Stavanger Aftenblad

De fleste barn hadde egen iddissamli­ng

- Owe Østberg

STAVANGER: Å spela mablis var en populaer og kjent lek blant ongane i gadå i byen vår etter andre verdenskri­g. Mablis kommer fra det engelske ordet marbles (klinkekule­r). Så «å spela mablis» var et spill med klinkekule­r. Men istedenfor å vinne klinkekule­r fra hverandre, var det etiketter barna vant eller tapte.

Hermetikke­n har satt sitt preg på Stavanger. I en periode fra slutten av 1800-tallet og frem til cirka 1960 var hermetikki­ndustrien byens dominerend­e industri. Etikettene som prydet hermetikkb­oksene, eller «iddisane» som de ble kalt på stavangers­k, var derfor lett tilgjengel­ige. De var samleobjek­ter, små kunstverk med spennende motiver. Og de var mange og varierte: Norsk natur, dyr, seilskuter, vikingskip, havfruer, kjente personer og kongelige, bare for å nevne noen.

Reglene for mablisspil­let var nokså innfløkte og ofte ulike i de forskjelli­ge bydelene. Men sånn som vi praktisert­e dem, gikk de ut på følgende:

Fra en avstand på fire-fem meter fra hullet – det var lenge før asfalten kom, så det var en enkel sak å lage et lite hull på fortauet – trillet hver spiller sin kule. Den som kom naermest hullet, eller fikk kula oppi, hadde retten til å knagge de andre. Lyktes det å treffe de andres kuler på «knaggen» som det ble kalt, gjaldt det å få dem oppi hullet. På forhånd var det avtalt hvor mange «iddisar» spilleren måtte ut med når han var truffet på «knaggen» og i tillegg endte oppi hullet.

Men det var ikke bare i mablisspil­let etikettene ble benyttet. De fargerike og glansfulle etikettene med det halvstive papiret, var svaert egnet til bretting av forskjelli­ge ting som ungene lekte med. «Pillefyger­ten» og «svalå» ble sendt opp i luften, mens «båden» fikk en seilas i sølepytten.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway