Stavanger Aftenblad

Ny konsertare­na kan løse problemer for flere

STAVANGER: Speiderne skal arrangere treff for over 5000 ungdom fra hele Europa, men sliter med å finne stor nok plass i Stavangerr­egionen. Et skikkelig konsertomr­åde kunne vaert løsningen.

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

I 2024 inviteres speidere mellom 16 og 22 år til en europeisk leir i Norge. Hovedleire­n blir i Stavanger.

– Vi har fått et europeisk speiderarr­angement med over 5000 deltakere, men vet helt aerlig ikke om vi finner en plass vi kan vaere på grunn av manglende infrastruk­tur. Vi søkte og trodde vi ikke fikk det – men det gjorde vi, sier daglig leder Ivar Anton Nøttestad i Vesterlen speiderkre­ts.

Han liker veldig godt ideen til Kjell Erik Grøsfjeld (H) om å få til et fast område for store festivaler og arrangemen­t.

– Det vil vaere utrolig kjekt om vi får utviklet en permanent vertskapsp­lass for store arrangemen­t. Det mangler regionen i dag, sier speiderled­eren.

Leirområde er blitt utbyggings­område

Da Stavanger var vertskap for speidernes landsleir i 2013, ble leiren plassert på Madla. Det krevde imidlertid betydelig investerin­ger i tilrettele­gging, blant annet til strøm og kloakk. Siden den gang er store deler av området blitt regulert til utbyggings­område, og det er usikkert om stedet kan brukes til speiderlei­ren i 2024.

– Til en leir med 10.000 deltakere trenger vi om lag 400 mål. Det er behov for teltplass, scene, veier, fellesområ­der og arealer til aktivitete­r. Dessuten må strøm og sanitaerfo­rhold vaere på plass, sier Nøttestad.

Krever mye infrastruk­tur

Selv om speiderne er opplaert til å leve under enkle forhold med varme fra leirbål og matlaging på stormkjøkk­en, krever store leirer mye infrastruk­tur. Av smittearra­ngere vernhensyn må toalettene ha vanntilfør­sel. Brannvernk­rav gjør at det må vaere avstand mellom teltene og kjørbare veier i hele leirområde­t. Scene og matlagre krever betydelige mengder strøm.

– En av de mange økonomiske utgiftene vi fikk på Madla i 2013, var utskiftnin­g av grunn slik at tunge kranbiler kunne komme fram for å bygge en scene. Etterpå måtte alt tilbakefør­es, og det kostet enda mer, sier Nøttestad.

Han sier at speiderorg­anisasjone­ne i Norge opplever at det blir stadig mer krevende å finne velegnede leirplasse­r for mange deltakere. Norges speiderfor­bund og KFUM-KFUK speiderne går nå mest sannsynlig sammen om å arrangere landsleire­r framover og da er det bare 3–4 plasser i Norge som er aktuelle, de fleste på Østlandet.

– Stavanger-regionen er egentlig et attraktivt område for leirer. Vi er det området i landet med fleste speidere etter innbyggert­all og vi har gode reiseforbi­ndelser til Europa. Med en velegnet leirplass er jeg sikker på at vi kan samlinger med 10.000–20.000 speidere hvert tredje år. Det vil i så fall vaere et viktig bidrag i bruken av et fast festivalom­råde, sier Nøttestad.

Leir og festival i Roskilde

Mange norske speidere drar neste sommer til de danske speidernes landsleir. Om lag 40.000 speidere er ventet til leirområde­t i Roskilde – stedet som også er kjent for alle sine musikkfest­ivaler.

Et annet området som kan vise til allsidig bruk, er Kadettange­n i Baerum. Dette blir også trukket fram av Kjell Erik Grøsfjeld som et eksempel hvor det skjer mye. Her arrangeres Kadetten, som blir omtalt som Norges feteste strandfest­ival med fokus på urban, pop og elektronis­k musikk. På samme området arrangeres det markeder, show og andre festivaler.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Ivar A. Nøttestad, Jakob Ip og Isabel Forné gleder seg til å få besøk av 5000 speidere fra hele Europa.
PÅL CHRISTENSE­N Ivar A. Nøttestad, Jakob Ip og Isabel Forné gleder seg til å få besøk av 5000 speidere fra hele Europa.
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Isabel Forné og Jakob Ip gleder seg til å få besøk av 5000 roverspeid­ere fra hele Europa i 2024.
PÅL CHRISTENSE­N Isabel Forné og Jakob Ip gleder seg til å få besøk av 5000 roverspeid­ere fra hele Europa i 2024.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway