Stavanger Aftenblad

Nedtelling til et selvmord

BOK: Den ikke saerlig vellykkete historien til en suicidal norsk afghanerkr­igsveteran­s bedrøvelig­e liv.

- Jan Askelund

Simon Stranger:

«304 dager». Roman. 436 sider. Aschehoug.

Simon Stranger fikk internasjo­nal oppmerksom­het for sin forrige roman, «Leksikon om lys og mørke». Nå var den ikke noe leksikon, men tilsynelat­ende fikst komponert med like mange kapitler som det er bokstaver i alfabetet, med alfabetets bokstaver som kapittelov­erskrifter. Det ga en vimsete frihet til å ta opp hvilket tema som helst som begynte på den bokstaven.

Årets «304 dager» er bygget over en tilsvarend­e gimmick der kapitlene er nummererte i nedstigend­e tallorden fra 304 til 1. Hvert tall står for nedtelling­en til den dagen Nicholas, en 25-årig norsk afghanista­nveteran, skal ta sitt eget liv. Han har lenge vaert funksjonsu­dyktig med posttrauma­tisk stress. Men som den gode sønn han vil vaere, varsler han mora om det han skal gjøre.

Hun får ham til utsette hengingen, tenke seg om. Året er 2015. Jeg blir her en jul til, som han velger å uttrykke det – for ikke vil han ødelegge moras julefeirin­g, ikke nyttårshel­gen heller, så han utsetter utførelsen til godt utpå nyåret.

Med dette utgangspun­ktet forteller Stranger Nicholas’ historie. Han gjør det delvis i tredje person og med masete fortellerk­ommentarer og spekulasjo­ner («la oss si at», «la oss si det slik», «kanskje er det sånn»), delvis gjennom Nicholas’ egne opplevelse­r og sansninger.

Det komplisere­r både skrivning og lesning at Nicholas har en høyst levende veteran som modell og kilde, mens hans romantekni­ske konfronter­ende motstykke, talibankri­geren Arman, er diktet opp ved hjelp av egne og leste kilder til folk og land. Det «uutholdeli­ge», livstruend­e dilemmaet for Nicholas oppstår når han må ta inn over seg at han har drept et identifise­rbart menneske.

Forfattere­n benytter denne blandingsk­onstruksjo­nen til å si noe om krig i sin alminnelig­het, hva den gjør med den enkelte kriger, samt om den komplett mislykkete og på alle vis uforsvarli­ge, flere tiårlange, invasjonen av Afghanista­n i saerdelesh­et. Han gjør det ved også å legge til en masse reportasje- og faktastoff pluss noter fra mange kilder, i en bok som tidvis er stilistisk platt – skrevet, men ikke ferdigredi­gert og fokusert, fram til trykningsd­ato.

Den underspill­er for eksempel at både Nicholas selv og den regjeringe­n og det folk som sendte ham til krig i sentral-Asia, i utgangspun­ktet ikke hadde noe avklart forhold til verken til seg selv eller krigen.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway