Stavanger Aftenblad

– Han var en av de største i norsk fotball

FOTBALL: Viking er i sorg etter at en av de største i klubbens historie er borte.

- Kjetil Flygind kjetil.flygind@aftenblade­t.no

Olav Nilsen døde natt til mandag. Viking-legenden fikk kallenavne­t «Olav Viking» av supportern­e og var en av de aller største i Vikings historie.

Olav Nilsen spilte 414 kamper og scoret 116 mål for de mørkeblå mellom 1959 og 1975.

Etter at han la opp som spiller i 1974 trente han laget til seriegull i 1975 – klubbens fjerde på rad.

Han spilte også 62 landskampe­r for Norge i årene 1962 til 1971.

– Dette var trist å høre. Vi snakker om en av de virkelig store. Kanskje den aller største i klubben gjennom tidene. Han var en fantastisk spiller, sier tidligere Viking-spiller og trener Bjarne Berntsen til Aftenblade­t.

– En vinner

– Hvordan husker du Nilsen?

– Jeg husker ham best fra alle kampene jeg så ham på Stavanstad­ion ger stadion under storhetsti­den på 1970-tallet. Og spesielt da banen var litt våt slik at han kunne sklitakle og bruke fysikken sin. Han var en vinner, han hadde en enorm vinnervilj­e. Han spilte mange kamper for Viking, mange landskampe­r og var også på Nordens lag, minnes Berntsen.

– Dette er en trist dag, vi har mistet vår største klubblegen­de. tanker går først og fremst til den naermeste familie. Vi vil markere dette ved første anledning, og Olavs navn vil alltid leve videre i klubben. Ingen har betydd så mye for Viking som Olav Nilsen, sier daglig leder i Viking, Eirik Bjørnø.

Mistet en god venn

Mangeårig formann i Viking, Arne Johannesse­n, var god venn med Olav Nilsen siden tenårene.

– Det er klart det er forferdeli­g trist. Vi som besøkte Olav jevnlig det siste året visste at det gikk denne veien. Men det er uvant og dette er så klart noe vi kommer til å tenke mye på i tiden som kommer, sier Arne Johannesse­n.

– Hvordan kommer du til å huske Olav Nilsen?

– Du gjør deg jo mange tanker.

Jeg har kjent ham siden han var 16 år og vi var naere venner i alle år. Han var hel ved. EN du kunne stole på. Han var rolig og avbalanser­t som type, men hadde sine klare meninger. Han var en god kamerat.

– Sammen med Reidar Kvammen var han en av de virkelig store i Vikings historie. Det er de to som peker seg ut, sier Johannesse­n.

– En av de største i Norge

Erik Thorstvedt hadde selv Olav Nilsen som trener i ungdomsavd­elingen i Viking og den tidligere keeperen husker Vikinglege­nden slik:

– Han var en enorm spiller. Både i Viking, men og på landslaget. Han var en av de største i norsk fotball. Jeg begynte å gå på

i 1972 og bedre timing kan du ikke ha. Jeg fikk jo med meg alt av det som skjedde med Viking på 70-tallet. Det var et fantastisk lag og Olav var på mange måter sentrum i det som skjedde, sier Thorstvedt til Aftenblade­t.

Viking vant serien fem ganger og cupen én gang på 70-tallet og dominerte norsk fotball fullstenVå­re dig i dette tiåret.

– Det var utrolig kult for oss å ha ham som trener da vi vokste opp. Han var i sabla god form. Han imponerte med å løpe stigningsl­øp barbeint på Lassa-grusen etter at treningene våre var ferdig, minnes Thorstvedt.

Lett å bli glad i

Per Ravn Omdal, tidligere fotballpre­sident fra Stavanger, blir

trist når Aftenblade­t ringer og ber om en kommentar.

– Jeg snakket om Olav senest i forrige uke. Nei, dette var leit å høre, sier Ravn Omdal.

– Jeg husker cupfinalen i 1959 – samme året som Olav debuterte på A-laget. Han kom fra klubben Øyane og markerte seg allerede i sitt første år i Viking som et stort talent. Og resten er jo et stykke Viking- og landslagsh­istorie.

Ravn Omdal forteller om en spiller som ble selve symbolet på en viking – derav også kallenavne­t. Og hadde en unik posisjon i norsk fotball på den tiden.

– Han var helt suveren, både i Viking og på landslaget. Det var et hav av spillere å se opp til for oss som var noen år yngre, og Olav var blant disse. Han hadde et renommé som var helt formidabel­t – saerlig på nordisk nivå. Han var sammen med Thorbjørn Svenssen eksponente­n for mye av det som skjedde i norsk fotball på 50- og 60-tallet.

– Olav hadde ferdighete­ne og spilte med hjertet utenpå drakten. Det lyste av hele gutten da han spilte. Han var høyt beundret og en det var lett å bli glad i.

Mente Kvia var best

I et intervju med Aftenblade­t i anledning sin 70-årsdag fikk Olav Nilsen spørsmål om hvem som var den beste spilleren i Viking:

– Det må nok bli Svein Kvia, han hadde et suverent overblikk. Den beste treneren var Kjell Schou-Andreassen, han var langt forut for sin tid, innførte overlappin­ger fra sidebacken­e og har hovedaeren for seriemeste­rskapene på 1970-tallet, svarte Olav Nilsen.

Viking opplyser på sine nettsider at Nilsen ble lagt inn på Vistestøle­n sykehjem for halvannet år siden grunnet fremskrede­t demens. Før helgen ble han kjørt til sjukehuset etter å ha blitt dårlig.

Der ble det konstatert lungebeten­nelse og forgiftnin­g. Han fikk oksygenbeh­andling, men det hjalp ikke.

Olav Nilsen ble 79 år.

 ?? ??
 ?? EGIL Ø. NAERLAND ?? Olav Nilsen, til høyre, på plass på SR-Bank Arena i 2019 etter at Viking hadde sikret seg plass i cupfinalen. Her er Nilsen sammen med Anbjørn Ekeland, til venstre, og Arne Johannesse­n.
EGIL Ø. NAERLAND Olav Nilsen, til høyre, på plass på SR-Bank Arena i 2019 etter at Viking hadde sikret seg plass i cupfinalen. Her er Nilsen sammen med Anbjørn Ekeland, til venstre, og Arne Johannesse­n.
 ?? SVEN OMRE KJOSBAKKEN ?? Olav Nilsen i aksjon under cupfinalen på Ullevaal mellom Viking og Skeid i 1974.
SVEN OMRE KJOSBAKKEN Olav Nilsen i aksjon under cupfinalen på Ullevaal mellom Viking og Skeid i 1974.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway