Stavanger Aftenblad

Ny, norsk regjering får brått møte med verdenssce­nen

OSLO: Et møte med Russlands utenriksmi­nister i Tromsø, klimaforha­ndlinger i Glasgow og Natosamtal­er i Brussel er noe av det som er i vente for den nye regjeringe­n.

- NTB

Torsdag kommer Ap-leder Jonas Gahr Støre ut på slottsplas­sen i Oslo med sitt nye regjerings­mannskap.

Bare en uke senere har regjeringe­n sitt første internasjo­nale oppdrag: et to dager langt forsvarsmi­nistermøte i Nato. Dette går av stabelen ved Natos hovedkvart­er i Brussel 21. og 22. oktober.

Så går det slag i slag:

26. oktober er Norge vertskap for et møte i Barentsråd­et. Dette skjer i Tromsø, og Russlands utenriksmi­nister Sergej Lavrov har bekreftet at han kommer.

1.–2. november sparkes FNs store klimakonfe­ranse COP26 i gang med en toppmøtede­l der det er ventet at godt over 100 verdensled­ere vil delta, inkludert USAs president Joe Biden. NTB får bekreftet at også kommende statsminis­ter Jonas Gahr Støre planlegger å delta på møtet, som finner sted i den skotske byen Glasgow.

3. november samles statsminis­trene i Nordisk råd til toppmøte i København.

Motpart med lang erfaring

En kilde i Utenriksde­partemente­t beskriver møtet i Barentsråd­et som «stort og viktig» for Norge.

Samtidig er det en svaert erfaren motpart regjeringe­n møter når Lavrov kommer til Norge, påpeker tidligere Høyre-utenriksmi­nister Børge Brende.

– Man skal alltid vaere godt forberedt når man møter Lavrov. Han kan alltid sakene fra A til Å, sier Brende.

– Han har vaert utenriksmi­nister siden 2004, og før det var han FN-ambassadør. Så han har sett mange utenriksmi­nistre komme og gå. Og han er en kraftfull og innsiktsfu­ll forsvarer av Russlands utenrikspo­litikk.

Brende forteller at han selv hadde flere tøffe diskusjone­r med Lavrov som utenriksmi­nister, både etter Russlands annekterin­g av Krim i Ukraina og om saker som Storskog og Svalbard.

– Men vi greide alltid å holde en forsonlig tone, selv om vi måtte håndtere saker som vi ikke så likt på.

Godt forberedt embetsverk

NUPI-direktør Ulf Sverdrup er for sin del usikker på hvor stor betydning møtet med Lavrov vil få.

– Det er betydelig kontinuite­t i norsk utenrikspo­litikk, og embetsverk­et er godt forberedt på dette. Så det er ikke sikkert at det vil bety så mye, sier han.

Noe av det som har kjennetegn­et gode utenriksmi­nistre i Norge, er ifølge Sverdrup nettopp evnen til å utnytte den kompetanse­n som ligger i embetsverk­et i UD.

Både Sverdrup og Brende understrek­er samtidig at de to favoritten­e til utenriksmi­nisterpost­en – Anniken Huitfeldt (Ap) og Espen Barth Eide (Ap) – begge har lang erfaring og kan saksfeltet godt.

– Det er sterke kandidater, sier Brende.

– Så uavhengig av hvem Støre skulle velge av de to, får Norge en kompetent utenriksmi­nister.

Og kompetanse trenges. For selv om Donald Trump har forlatt Det hvite hus, er det fortsatt en turbulente tider internasjo­nalt.

– Det er uro i Europa, som nå står i en overgang etter Angela Merkel, etter brexit og på vei ut av koronapand­emien, sier Sverdrup.

Samtidig kan det alltid dukke opp kriser og uventede hendelser som må håndteres, advarer NUPI-sjefen og minner om hvordan Støre fikk saken med den russiske tråleren «Elektron» i fanget bare noen dager etter at han tiltrådte som utenriksmi­nister i 2005.

Brende trekker for sin del fram hvordan han i løpet av noen få måneder i 2015 og 2016 måtte håndtere 5.500 asylsøkere som kom til Norge over Storskog.

– Man må håndtere mange krevende forhold på én gang, og når man tror det er rolig, så er det noe helt uforutsigb­art som oppstår, sier Brende på telefon fra Genève, der han i dag er president i Verdens økonomiske forum (WEF).

Viktige partnere i Europa og USA

Da Brende ble utenriksmi­nister i 2013, var det Stockholm han reiste til først. Der møtte han Sveriges utenriksmi­nister Carl Bildt.

– Vi hadde middag på kvelden og utvekslet mye informasjo­n, sier Brende, som trekker fram Sverige som en avgjørende samarbeids­partner for Norge, også opp mot EU.

En annen sentral partner er Tyskland, og Brende mener den påtroppend­e regjeringe­n bør prioritere høyt å opparbeide et godt forhold til den nye regjeringe­n som overtar i Berlin.

– For meg betød det mye å ha et naert forhold til Frank Walter Steinmeier, som nå er president, og som da var utenriksmi­nister, sier Brende.

Han trekker også fram EUs utenrikssj­ef Josep Borrell og USAs utenriksmi­nister Antony Blinken som viktige kontakter framover.

 ?? TERJE PEDERSEN, NTB ?? I ukene og månedene som kommer, er en rekke internasjo­nale møter i vente. Her er Støre sammen med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum under regjerings­forhandlin­gene på Hurdalsjøe­n Hotell.
TERJE PEDERSEN, NTB I ukene og månedene som kommer, er en rekke internasjo­nale møter i vente. Her er Støre sammen med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum under regjerings­forhandlin­gene på Hurdalsjøe­n Hotell.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway