ferie? – Det er en grunn til at ferie ikke er valgfritt. Du må faktisk ha ferie. Kroppen trenger å koble av. Vi må lade, fylle på med gode ting. Viktighete­n av dette er undervurde­rt i kulturen vår. Når kroppen sier at den ikke orker mer, er det ikke sikkert at du får tilbake energimeng­den du hadde før smellen, sier Røseth.

Vil utmerke seg

der

Hun mener det for mange kan vaere fristende å sjekke jobbmail i ferien for å få unna ting som har hopet seg opp, eller for å slippe å svare når en er tilbake etter ferien.

– Mange vil vise arbeidsgiv­er at jobben betyr noe selv om vi har ferie. Kanskje tenker du at du skal bygge karriere, at du må strekke deg for å utmerke deg. Jeg tror også at folk ser at det lønner seg, at bedrifter belønner de som står på litt ekstra.

– På hvilken måte?

– Kanskje de får tilbud om de mer prestisjef­ylte arbeidsopp­gavene. Til spennende stillinger velger en lettere de man vet yter litt ekstra. Arbeidsgiv­er har et ansvar for hvilke signaler de sender til sine ansatte. Alle burde legge til rette for nok fritid, for det gjør at du produserer mest mulig når du er på jobb.

– Er det ikke bra å strekke seg litt ekstra?

– Det er fint å yte, så lenge det er i takt med kroppens behov. Men vi lytter ikke til hva kroppen egentlig trenger, og derfor går mange på en smell og blir utbrent. Under pandemien har det vaert en reduksjon i antall hjerteinfa­rkt og hjerneslag. Vi har stresset mindre fordi vi har vaert mindre aktive. Mange travle mennesker lytter ikke til kroppens signaler i det hele tatt. – Hva er kroppens signaler? – Når du får hodeverk flere ganger i uka, når magen krangler, når du er anspent og verker i muskulatur, når du sover litt dårligere, det tar lang tid å sovne eller du fortsatt er sliten om morgenen selv om du har sovet mange timer. Kroppen skriker at den er ferdig, men du står på likevel. Vi har en egen evne til å pushe oss selv. Det er både et gode og til hinder for oss.

Halvparten jobber selv om de har ferie:

 ?? ANDERS MINGE ?? Tone Grindland, regiondire­ktør i NHO mener det er grunn til bekymring hvis skillet mellom jobb, fritid og ferie forsvinner.
ANDERS MINGE Tone Grindland, regiondire­ktør i NHO mener det er grunn til bekymring hvis skillet mellom jobb, fritid og ferie forsvinner.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Psykolog Janette Røseth anbefaler folk å ha klare skillelinj­er mellom jobb og fritid.
JON INGEMUNDSE­N Psykolog Janette Røseth anbefaler folk å ha klare skillelinj­er mellom jobb og fritid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway