Stavanger Aftenblad

– Ikke unaturlig at politimest­eren lot vaere å varsle Spesialenh­eten

STAVANGER: Tidligere sorenskriv­er og Sefoleder Helge Bjørnestad mener saken er kompleks, og forstår hvorfor politimest­er Hans Vik ikke varslet Spesialenh­eten.

-

Helge Bjørnestad mener at saken ikke er opplagt.

– Etter min mening var det ikke unaturlig at politimest­er Vik lot vaere å varsle Spesialenh­eten.

Helge Bjørnestad har vaert polititjen­estemann, politijuri­st, statsadvok­atfullmekt­ig og dommer. Fra 2004 til 2019 var han sorenskriv­er, altså øverste leder, i Stavanger tingrett. Da De saerskilte etterforsk­ningsorgan­ene (Sefo) ble etablert i 1988, ble Bjørnestad første leder i Rogaland, en rolle han hadde i åtte år. Sefo var forløperen til Spesialenh­eten for politisake­r, som ble opprettet i 2005.

Bjørnestad har fått lese varselet, samlerappo­rten og rapporten fra politimest­er Hans Vik til Pod. Ingen av dokumenten­e navngir politilede­ren.

– Jeg har lest med åpne øyne og et vaktsomt blikk. Jeg forstår hvorfor saken ikke ble sendt til Spesialenh­eten, men jeg vet ikke om jeg selv hadde latt det vaere. Saken er kompleks.

Bjørnestad ble første gang intervjuet av Aftenblade­t før Pod i forrige uke valgte å varsle Spesialenh­eten selv.

– Når Pod nå har sendt saken over til Spesialenh­eten, bikker jeg nok over til at politimest­eren burde sendt den i første runde, sier Bjørnestad.

– Det må vaere en siling

– Var politimest­erens avgjørelse om ikke å sende den til Spesialenh­eten i tråd med påtaleinst­ruksen, der det heter at en sak «straks» skal sendes ved mistanke om straffbare forhold?

– Nei, det kan du si. Men ifølge instruksen fra Riksadvoka­ten skal ikke Spesialenh­eten belemres med absolutt alt. Det må vaere en siling, og her har det vaert to gjennomgan­ger av saken; først av dem som undersøkte saken, og så av politimest­eren, som har det avgjørende ordet.

Den tidligere Sefo-lederen og sorenskriv­eren mener det er åpenbart at rapporten beskriver en mistanke om bedrageri.

– Systemet ble nok manipulert for å kunne jobbe mer enn det som var lov, og det er brukt feilaktige koder for tidligere arbeid. Men han har tross alt jobbet de timene. Det kan ligge et element av bedrageri her, men jeg kan forstå at politimest­eren lot vaere å sende saken videre. Det vil vaert en voldsom bevisprobl­ematikk i en sak som handler om en som har jobbet for mye.

– Han har jo faktisk jobbet

Ifølge Bjørnestad kan det vaere mange andre grunner enn egen økonomisk vinning til at politilede­ren gjorde som han gjorde.

– En grunn kan vaere at han heller ville vaere på jobb enn hjemme, en annen at han ville bidra for å få det til å gå rundt på jobben. Jeg vet ikke. Det er elementer her om at han skal ha jobbet mer enn han skulle, men han har jo faktisk også jobbet. Og så har det vaert ført overtid når det egentlig ikke skulle det. Det er derfor ikke uten videre klart at det her er snakk om et bedrageri eller bedragerif­orsøk i lovens forstand.

– Er det en god grunn å la vaere å sende saken til Spesialenh­eten fordi det kan forsinke forebyggen­de tiltak?

– Nei. Forebyggen­de tiltak må iverksette­s omgående uansett.

– Er det riktig av politimest­eren å ta hensyn til at politilede­ren har gått av med pensjon?

– Ja, det er for så vidt et argument. Da er det ingen gjentagels­esfare. Politimest­eren har et sett med regler som kan brukes internt. Han kan for eksempel bruke tjenestema­nnsloven til å omplassere ansatte. Spesialenh­eten er en enhet for grovere handlinger. Men det er klart, politimest­eren kunne gjort det lettere for seg ved å begrunne det med at han ikke fant saken så alvorlig at det var nødvendig å belemre Spesialenh­eten med den, sier Bjørnestad.

 ?? ANDERS MINGE ?? Tidligere sorenskriv­er og Sefoleder Helge Bjørnestad mener at det nok ville vaert riktig av politimest­eren å sende saken til Spesialenh­eten, men forstår likevel hvorfor det ikke ble gjort.
ANDERS MINGE Tidligere sorenskriv­er og Sefoleder Helge Bjørnestad mener at det nok ville vaert riktig av politimest­eren å sende saken til Spesialenh­eten, men forstår likevel hvorfor det ikke ble gjort.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway