Stavanger Aftenblad

Dag (75) har fisket hummer i 50 år

RANDABERG: Når første oktober naermer seg, begynner det å krible for Dag Raustein på Randaberg.

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@ aftenblade­t.no Pål Christense­n foto

6345 hummerfisk­ere i Rogaland:

– Folk blir spinngalne når det naermer seg hummertid, sier Dag Raustein på vei ut for å sjekke dagens fangst i teinene utenfor Raustein på Randaberg.

I ei lita luke mellom regnbøyene søndag morgen tok han den korte, daglige, båtturen ut til teinene. Han halte og dro i tauet og sprakk opp i et glis da han så fangsten.

– Hummeren er en spesiell skapning, mer eksklusiv enn krabben. Du må litt mer kunnskap for å få hummer, for den har sine faste plasser. De av oss som liker hummer, synes det er det

beste vi har, sier han.

Flest i Stavanger

Hummerfisk­et starter første oktober og varer ut november, så det er travle tider for hummerfisk­erne.

Hele 6345 hummerfisk­ere er påmeldt til hummerfisk­e i Rogaland i år. I fjor var tallet over 7000.

Her er flest registrert: Stavanger: 1154

Karmøy: 1135

Haugesund: 543

Sandnes: 398

Eigersund: 383

Dag Raustein er en av 186 hummerfisk­ere i Randaberg kommune.

– Tre av dagene har det vaert for dårlig vaer, men de andre dagene har jeg vaert ute, sier Raustein, som har fått 12–13 hummer til nå i år.

– Det er et av årets høydepunkt­er, sier han.

Generasjon­sfisker

Første gang han var med på hummerfisk­e var han fem år. Etter utdanning og arbeid andre steder, flyttet han til Raustein i 1971. Siden har han fisket hummer. Bestefaren og oldefaren gjorde det samme. Han bruker fremdeles de samme fiskeplass­ene som forfedrene gjorde.

– Oldefar begynte for over hundre år siden. Mange av de som bodde ved sjøen var fiskebønde­r. Gårdene var små, så de måtte bruke sjøen i tillegg, sier han.

Mens forfedrene solgte hummeren, beholder Raustein alt selv. Noe blir frosset, annet spist hjemme eller på hummerlag.

– Jeg er oppvokst med at vi hadde hummer på julaften alle år. Ellers skulle den selges. Hos oss blir alt spist, sier han.

– Hva må du kunne for å fiske hummer?

– Krabbe kan du få i allslags farvann, men hummer gjemmer seg i bergsprekk­er og under steiner. Du må vite litt om hvor du skal fiske. Man får både fem og ti ganger mer krabbe som hummer. – Hvordan er fisket nå?

– Det er nok mindre hummer enn før, men jeg synes ikke det forandrer seg så mye år for år. Jeg har tre generasjon­er teiner. Det er ingen tvil om at når vi i dag fortsatt får en del hummer, er det fordi teinene er mer effektive, sier han.

– Hemmelig

I løpet av helga har Aftenblade­t vaert i kontakt med flere hummerfisk­ere, ingen har hatt lyst til å bli fotografer­t eller å snakke om fisket.

– Det er noe spesielt med hummeren, det er et spesielt fiskeslag og det er begrenset med fiskeplass­er. Fra gammelt av var det også litt hemmelig hvordan man laget teinematen, sier Raustein. – Er det stor konkurrans­e? – Det er ikke mange yrkesfiske­re her, de fleste har det som hobby. Men det er ingen som liker at andre får mer hummer enn en selv. Det er status å vaere en god hummerfisk­er, sier han.

Mens andre fiskere har hatt problem med at hummer blir stjålet fra samleteine­r, har ikke Raustein opplevd det samme.

– Jeg koker den konsekvent etter hvert som jeg får den. Andre som har samleteine­r må vaere obs, for det har forekommet tyveri.

Søndag halte Dag Raustein åtte teiner og fikk fire hummer. To var med rogn, så de ble satt ut igjen i sjøen. De to siste ble med hjem, hvor de ble kokt.

Mens forfedrene solgte hummeren, beholder Raustein alt selv. Noe blir frosset, annet spist hjemme eller på hummerlag.

 ?? ?? Når hummerseso­ngen starter, fisker Dag Raustein hver dag, så sant vaeret holder.
Når hummerseso­ngen starter, fisker Dag Raustein hver dag, så sant vaeret holder.
 ?? ?? Treteina på toppen ble brukt av faren og oldefaren. Maskene er knyttet for hånd. Den runde teina ble brukt en mellomperi­ode, før skottetein­ene ble tatt i bruk. Raustein mener de er mest effektive.
Treteina på toppen ble brukt av faren og oldefaren. Maskene er knyttet for hånd. Den runde teina ble brukt en mellomperi­ode, før skottetein­ene ble tatt i bruk. Raustein mener de er mest effektive.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Både faren, bestefaren og oldefaren fisket etter hummer. Han bruker de samme plassene.
Både faren, bestefaren og oldefaren fisket etter hummer. Han bruker de samme plassene.
 ?? ?? Som teinemat bruker Raustein halvråtten makrell. Den bli lagt i en dunk med havsalt, og godgjør seg tre-fire uker før den kan brukes.
Som teinemat bruker Raustein halvråtten makrell. Den bli lagt i en dunk med havsalt, og godgjør seg tre-fire uker før den kan brukes.
 ?? ?? Dag Raustein holder opp noen flotte eksemplare­r av havets kardinal. Dagens fangst var fire hummer. To var med rogn, og ble sluppet uti igjen.
Dag Raustein holder opp noen flotte eksemplare­r av havets kardinal. Dagens fangst var fire hummer. To var med rogn, og ble sluppet uti igjen.
 ?? ?? Avstanden indikerer hvor lang hummeren har lov til å vaere. Alle hummere under 25 centimeter må tilbake i havet.
Avstanden indikerer hvor lang hummeren har lov til å vaere. Alle hummere under 25 centimeter må tilbake i havet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway