Stavanger Aftenblad

– Jeg har måttet si nei til mange

SOMMERFERI­E: – Jeg er forberedt på at det blir flere hunder med stress denne sommeren, sier Bjørn Egil Nygård, som driver Randaberg Dyrepensjo­nat.

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

Hundehotel­lene er fulle:

Trenger du hundehotel­l i sommer? Da bør du hive deg fort rundt, og helst styre unna fellesferi­en. Hundehotel­lene melder om enorm pågang. – Jeg har måttet si nei til mange. De siste månedene har det også vaert stor pågang i helgene. Påsken var også veldig god, sier Bjørn Egil Nygård.

Han driver Randaberg Dyrepensjo­nat og merker godt at hundeeiere vil på ferietur i sommer – og dermed trenger kennel.

– Juli måned ble full for allerede to måneder siden. Det eneste jeg tar imot nå, er tisper og kirurgisk kastrerte hanner. Jeg setter hundene sammen i grupper, og kan ikke ha for mange hanner i hver gruppe, da blir det for mye sjau og jukking, sier Nygård.

Også andre hundepensj­onat opplever stort trøkk om dagen.

– Det har vaert helt vilt

– Å ja, jeg ha sagt nei til mange. I grove trekk har jeg fullt til begynnelse­n av august, sier Terje Bjelland, som driver Baroniet Hundepensj­onat i Sandnes.

– Det skjedde noe rundt påske, da fant folk åpenbart ut at de ville reise utenlands, sier Bjelland.

– Det har vaert helt vilt. Det har alltid vaert stor pågang om sommeren, men nå er det også fullt nesten hver helg, og umulig å få plass i fellesferi­en. Folk virker desperate, sier Maria Anda Rasmussen, daglig leder for Søyland hundehotel­l på Naerbø.

– Vi har aldri hatt så mange bestilling­er så tidlig før. Og vi får utrolig mange nye kunder.

– Nå er jeg litt redd at de faste kundene ikke får plass. De må skynde seg å bestille, for vi har foreløpig noe ledig plass, sier Grethe Michaelsen, som driver Harmonien Kennel.

Spent på koronahund­ene

I tillegg

til stor reiselyst blant

hundeeiere, skyldes pågangen også at mange har realisert drømmen om en firbent venn i pandemien. Bare det første pandemi-året var økningen i antall nye hunder på 10 prosent.

Bjørn Egil Nygård på Randaberg ser fram til en normalseso­ng igjen. Det betyr at han holder seg hjemme juni, juli og august. Da er det gjerne 12-timersdage­r – og mange telefoner fra bekymrede hundeeiere.

– Jeg vil vaere til stede og ha kontroll. Ferie kan jeg ta i september, sier han, som har merket seg at mange nye hundeeiere vil plassere hundene på hotell.

– Jeg er spent på hvor mange hunder som vil lammes av separasjon­sangst. Det kan skape frustrasjo­n å bli revet bort fra flokken sin etter så mye tid hjemme. Det kan gjøre seg gjeldende i bjeffing og biting i netting – som kan stresse opp andre hunder. Det kan også føre til nedsatt matlyst. Jeg ønsker at hundene skal ha det kjekt her, og oppfordrer eierne til å trene dem opp. Har du en hund som fotfølger deg, bør den vennes av med det, sier Nygård.

Det har hendt han sier nei til folk som vil plassere hundene sine hos han.

– Har hunden vaert hjemme i 10 år, kan det blir en voldsom overgang å bli sendt på pensjonat. Det blir som å sende en 80åring til Syden for første gang. Det blir ikke kjekt, verken for hunden eller eieren. Mest sannsynlig får hunden diaré og stress – og så får jeg kjeft etterpå. Det beste er å holde hunden hjemme dersom den ikke er vant til å vaere på pensjonat, sier Nygård, som selv hatt hund hele livet. Hundepensj­onatet har han drevet i 25 år.

Også Terje Bjelland er spent på koronahund­ene, som han kaller dem.

– De kan nok vaere litt uregjerlig­e, og mangler sosial trening. Noen sender hundene på dagsbesøk, så de får trent seg litt, sier Bjelland, som likevel ser lyst på kommende høysesong:

– Når eieren reiser, pleier det å gå godt.

Grethe Michaelsen på Harmonien Kennel tar også imot en del hunder på dagtid nå.

– Det kan vaere en fin overgang for hunder som har hatt mye hjemmekont­or med eierne. Hos oss får de springe og løpe fritt. Jeg gleder meg til en travel sommerseso­ng, men det blir nok en spesiell sommer med mange nye hunder å bli kjent med, og som skal matches, sier Michaelsen.

Maria Anda Rasmussen på Søyland hundehotel­l har benyttet pandemien nettopp til å åpne dagsenter for hunder.

– Det hadde jeg ikke kapasitet til tidligere, men da det kom rolige perioder i pandemien fikk jeg mulighet til både det, og til å holde kurs. Pandemien har slik sett vaert positiv for min virksomhet, sier hun.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Randaberg Dyrepensjo­nat har kapasitet til å ta imot 60 hunder og 150 katter. Bjørn Egil Nygård er spent på sommerseso­ngen – som kommer til å bli travel.
FREDRIK REFVEM Randaberg Dyrepensjo­nat har kapasitet til å ta imot 60 hunder og 150 katter. Bjørn Egil Nygård er spent på sommerseso­ngen – som kommer til å bli travel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway