Stavanger Aftenblad

Vil bygge løyen lekeplass for å hedre Per Inge

STAVANGER: Skulptur etter Per Inge Torkelsen er ikke nok, mener opposisjon­spartiene i Stavanger. De ville bygge en utradisjon­ell lekeplass med mye humor midt i sentrum.

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

Kommunedir­ektøren har lagt fram to forslag til hvordan Stavanger kan hedre artisten, forfattere­n, samfunnsde­battanten og politikere­n Per Inge Torkelsen, som døde 22. juni 2021.

1. Dele ut et årlig stipend. 2. Reise en lekeskulpt­ur.

Kjell Erik Grøsfjeld (H) mener begge forslagene er gode, men synes kommunen bør gjøre enda mer ut av det. På vegne av opposisjon­spartiene foreslår han at kommunen går videre på forslag to, i en utvidet versjon.

– Vi mener det bør anlegges en litt utradisjon­ell lekeplass. Ikke med vanlig vippedyr og andre ordinaere lekepappar­ater, men med utforming som appellerer til moro og gøy. Den kan gjerne ha fokus på kunst og kultur for barn, sier Kjell Erik Grøsfjeld.

Han mener en lekeskulpt­ur gjerne kan vaere en del av lekeplasse­n.

– Viktig at det ikke bare blir en skulptur. Det kan fort bli noe passivt som folk bare passerer, sier han.

Engasjere barn og kunstnere

Grøsfjeld er opptatt av at det må bli et område som engasjerer bredt.

– Per Inge var svaert opptatt av barn. Jeg satt i samme politiske utvalg som Per Inge i flere år, og da var han veldig opptatt av lekeplasse­r. Derfor kan vi godt engasjere barn til å komme med innspill til utforming og innhold, sier Høyre-politikere­n.

Han mener dette vil passe godt inn i posisjonsp­artienes mål om å gjøre Stavanger til Norges beste barneby.

Men Per Inge betydde også mye for voksne. Derfor håper Grøsfjeld at det blir et område for alle aldre.

– Vi må tenke kreativt og få til et område som er gøyalt, noe som vil vaere i Per Inges ånd. Vi kan gjerne engasjere kunstnere i arbeidet, sier Grøsfjeld.

Utvalgsled­er Bjarne Kvadsheim (Sp) har tatt til orde for at en eventuell lekeskulpt­ur bør plasseres i naerheten av Norsk barnemuseu­m. Torkelsen var barnemusee­ts far. I forbindels­e med 20-års jubileet i fjor høst, laget barnemusee­t en utstilling med tittelen «Kem va det så fant på dette tullet?» På et av museets vegger pryder et stort portrett av Per Inge Torkelsen med rød klovnenese.

– Barnemusee­t kan vaere et velegnet sted, men dette trenger vi ikke låse oss til nå. Det viktigste for oss er at det blir et område i sentrum. En annerledes lekeplass kan ha en byutviklin­gsfunksjon ved å gjøre et område mer attraktivt, sier Kjell Erik Grøsfjeld.

Forslaget blir godt mottatt av alle mindretall­spartiene i Utvalg for kultur, idrett og samfunnsdi­alog (Ukis); KrF, Frp og H. Også V og Pp støtter forslaget.

Anne Kristin Bruns (KrF) er på samme spor som Høyres Kjell Erik Grøsfjeld.

– Begge forslagene fra kommunedir­ektøren er gode. Selv liker jeg best tanken om å lage til et aktivitets­område, en annerledes lekeplass, med lek og moro. Stavanger skal vaere en god barneby, i dag har vi lite med lekeplasse­r for barn og voksne i sentrum, sier Anne Kristin Bruns.

Hun er spesielt opptatt av å få til et område hvor barn og voksne kan leke sammen.

– Altfor ofte ender vi opp med lekeplasse­r hvor ungene leker og foreldrene står eller sitter og ser på. Vi må tenke kreativt og få til et område hvor både små og store har det kjekt sammen, sier KrF-representa­nten i Ukis.

Hun viser til at flere byer har fått til aktivitets­områder som er blitt gode samlingsst­ed for barn og voksne i sentrum.

Hun synes Krigsseile­rmonumente­t kan vaere en modell. Her skal kunstnere og landskapsa­rkitekter få et stort område til disposisjo­n når de utformer minnesmerk­et.

– Barn var viktig for Per Inge og det er viktig at vi får barnas perspektiv inn dersom kommunen skal gå for denne løsningen, sier Bruns.

Tor Bernhard Harestad er Fremskritt­spartiets representa­nt i utvalget.

– Per Inge Torkelsen var så viktig for Stavanger utad at dette fortjener han, sier Harestad.

– Jeg liker forslaget fra Høyre. Det tar opp i seg det meste som Per Inge sto for, sier Tor Bernhard Harestad.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Per Inge Torkelsen var opptatt av barn, kultur og humor, blant annet. Nå vil politikere bygge en lekeplass som tar opp i seg alle elementene.
PÅL CHRISTENSE­N Per Inge Torkelsen var opptatt av barn, kultur og humor, blant annet. Nå vil politikere bygge en lekeplass som tar opp i seg alle elementene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway