Stavanger Aftenblad

Politikern­es oljeansvar

LEDER: Når regjeringe­n beholder oljeskatte­pakken, hviler det et ekstra ansvar på politikern­e når de skal godkjenne prosjekten­e.

-

Oljeskatte­pakken er anslått å koste staten rundt 10 milliarder kroner over tid. I revidert statsbudsj­ett, som ble lagt fram forrige uke, ble det klart at denne får gå sin gang. Selv om pandemien er over og pengene omtrent flommer over for oljeselska­pene.

Denne pakken gir umiddelbar avskrivnin­g og økt friinntekt for alle prosjekter. Men da må selskapene vedta en plan for utbygging og drift innen slutten av året. Og denne må bli godkjent av myndighete­ne innen slutten av 2023.

Intensjone­n om å gi oljebransj­en skatteford­eler for å holde aktivitete­n oppe, var en fin tanke i en pandemi som rammet oljebransj­en dobbelt opp.

Da Solberg-regjeringe­n kom med forslaget om en oljeskatte­pakke våren 2020, var ikke Ap, Frp og Sp fornøyd med denne. De presset gjennom en pakke som til og med enkelte i oljeindust­rien mente var for sjenerøs.

Og nå møter regjerings­partiene Ap og Sp seg selv i døren. Blant andre AUF-leder Astrid Hoem har pekt på at det nå bankes gjennom prosjekter som ellers ikke nødvendigv­is ville vaert lønnsomme.

Ett eksempel er Equinors Wisting-prosjekt, som før oljeskatte­pakken kom ikke ble sett på som lønnsomt, men som med oljeskatte­pakken blir det likevel. Nå haster det for selskapet å få levert inn utbyggings­planen før fristen.

Konsekvens­utredninge­n for feltet ble sendt på høring 1. februar.

Miljødirek­toratet er en av dem som har levert en svaert kritisk høringsutt­alelse til denne konsekvens­utredninge­n.

De mener at det kunnskapsg­runnlaget Equinor så langt har presentert gjør at prosjektet ikke er modent for godkjennel­se. Blant annet fordi konsekvens­utredninge­n ikke inneholder et grunnlag for å gjøre en balansert vurdering av den samfunnsøk­onomiske lønnsomhet­en i prosjektet. Og at verken utrednings­plikten på miljø er oppfylt eller at det er gjort godt nok arbeid rundt oljevernbe­redskap.

Klimaomsti­llingsutva­lget pekte i 2020 på at staten og oljeselska­pene ikke nødvendigv­is vil ha sammenfall­ende interesser i årene som kommer, og at sektoren trolig vil fortsette lenger enn det er samfunnsøk­onomisk lønnsomt.

Med oljeskatte­pakken risikerer vi å bruke skattepeng­er til å finansiere potensielt samfunnsøk­onomiske tapsprosje­kter med betydelig miljø- og klimarisik­o.

Så når først regjeringe­n velger å videreføre denne for å sikre naeringen forutsigba­rhet, bør det samtidig stilles svaert strenge krav før disse prosjekten­e blir godkjent. Og alle uttalelser fra faginstans­er bør bli tatt på alvor.

Det er til syvende og sist politikern­e som skal ta stilling til om utbyggings­planen godkjennes eller ikke. Dette ansvaret må de ta på alvor.

Og nå møter regjerings­partiene Ap og Sp seg selv i døren.

 ?? OLE BERG-RUSTEN / NTB ?? Statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) og finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil beholde oljeskatte­pakken de presset gjennom i 2020.
OLE BERG-RUSTEN / NTB Statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) og finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil beholde oljeskatte­pakken de presset gjennom i 2020.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway