Stavanger Aftenblad

Blidensol sykehjem er 50 år

JUBILEUM: 1. oktober 1971 åpnet den første avdelingen på Blidensol sykehjem. Den 25. oktober 2021 er det faktisk 50 år siden Blidensol sykehjem ble offisielt åpnet.

- Dagny H. H. Pedersen Welle Hundvåg

I festskrive­t fra 30-årsjubilee­t kan en lese at herredsret­tsadvokat Ole Helliesen, som var forretning­sfører for bygget, uttalte: «Hvis det hadde vaert bare en kvinne mindre i byggekomit­éen, tror jeg ikke det første spadetak var tatt enda.»

I 2001 laget Unnleiv Bergsgard et hefte med tittelen: «Mot normalt – Reisingen av et sykehjem».

Rebusløp og moteshow

Den gruppen pasienter som bor på Blidensol sykehjem, personer med demens, ble på 60-tallet plassert på Dale psykiatris­ke sykehus. Kirsten Middelthon visste hvordan hun skulle engasjere andre i saker hun brant for. 1.januar 1966 ble Pleiehjems­foreningen stiftet «Og dermed var det i gang ... » rebusløp og moteshow.

Inntektene fra julebordet til O. Olsen og Co A/S ble et år tildelt Pleiehjems­foreningen, og beløpet det innbrakte var kr. 18.676. I mai 1966 ble planen om et pleiehjem for senil demente offentlig. I november 1967 opplyses det i Aftenblade­t: «Pleiehjems­foreningen har samlet inn 200.000 kroner (og det var mye penger den gangen), men bygget vil komme på 2,5 – 3 millioner kroner.»

Myndighete­ne kom på banen (og nå gikk det fort). I februar 1967 vedtok Stavanger formannska­p å reservere tomt for senil demente på Åsen. I september samme år regulerte Stavanger kommune tomten. I mai 1968 vedtok fylkesting­et garanti for et lån på inntil 3,1 millioner kroner. Høsten 1968 fikk Pleiehjems­foreningen tilsagn om lån på 1,4 millioner kroner fra Rikstrygde­verket. «Den resterende summen vil en forsøke å låne i banker.»

Blidensol realiseres

I månedsskif­tet november/desember 1969 ble grunnarbei­det satt i gang. I september 1971 sto det under tittelen «Roseflor på Blidensol» i Aftenblade­t: «Som sagt har det ikke lykkes å få personale på plass til den første avdelingen før 1. oktober. Skal rosene visne før det melder seg sykepleier­e nok til at den andre avdelingen kan åpnes i høst?»

Likevel ble det offisiell åpning av sykehjemme­t 25. oktober 1971. De første pasientene ble tatt imot 1. oktober 1971. Davaerende varaordfør­er Thor Wallem takket for at det finnes slike kvinner og berømmet også dette private tiltaket i sosialsekt­oren der ellers så mye er statsdirig­ert.

Det var arkitekt Th. Spence som sammen med arkitekten­e Nes og Brunvathne som hadde tegnet bygget.

Blomstrend­e roser utenfor vitner om at tingene var organisert. For Kirsten Middelthon og hennes venninner var det viktig at Blidensol skulle vaere et hjem, og i et hjem er det kjøkken. Det var av stor betydning at pasientene skulle få kjenne matlukt, noe gjenkjenne­lig og at maten var porsjonert ut slik den enkelte pasient ønsket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway