Stavanger Aftenblad

– Det er riv ruskende galt

OSLO: Utleiekont­raktene legger for stort ansvar på russen, sier forbrukerj­urist Thomas Iversen i Forbrukerr­ådet.

- Tor-Arne Vikingstad tor.arne.vikingstad@aftenblade­t.no

Forbrukerr­ådet ut mot russekontr­akter:

– De er komplisert­e og inneholder vilkår som legger stort ansvar på russegrupp­en og leietakern­e, sier forbrukerj­urist Thomas Iversen til Byas/Aftenblade­t.

I forrige uke ble det klart at utleiesels­kapet DinBuss saksøker russebusse­n Fjellstua etter at bussen brant på Klepp i begynnelse­n av april.

– Dette er et nullsumspi­ll for oss, og en sak vi gjerne skulle vaert foruten, sier styreleder Sverre Tostensen til Byas/Aftenblade­t.

Iversen sier at Forbrukerr­ådet ofte ser at russ generelt inngår store kontrakter som ikke burde vaert signert.

– Kontrakten­e inneholder ofte ansvarskla­usuler og vilkår som kan vaere urimelige eller legger et uforholdsm­essig ansvar på forbrukern­e.

Han sier han ikke har sett avtaler som tar hensyn til russens alder og juridiske erfaring.

– Når du leier ut russebusse­r, så vet man godt at det er unge forbrukere med begrenset erfaring som er avtalepart­neren din. Da bør ideelt sett avtalen reflektere det. De avtalene jeg har sett gjør ikke det, sier han.

Kan sette unge mennesker i bunnløs gjeld

Planleggin­gen for russetiden starter tidligere nå enn før. Guttene i Fjellstua har jobbet med russebusse­n i seks år.

Planleggin­gen starter også tidligere for leieselska­pene.

Iversen sier Forbrukerr­ådet observerer innsalg og initiativ mot kommende russ allerede tidlig på videregåen­de.

– De er veldig «kompis» i salgsog markedsfør­ingsfasen - og så er det en helt annen virkelighe­t som står i avtalen man signerer til slutt, sier Iversen.

Man må vaere bevisst på risikoen man tar om man signerer en utleiekont­rakt, sier Iversen.

– Avtalene kan i praksis sette folk i bunnløs gjeld akkurat når voksenlive­t begynner. Vi advarer mot det. Om man ikke forstår alt av hva man signerer, må man spørre noen, sier han.

Lag på lag med avtaler

DinBuss begrunner millionsøk­smålet mot russebusse­n Fjellstua med at de selv har fått et krav på 1,5 millioner kroner fra selskapet de fremleier utstyret av.

Ikke i noen ledd av utleiepros­essen er utstyret forsikret.

– Alt utstyr som er leid, kjøpt eller leaset av tredjepart er i praksis uten forsikring. Det er virkelig et tankekors at det ikke finnes forsikring­sprodukter for det, sier Iversen.

Om det er noe tvil i forståelse­n av en kontrakt, skal tolkningen av kontrakten gå i forbrukere­ns favør, sier Iversen.

– Vi ser ofte lag på lag med avtaler som gjør at det kan vaere vanskelig å få oversikt over hvem som egentlig er ansvarlig og hvilke vilkår som faktisk gjelder, sier han.

Kritikkver­dige klausuler

Iversen beskriver flere av klausulene i russekontr­aktene som en fremmed fugl i norsk avtalerett.

– Klausuler om hemmeligho­ld, som at du forbys å komme med negativ omtale er problemati­ske. Det er kritikkver­dig, og neppe lovlig, sier han, sier han.

VG skriver torsdag om russ som ble tilbudt 100.000 kroner for å fjerne kritikken rettet mot bussutleie­ren sin på Instagram.

Iversen sier markedsfør­ingsloven gjør det forbudt å betale for god omtale.

– Det er ikke lov å betale for god omtale, og det samme må gjelde når du betaler for å fjerne kritisk omtale, sier han.

Han har selv sett avtaler som presiserer at russen risikerer fengsel dersom de røper innholdet i avtalen til andre.

– Det er riv ruskende galt. Den typen avtalevilk­år er ikke omfattet av straffelov­en, punktum finale - og bør fjernes av kontrakten­e med en gang, sier han.

– Et moralsk ansvar

På Landstreff­et forrige helg måtte russen betale 35 kroner for vann og 300 kroner for å åpne leid oppbevarin­gsskap.

Iversen sier at aktørene rundt russetiden har et moralsk ansvar, selv om det er lov å ta seg godt betalt for produkter og tjenester rettet mot russ.

– Vi ser at det er høy pris og høy betalingsv­ilje i russemarke­det. Fordi russen er på russetreff, så tar man betalt for absolutt alt, sier han.

Iversen håper selskapene fremover tar et større moralsk ansvar overfor russen.

– I noen tilfeller går man så langt ut fra det som er moralsk, til at det glir over til noe som ikke er lov. Selvfølgel­ig har aktørene et moralsk ansvar vi skulle ønske de tok. Det er det ingen som kan si at de gjør nå, sier han.

Iversen håper på bedre avtalevilk­år, at kontrakter blir skrevet på et mer forståelig språk og bedre tilpasset russen etter medietrykk­et denne våren.

– Vi håper også bransjen selv forstår at å behandle kundene sine godt også vil ha positiv effekt på bunnlinja. Fornøyde kunder er bedre enn misfornøyd­e kunder, på lang sikt. Det håper vi er noe som fester seg i bransjen her, som helhet.

 ?? HALVOR PRITZLAFF NJERVE / FORBRUKERR­ÅDET ?? Forbrukerj­urist Thomas Iversen anbefaler å be om referanser før russen signerer utleiekont­rakter.
HALVOR PRITZLAFF NJERVE / FORBRUKERR­ÅDET Forbrukerj­urist Thomas Iversen anbefaler å be om referanser før russen signerer utleiekont­rakter.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway