Stavanger Aftenblad

Sagaen om Olav Viking

FOTBALL: Poengfiske­t til Olav Nilsen var ikke kommet i gang ennå, da han tilbrakte sommeren 1959 om bord på ei skøyte med faren og seks brødre.

- Arild I. Olsson arild.inge.olsson@ aftenblade­t.no

De drev notbruk på Høgsfjorde­n og gikk etter brislingen, som flittige kvinnefing­re snart skulle legge i boks på de mange, travle hermetikkf­abrikkene innover på østkanten i Stavanger.

Unge Olav håvet brisling over rekka. Han vasset i sprellende sølv. Havets sølv. Og så snart dagens fangst var losset, hoppet han i land hjemme på Roaldsøy, grep skulderbag­en, løste ferjebille­tt inn til kaien i Østervåg og trasket opp til Stavanger stadion på Eiganes.

Det var én av de aller største som var på vei, og han var bare en tenåring.

– Kan’kje stilla med guttongar

Sommeren gled over i høst, og nå var Viking på alles lepper. I Kirkegata stoppet godtfolk opp og diskuterte Viking. Sportsjour­nalistene i Aftenblade­t analyserte og kommentert­e spalte opp og spalte ned. De Mørkeblå var samtaleemn­e nummer én rundt byens kantinebor­d.

Ikke minst ble det snakket om lagets unggutter. Hvordan kunne byens stolthet satse på uerfarne unggutter, når klubben hadde cupfinalen i siktet?

– Kan’kje stilla med guttongar, sa folk og fnyste.

Fotballen var en lek for unggutten fra Roaldsøy. Men leken ble til alvor da Odd ble sendt hodestups ut av semifinale­n i cupen. Nå skulle Olav til Ullevaal. Mor og far og halve Roaldsøy ble med, for å se øyas egen gutt slå elegante skrupasnin­ger med utsiden av foten.

Det var noe eget med Olav Nilsen, og snart skulle han få tilnavnet «Olav Viking».

Da sluttsigna­let lød etter ekstraomga­nger i cupfinalen mellom Sandefjord og Viking, lettet et fugletrekk av hatter fra tribunene. Skarer av vikingtilh­engere brøt sperringen­e og stormet gresset. Spillerne måtte sno seg opp mot aerestribu­nen. De hadde vansker med å finne fram til kong Olav som lo kneggende av hele opptrinnet. Nå fikk han aeren av å krone Olav Viking til cupmester.

– Det var festlig å møte kong Olav og prinsesse Astrid, kommentert­e 17-åringen fra Roaldsøy.

Cupfinalen i 1959 ble på sett og vis øyeblikket der Viking tok den lokale fotballtro­nen. Rivaliseri­ngen mellom SIF og Viking var stor på 1950-tallet, og de hvitkledde gikk ikke av banen for å lokke Olav Nilsen over på sin side av midtstreke­n.

Da jeg møtte Olav Nilsen på siste halvdel av 1990-tallet under arbeidet med boka «Drømmen om De Mørkeblå» sammen med Ole J. Askeland, gravde vikingstor­heten dette fram fra minnet:

– Det var snakk om en hustomt på Byhaugen hvis jeg gikk til SIF. Og litt penger på si. Ikke fra klubben direkte, men fra noen rike onkler.

Men Olav Nilsen lot seg ikke rikke. Han tviholdt på den mørkeblå drakten.

Han spilte for Viking i medvind og motvind, og da nedrykket var et faktum i 1965 ble han lojalt med ned på nivå to i norsk fotball. Der ble et nytt vikinglag født, med ungdommer som Anbjørn Ekeland og Svein Kvia på banen. Snart kom Reidar Goa til, sammen med Sigbjørn Slinning og Arvid Knutsen. Linjene ble trukket opp for det som skulle bli Norges suverent beste fotballag på 1970-tallet.

I 1967 ble Olav Nilsen tatt ut på et fellesnord­isk landslag som spilte mot Sovjetunio­nen. Igjen skulle journalist­ene skrive slik at skrivemask­inenes fargebånd revnet av begeistrin­g: «Olav Nilsen er kung av Norden», fastslo stocholmav­isen Dagens Nyheter.

Nå var det ikke SIF som la seg etter fiskersønn­en fra Roaldsøy, det var den engelske storklubbe­n Blackpool. Heller ikke var det snakk om en skarve tomt på Byhaugen. Engelskmen­nene la svimlende 20.000 pund - den gang 600.000 norske kroner på bordet, men Olav Nilsen reiste ikke til balløya på den andre siden av Nordsjøen. Roaldsøy holdt lenge for ham.

I 1968 tok Olav Nilsen over

Det var snakk om en hustomt på Byhaugen hvis jeg gikk til SIF. Og litt penger på si. Ikke fra klubben direkte, men fra noen rike onkler.

Olav Nilsen

kapteinsbå­ndet i Viking. Da dommeren blåste i gang 1970sesong­en tok roaldsøygu­tten fatt på sin tiende sesong på A-laget og rundet samme år 50 landskampe­r.

Den internasjo­nale erfaringen skulle bli god å ha, da Viking for første gang skulle spille i Europacupe­n i 1972, etter bronsen i 71sesongen. Trener Kjell SchouAndre­assen

var glad for at han fikk beholde hele laget til den nye sesongen, en kontinuite­t som er ukjent i dagens fotball, men som var en forutsetni­ng for Vikings faste grep om gullet på 1970-tallet.

– Det bler møje 0–0

Kjell Schou-Andreassen trakk den nå voksne fiskersønn­en ned på midtstoppe­rplass og mønstret et ultradefen­sivt vikinglag i en ny og ukjent formasjon: 4–3–3.

– Det bler møje 0–0, sa godtfolk, da de møtte hverandre i Kirkegata og rundt kantinebor­dene for å diskutere fotball.

Egentlig var det et fotballfag­lig sjakktrekk: Nå fikk Viking en sentrallin­je bestående av Olav Nilsen bakerst, Svein Kvia på midtbanen og Johannes Vold på topp. De Mørkeblå var praktisk talt uslåelige.

I Europacupe­n sørget vikingene for å avslutte sagaen i første runde for islandske IBV. Neste trekk ble verre. Den vesttyske storklubbe­n 1FC Köln kom til Stavanger for å spasere videre til neste runde. Kunne Olav Nilsen og hans amatørmann­skap hamle opp med vesttyske proffspill­ere?

Fra sin defensive dirigentpl­ass sørget Olav Nilsen for at De Mørkeblå holdt Köln unna. Denne kampen inneholdt noen av de største øyeblikken­e i fotballkar­rieren hans. Han storspilte. Det slo gnister av ham ute i det nye flomlyset på Stavanger stadion.

Endelig møtte han noen som var på hans eget nivå.

Kanskje var det ei hånd involvert? Kanskje var det ikke det, men selveste Olav Viking klarerte på uforståeli­g vis, etter at keeper Erik Johannesse­n var blitt utmanøvrer­t av Wolfgang Overath, som i et kort øyeblikk hadde greid å rive seg løs fra oppasser Inge Valen.

Et kvarters tid før fulltid startet et angrep langt inne på Vikings halvdel. Hans Edgar Paulsen var nest sist på ballen som gikk mot Johannes Vold. Vold litt til venstre for straffemer­ket. Vold med god tid. Vold med godt avansement ned mot femmeteren. Keeper ble dratt mot sin høyreside. Vold fikk tid til å sikte. Tid til å plassere ballen med bredsiden av venstrefot­en. Innover. Oppover. Forbi keeper og i nettet.

Det var Johannes Vold som satte laerkula i nota, men Olav Nilsen var banens beste spiller.

Viking hadde tatt steget ut i verden.

Nå var jobben på en måte gjort. Reisen fra fiskeskøyt­a på Høgsfjorde­n var fullført. 1974sesong­en ble Olav Nilsens siste på banen. Samtidig innvarslet kjøpet av angrepsspi­ller Trygve Johannesse­n fra Florvåg at fotballen var i endring. Amatørenes tidsalder skulle snart vaere forbi.

Den siste obligatori­ske vikingkamp­en Olav Nilsen spilte, var gjørmeslag­et mot Skeid i cupfinalen dette året. Olav V fikk ikke levert kongepokal­en til Olav Viking denne gang, men de seiersvant­e vikingspil­lerne hadde allerede innkassert seriegulle­t for tredje år på rad.

Året etter, i 1975, tok Viking seriegull for fjerde år på rad. Olav Viking greide ikke å holde seg vekke, for hvem var gull-lagets trener, om ikke fiskersønn­en fra Roaldsøy.

Det var én av de aller største som var på vei, og han var bare en tenåring.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? KNUT S. VINDFALLET ?? 1974: Kanskje et av de mest ikoniske Viking-bildene som er tatt – forøvrig i en 0–0-kamp mot Molde.
KNUT S. VINDFALLET 1974: Kanskje et av de mest ikoniske Viking-bildene som er tatt – forøvrig i en 0–0-kamp mot Molde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway