Stavanger Aftenblad

– Historisk beslutning

HELSINGFOR­S: Både Finland og Sverige har vurdert å melde seg inn i Nato etter Ukrainainv­asjonen. Nå er det klart at Finlands regjering vil søke medlemskap.

- NTB

Finland sier ja Nato-medlemskap:

– En historisk beslutning, kaller den finske presidente­n Sauli Niinistö regjeringe­ns ja til å søke medlemskap i Nato.

I Finland er det presidente­n og regjeringe­n som styrer utenriksog forsvarspo­litikken. Niinistö og statsminis­ter Sanna Marin kunngjorde søndag at de går inn for å søke.

– Selv om vi i mange år har samarbeide­t tett med Nato, er denne beslutning­en historisk. Det er en beslutning­en vi forhåpentl­ig vil kunne ta sammen med Sverige, sa Marin.

Behandles i Riksdagen

Den finske nasjonalfo­rsamlingen – Riksdagen – skal si sin mening mandag, før en søknad om medlemskap kan sendes til Nato. Det ventes at denne sendes innen kort tid.

Presidente­n understrek­et at det har vaert tett samarbeid med Sverige den siste tiden.

– Tidligere har man sagt at Finlands sak er vår. Likevel, man kan jo si at Sveriges sak er vår, sa han da han kunngjorde beslutning­en søndag.

Han understrek­et at beslutning­en får demokratis­k behandling. Også Marin sa at hun har tillit til at nasjonalfo­rsamlingen vil behandle spørsmålet raskt og med det ansvaret som saken krever. Hun tilføyde at Finland har vaert i kontakt med en rekke medlemslan­d i Nato, og med organisasj­onen selv de siste dagene.

– Vi vil gjerne takke for den støtten vi har mottatt, sa hun.

Niinistö overrasket over Tyrkia

Den krasse reaksjonen fra den tyrkiske presidente­n Recep Tayyip Erdogan kom overrasken­de, sier Niinistö. Fredag hevdet Erdogan at skandinavi­ske land støtter militante kurdere og andre grupper som Tyrkia ser på som terroriste­r.

– Jeg må si jeg er litt overrasket. Jeg snakket med Erdogan på telefonen for en måned siden, sa presidente­n. Han gjenfortal­te at Erdogan på eget initiativ snakket om at Finland ville søke Natomedlem­skap, og han ga uttrykk for at dette ville få Tyrkias støtte.

Niinistö takket for dette.

– Så dere kan forstå at jeg er litt forvirret, sa han. Niinistö la til at han ønsker å snakke med Erdogan igjen og ta opp de problemer som den tyrkiske presidente­n omtaler.

Huitfeldt: Et vendepunkt

Etter Ukraina-invasjonen har både Finland og Sverige gjort det klart at de vurderer å søke Natomedlem­skap. Nå har Finland tatt et betydelig skritt naermere. Utenriksmi­nister Anniken Huitfeldt (Ap) sier hun har sett fram til denne avklaringe­n.

– Vi har hele tiden vaert tydelige på at et finsk medlemskap i Nato vil vaere positivt for Finland, for Norden og for Nato. Dette er et vendepunkt i nordisk sikkerhets­politikk. De har Norges fulle støtte, sier Huitfeldt

Fra norsk side vil man hurtig gjennomfør­e de nødvendige prosedyrer, understrek­er hun.

– Vi vil også legge til rette for en hurtig godkjennin­g i Stortinget, sier Huitfeldt.

Finland viser til erfaringer Norge har som Nato-medlem med grense til Russland. Selv om situasjone­n i de arktiske områdene har vaert krevende, har landene blitt enige om grensedrag­ninger, sa Niinistö. Norge og Russland ble enige om grense i den såkalte gråsonen i 2010.

– Forholdet beskrives som profesjone­lt. Det er utvilsomt noe det er behov for, sa presidente­n.

Øker presset på Sverige

Når Finland nå har bestemt seg for å søke medlemskap, øker presset mot Sverige om å gjøre det samme. Sverige og Finland skal ifølge svenske regjerings­kilder vaere enige om å sende sine Nato-søknader samtidig.

Men før medlemskap­et er et faktum, må Finland gjennom en rekke formelle prosedyrer.

For det første må Nato-ambassadør­ene i Natos råd sende en invitasjon. Det kan skje i løpet av bare en til to uker etter at søknadene er sendt, ifølge NTBs kilder i Nato.

Deretter må søknaden ratifisere­s i nasjonalfo­rsamlingen­e i alle 30 medlemslan­d. Dette kan ta noen måneder. Dermed kan Finland og Sverige trolig slutte seg til Nato mot slutten av året.

Nato-generalsek­retaer Jens Stoltenber­g, og en rekke utenriksmi­nistre i Nato, har varslet en rask prosess med henvisning til Russlands trusler om både militaere og politiske reaksjoner dersom Finland og Sverige søker seg inn i alliansen.

 ?? HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIUVA VIA AP / NTB ?? Finlands president Sauli Niinistö, til høyre, og statsminis­ter Sanna Marin kunngjorde i går at de går inn for å søke Nato-medlemskap.
HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIUVA VIA AP / NTB Finlands president Sauli Niinistö, til høyre, og statsminis­ter Sanna Marin kunngjorde i går at de går inn for å søke Nato-medlemskap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway