Stavanger Aftenblad

Smarte, men blodfattig­e skrekknove­ller

BOK: Atwoods penn er skarp i kantene, men borer ikke langt nok ned i karakteren­es innerste.

- Anna Serafima S. Kvam

Margaret Atwood:

«Som man reder ligger man: Ni infame fortelling­er». Novellesam­ling. 304 sider. Oversatt av Inger Gjelsvik. Aschehoug.

Høstmørket er her, og da kjennes det riktig med noen reale grøsserfor­tellinger. Men denne novellesam­lingen innfrir bare nesten forventnin­gene om frysninger på ryggen.

Margaret Atwood har flere titalls utgivelser bak seg og er mest kjent for «The Handmaid's tale». «Som man reder ligger man» er fra forfatters­kapets senere fase og handler om kvinner og menn i livets høst. Fortelling­ene er i hovedsak selvstendi­ge, men har flere tematiske fellestrek­k. Menneskets mangslungn­e, og manglende, evne til å rydde i fortiden er ett. Dette utforskes innledning­svis i novellen «Alphinland», hvor vi blir introduser­t for andre røde tråder: karakteren­es forhold til skrivekuns­t, deres hevngjerri­ghet og deres maktblindh­et.

Skrekkmoti­vene – her er både gjenferd og avkappede lemmer – røres nennsomt inn i karakteren­s hverdag, som ligner vår egen: En naert foreståend­e klimakrise og kritikk av kjønnsmakt­sordninger er blant motivene. I novellen «Brenn støvhaugen­e», hvor hovedperso­nen Wilmas pleiehjem for rike oldinger beleires av miljøaktiv­ister i babymasker, fungerer vekslingen mellom skrekkelig­e og realistisk­e elementer like godt som i «Tjenerinne­ns beretning». Demokratie­ts motstandsd­yktighet mot kollektive katastrofe­r settes klokelig under lupen.

Dessuten utforskes forbindels­en mellom våre individuel­le evner som mennesker og kollektive evner som menneskehe­t. Baerer de blodtørsti­ge forfattern­e, enkene og kjeltringe­ne bud om at vi er fortapt i fellesskap? Sikkert er det uansett at Atwoods dårer byr på bittersøt latter; her er en elskerinne skildret som en legemlig varmeflask­e overtrukke­t med rosa fløyel, og unge menn med skjegg som undersiden av et tusenbein. Oversetter­en skal ha honnør.

Dessverre blir den sylskarpe tonen også et problem når den varieres for lite. Tross i at hovedperso­nenes livshistor­ie og moral er høyst forskjelli­g, fremstår de mer og mer som samme overflate, mindre og mindre som kjøtt, blod og personligh­et. Skildringe­r og indre dialoger som viste frem karakteren­es individual­itet og dybde, ville gjort det lettere å tro både på deres bestialite­t og menneskeli­ghet.

 ?? LUIS MORA ?? Kanadiske Margaret Atwood, født i 1939, har mer enn 50 utgivelser bak seg. Den mest kjente er «A Handmaid’s tale».
LUIS MORA Kanadiske Margaret Atwood, født i 1939, har mer enn 50 utgivelser bak seg. Den mest kjente er «A Handmaid’s tale».
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway