Stavanger Aftenblad

Dagen før dagen

GJESTEKOMM­ENTAR: Denne nasjonalda­gen har eg gleda meg til. Då skal 3.-klassejent­a mi gå i barnetog med klassen for første gong. Som tusenvis av andre barn veit ho ikkje korleis nasjonalda­gen vår eigentleg blir feira.

- Heidi Hjorteland Wigestrand Frilansjou­rnalist

Pandemien har endeleg sleppt sitt klamme grep om landet vårt, me er igjen frigjorde. Samstundes er me blitt minna om kor hårfin freden er, med krig i Europa. Skulen har sendt heim både 17. maisongar og eit skriv om utdeling av jodtablett­ar, om det verste skulle skje.

«Å, går me i tog med klassen?» spurte dotter mi i fjor, då eg fortalde henne korleis ein ekte 17. mai blir feira. Synet av nokre ark i svart-kvitt frå ein sliten kopimaskin med eit knippe 17. mai-songar gjorde meg blank i auga. Desse songane skal barneskule­n gleda dei gamle på sjukeheime­n med nasjonalda­gen.

Tog i folkevrimm­el

Eg saknar 17. mai i all sitt vesen. Det blodfattig­e pandemi-opplegget er ikkje feiring som fenger barn. For to år sidan sprang familien rundt i regnklede med krøllete 17. mai-sløyfer og leita etter nokre natursti-postar, mens me passa på å halda mange titals meter frå dei få andre me møtte på vår veg.

Heimen dei to siste åra har vore stripynta både ute og inne med flagg og fager, nasjonalfa­rga plast for å kompensera for ho som ikkje fekk gå i tog og springa i folkevrimm­el. Sjølv fekk eg som komitémedl­em høve til å gå i eit lite tog på morgonkvis­ten i fjor. Eg tviheldt på flagget i vinden, i duskregn mellom angande tre og hekkar, medan Sandsfjord­en pulserte under oss. Visst var det nasjonalro­mantisk, men kor var alle barna? Eg sakna den intense lyden av pust pressa gjennom billige plastfløyt­er.

Som lita begynte det å sitra då far hengde bjørkekvis­ter og flagg framme på bilen kvelden før. Eg minnest begera med salt lapskaus og dufta av kraftig kjøtsuppe. Eg minnest korleis ekkoet frå trommene i korpset blei slengt mellom fjellsiden­e i dalen. Eg minnest lukta av nye klede. Eg minnest den luftige kjensla av ein vid stakk som sveiv rundt bein i tynn strømpebuk­se. Eg minnest kjensla av sår gane etter for mykje snop. Den kjensla gler eg meg til at dotter mi og andre barn skal få oppleva i morgon.

Sokkaseget og gnagsåra

Eg saknar 17. mai og alt som følgjer med, heilt frå eg dreg fram strykebret­tet og startar med å stryka finkleda, altfor seint kvelden før, slik at det blir litt surmuling og stress. Eg saknar å leita hektisk etter eit par mansjettar som eg la ein lur plass for to år sidan, og å måtta hastesy i lause knappar.

Eg saknar synet av nystrokne flagg som ligg fint på geledd på strykebret­tet morgonen etter, saman med rosettane og sløyfene. Eg saknar å krumma valne fingrar rundt eit flagg. Eg saknar synet av hegg og fruktblømi­ng i kaldt duskregn.

Eg saknar sokkaseget, gnagsåra, masinga om å få eta endå meir is, eg saknar å grubla over om grønskefle­kken og ketsjupen på den kvite strømpebuk­sa kan vaskast vekk, og kvar kom all mosen i ullsokkane frå?

Eg saknar synet av ei pølse som er i ferd med å gli ut or brødet, eg saknar klikkinga av finskor mot nysopt veg, og fletter som held på å gå opp i liminga, eg saknar å sjå henne som berre er rein og nystroken den første halvtimen, men som likevel blir finare og finare utover dagen i all si bustete og klissete prakt.

Dei skeive søljene

Eg saknar stresset med å få søljene til å sitja beint, eg saknar glipene mellom skjortesni­ppane som eg aldri får til å strutta fint, eg saknar sjalet som alltid sklir skeivt, eg saknar kjensla av ein stakk rundt bein i tynn strømpebuk­se, eg saknar å sjå korleis naboane ser ut i fintøyet sitt, eg saknar å høyra susen frå ei stor folkemengd.

Eg saknar lyden av 17. mai-talar gjennom dårlege høgtalaran­legg, eg saknar det å ha det så godt at me kan tykkja 17. mai-talar er kjedelege og registrera at sidemannen tykkjer det same. Men vent no litt.

17. mai-talen som eg ofte har kalla verdas mest forslitne og utakksame sjanger. Talane som ingen lyttar til, fordi ein har høyrt det ti tusen gonger før, det om Eidsvoll-mennene og fridomen og freden.

Men ikkje i år. Aldri meir skal eg klaga over 17. mai-talar. I år kan dei ikkje bli svulstige og klisjéfylt­e nok. Pandemien og krigen i Ukraina gjer at alle dei fine orda på nytt blir sprengfull­e av innhald og kjensler, slik dei også må ha vore like etter andre verdskrig.

Presidente­ns draum

17. mai-talen er jo fantastisk. Berre det å få lov til å gå på ein talarstol og få seia noko i eit fritt land. Det kan me fordi mange før oss viste vågemot, stod opp mot okkupantan­e, sjølv om det kosta fleire av dei livet. Berre tanken å stå der stilt opp på rekke og venta på å bli skoten. Gjerne ein vår like før knoppane sprett. Kan me fatta grua i det?

Eg saknar synet av friske blomar mot gammal stein til minne om desse krigshelta­ne, og alle dei nye som ofrar seg i andre land som opplever krig.

Presidente­n i Ukraina har eit håp om at landet hans ein dag kan feira fridomen med barnetog på norsk vis. Barnetoga er motsatsen til Putins pompøse paradar, og i år vil ukrainske barn som har flykta til Norge, få ein forsmak på det presidente­n der heime har ein draum om. Måtte draumen hans bli oppfylt.

Imens skal me gleda oss over at våre barn igjen kan gå i barnetog. Eg saknar synet av jenta mi midt i barneflokk­en under fargerike faner. Tett i tett skal dei gå.

Eg saknar klikkinga av finskor mot nysopt veg, og fletter som held på å gå opp i liminga.

 ?? MARIE VON KROGH ?? Eg saknar synet av jenta mi midt i barneflokk­en under fargerike faner. Tett i tett skal dei gå.
MARIE VON KROGH Eg saknar synet av jenta mi midt i barneflokk­en under fargerike faner. Tett i tett skal dei gå.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway