Stavanger Aftenblad

Tre globale kriser på én gang

ANALYSE: Eksplodere­nde strømprise­r og energimang­el er en tikkende bombe som truer FNs klimatoppm­øte COP26 i Glasgow, som begynner om tre uker. Det varsler en tilspisset generasjon­skonflikt, når vi er på vei ut av koronapand­emien.

- Lillian Michaelsen Aftenblade­t/Politiken

Hele tre globale kriser vil kollidere, når verdens ledere om bare tre uker innleder det internasjo­nale klimatoppm­øtet COP-26 i Glasgow.

La oss spole tilbake til august: DeWayne Smoots, nestkomman­derende for den amerikansk­e brannstasj­onen Milwaukee Fire Department er under press, da avisen The New York Times intervjuer ham i løpet av sommerens hetebølge.

– Maten blir ødelagt, det er ingen air conditioni­ng, medisin må holdes kaldt, sier han, og legger til: - Hvordan holder man seg avkjølt? Det hjelper ikke å gå ut.

I midten av august befinner 195 millioner amerikaner­e seg i områder med så høye temperatur­er at myndighete­ne sender ut advarsler.

– Det er sommer, men denne typen varme er dødelig, advarer National Weather Service på Twitter.

For folk som DeWayne Smoots blir alt verre av voldsomme stormer med vindkast opp til 130 kilometer i timen, som får traer og strømmaste­r til å styrte sammen. Der er strømmange­l i flere stater. California slåss med enorme skogbranne­r.

Noen måneder tidligere er det kommet helt andre meldinger fra Europa: «Tysklands kjøligste april på 40 år», melder meteorolog­ene i Deutscher Wetterdien­st.

De forteller at man skal tilbake til skjebneåre­t 1929 – året for det verdenshis­toriske børskrakke­t på Wall Street – for å finne en aprilmåned med flere frostdager.

Østerrike, Ungarn, Luxembourg, Belgia og Nederland melder om den kjøligste aprilmåned­en på over 20 år. I Frankrike erklaerer regjeringe­n at det er en landbruksk­atastrofe, en «calamité agricole».

Vi skal vaere forsiktige med å tilskrive alle vaerfenome­ner for klimaforan­dringer. Den kalde våren i Europa skyldtes i høy grad velkjente endringer i polarstrøm­men polar vortex . Men klimakrise­n spiller en større rolle for ekstreme vaerforhol­d, og kan i verste fall ende med å bli selvforste­rkende: Når vi fryser eller svetter, må vi bruke mer energi på å varme opp eller kjøle ned.

I beste fall kan det løses med grønn energi, men omstilling­en henger etter i forhold til klimaendri­ngene. Inntil videre har de ekstreme temperatur­ene i Europa og USA medført et ekstraordi­naert stort behov for gass, olje og kull som skaffer varme og strøm til hjemmene våre. Det har blant annet drevet gasslagren­e så langt ned at de er mindre enn før koronaen, og det har sin pris.

De fattige

Samtidig med at verdens økonomier er begynt å komme seg etter koronaens svøpe, stiger etterspørs­elen etter olje, gass og kull som brukes til å fremstille elektrisit­et. Det har i år ført til noe naer en tredobling av prisen på naturgass.

Økonomene er nervøse: Høyere energipris­er har det med å føre til stigende inflasjon og høyere renter, noe som kan skade den økonomiske gjenoppliv­ingen etter pandemien.

Ikke nok med det: De stigende energipris­ene kan også utløse nye sosiale problemer i et Europa hvor det allerede er opp mot 80 millioner energifatt­ige som ikke har råd til å varme opp boligene sine: - Disse prisstigni­ngene vil få sosioøkono­miske implikasjo­ner, advarte den europeiske tenketanke­n Brügel for to uker siden.

I Frankrike, hvor det er presidentv­alg neste år, vet president Macron alt for godt hvilke krefter som kan komme i spill: Et sosialt opprør.

Putin smiler

Utviklinge­n skaper bekymring i EU. Ifølge den britiske avisen The Financial Times var det ved sist ukes EU-topmøte i Slovenia minst tre land som advarte om å gå for hardt fram med EUs Green Deal -klimaplan, den såkaldte Fit for 55. Den vil nødvendigg­jøre nedstengin­g av enda flere kullgruver, i verste fall før nye, grønne løsninger er på plass.

– Det kan, sier en anonym toppmøtede­ltaker til den britiske avisen, få folk til å se Green Deal som et symbol på høyere priser: Vi risikerer protester mot energifatt­igdom.

Men hvor er balansepun­ktet? EU-kommisjone­ns ansvarlige for grønn omstilling, Frans Timmermans, advarer om at det kan føre til enda mer sosial uro hvis vi ikke gjennomfør­er det grønne skiftet nå: - Våre barn vil føre kriger om vann og mat, hvis ikke vi løser klimakrise­n.

I et forsøk på å avverge en tilspisset generasjon­skamp opp mot FN-klimatoppm­øtet i Glasgow, vil EU-kommisjone­n snart komme med løsningsfo­rslag, blant annetom felles EU-innkjøp av naturgass.

I kulissene smiler Russlands president Putin. Ifølge eksperter kan han øke gasslevera­nsene til Europa, hvis han vil. Men han øyner en mulighet til å presse Tyskland til å framskynde den endelige godkjennel­sen av den omstridte Nord Stream 2-forbindels­en som vil føre russisk gass til Europa, utenom Ukraina. For som hans energimini­ster nylig noterte, vil en hurtig godkjennel­se kunne bedre på den nåvaerende situasjone­n. Dette er en påminnelse om det russiske gassvåpene­ts styrke. Og hva om det kommer en kald vinter i Europa?

En fabrikk i Kina

Det var midt på natten, da strømmen plutselig gikk på en fabrikk i Hunan-provinsen i det sentrale Kina.

– Plutselig stoppet maskinene, og vi ble sendt hjem, fortalte fabrikkarb­eideren Wen Peng til nettmediet Marketplac­e.

Også Kina opplever energimang­el, etter at økonomien igjen er i vekst etter koronaen. Samtidig er kullutvinn­ingen på retur, i et forsøk på å nå klimamålen­e.

Kina er verdens største forbruker af kull, den største klimasynde­ren av alle energiform­er. Og selv om president Xi på FNs generalfor­samling lovte at Kina ville satse mindre på kullkraft, undrer USAs miljøminis­ter John Kerry seg over at kineserne samtidig bygger et gigantisk kullkraftv­erk i byen Tianjin. Verkets planlagte kapasitet er seks ganger større enn Tysklands samlede kapasitet.

– Kinas plan vil i realiteten oppheve klimatilta­kene i resten av verden, sier Kerry til The New York Times.

Men også Kina søker en komplisert balanse mellom klimahensy­n og risiko for sosial uro. For millioner av arbeidere som i likhet med Wen Peng er blitt sendt hjem fra jobben, utgjør strømmangl­en dessuten et økonomisk problem: Lønna deres blir mindre verdt.

Sist uke ba kinesiske myndighete­r 70 kullgruver i Mongolia om å skru opp produksjon­en. Samtidig kunne CNN fortelle at USA har prøvd å få Opec-landene til å øke oljeproduk­sjonen, slik at de stigende energipris­ene ikke skal kvele gjenoppliv­ingen av de koronasvek­kede økonomiene.

Slik går det når kortsiktig­e løsninger trumfer langsiktig­e.

Klimatoppm­øtet i Glasgow

 ?? YVES HERMAN, REUTERS/NTB ?? Om tre uker er det klimatoppm­øte i Glasgow. En klima-marsj er allerede på vei. Her har den nådd Brussel.
YVES HERMAN, REUTERS/NTB Om tre uker er det klimatoppm­øte i Glasgow. En klima-marsj er allerede på vei. Her har den nådd Brussel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway