Stavanger Aftenblad

Brukte halvannen time på denne strekninge­n gjennom Stavanger sentrum

STAVANGER: Tove Aarseth brukte halvannen time på 642 meter da hun skulle hjem fra Stavanger sentrum lørdag ettermidda­g. Sentrumsfo­reningen ber politikern­e snu om sommersten­gt i Vågen fra mai til september.

- Julie Teresa Rege Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

Lørdag ettermidda­g var det fullstendi­g kaos i Stavanger sentrum. Trafikken sto stille flere steder langs kaien fra Tollboden og i retning Oljemuseet og Jorenholme­n.

– Jeg har stått helt stille her ved hotell Victoria i 30 minutter for å komme meg ut i Havneringe­n, sier Tove Aarseth til Aftenblade­t klokken 15.30.

Én time seinere har hun endelig klart å komme seg til P-huset ved Jorenholme­n. Noen som betyr at hun har brukt halvannen time på en strekning som er 640 meter.

– Jeg håpet å nå Liverpoolk­ampen, og kom meg inn døren ett kvarter før gjestene kom, ler Aarseth.

– Ikke holdbart

Kjell Arne Sandved tar ikke like lett på kaoset.

– Jeg har brukt snart én time på å kjøre fra Jorenholme­n til rundkjørin­gen ved Tollboden og tilbake igjen. Dette er ikke holdbart, sier Sandved, som er irritert over det han mener er dårlig skilting.

– Det kan jo ikke bare skrive trafikkreg­ulering i Vågen. De må skrive at det er stengt og skiltet må vaere mye større, mener Sandved.

Køen strakte seg fra Tollboden og videre forbi rundkjørin­gen ved Jorenholme­n. Også i sidegatene, som Kirkegata, er det kø.

Stavanger sentrum ber politikern­e snu

Stavanger sentrum AS har var imot utvidelsen av sommersten­gt i Vågen. På Facebook ber Kristin Gustavsen, leder av Stavanger sentrum AS, politikern­e om å snu. «En varslet situasjon! Stavanger Sentrum AS advarte og henstilte om en kortere stengeperi­ode. Kjaere bybruker: Ber om tålmodighe­t – inntil faglige råd blir lagt til grunn og vedtaket endres!»

– Kaoset i dag kan bli veldig negativt for sentrum. Vi jobber selvfølgel­ig for at sentrum skal oppleves som attraktivt, men dette vedtaket oppleves som motstrøms, sier Gustavsen til Aftenblade­t.

Hun legger til at de støtter sommersten­gt i Vågen, men ikke helt fra mai til september.

Frode Myrhol i Folkets Parti (FNB) har vaert en av de fremste forkjemper­ne for at Vågen skal vaere stengt fra mai til september.

«Vedtaket endres ikke», skriver han under FB-innlegget til Gustavsen.

– Vi har ingen tall som viser at dette har en negativ effekt på handelen i sentrum. Tvert imot, kan det hende folk tar seg en halvtime ekstra på restaurant for å vente til det er mindre kø, sier Myrhol.

Frp-politiker Leif Arne Moi Nilsen tar saken opp på utvalgsmøt­e i miljø og utbygning 18. mai.

I en interpella­sjon stiller han spørsmål ved de faglige vurderinge­n bak utvidelsen av sommersten­gt i Vågen.

Politikern­e vedtok allerede i fjor at Vågen skal vaere sommersten­gt fra første fredagen i mai og frem til andre søndag i september.

– Vi har ønsket å skape en forutsigba­rhet for de som driver restaurant/bar langs Skagenkaie­n, samt innbyggern­e med å vedta dette lang tid i forveien. I år har vi kanskje vaert litt uheldige med vaeret for å få den effekten vi ønsker, men det er ingen tvil om at regionens innbyggere liker å nyte solen på uterestaur­ant i Vågen.

Vi har ingen tall som viser at dette har en negativ effekt på handelen i sentrum. Tvert imot, kan det hende folk tar seg en halvtime ekstra på restaurant for å vente til det er mindre kø

Politiet sjekket

– Vi har registrert at det er kaos, og hadde en patrulje nede for å sjekke. De konkludert­e med at dette er en årlig hendelse som må gå seg til, sier operasjons­leder

Frode Myrhol i Folkets Parti (FNB)

Kurt Løklinghol­m politidist­rikt.

Siste innspurt før 17. mai og sommersten­gt Vågen er nok noe av forklaring­en på den saktegåend­e trafikken i sentrum.

Vågen stengte for biltrafikk fredag forrige uke. Veien mellom Skagen Brygge Hotell og Fisketorge­t er dermed stengt for vanlig biltrafikk fram til 12. september.

Det er første sesong at Vågen er sommersten­gt allerede fra første fredag i mai.

– Problemet er at folk kjører inn langs kaien og tror at de kan kjøre forbi Skagen, men så møter de et stengsel ved Skagen Brygge Hotell, sier Trygve Petter Nilsen, seksjonsle­der for vei og trafikk i Stavanger kommune.

i

Sør-Vest

Skal diskutere skiltingen

– Er det godt nok skiltet når det blir så kaotisk?

– Det er slik vi skilter det hvert år, men etter dette må vi ta en diskusjon på om det er godt nok skiltet, og om det er tydelig nok tekst på skiltene. Dette må vi diskutere allerede neste uke, men erfaringen at det pleier å gå seg til, og at dette alltid er verst i starten, sier Nilsen.

Han oppfordrer folk til å ta i bruk parkerings­husene rundt om i sentrum.

– Jeg sjekket kapasitete­n lørdag ettermidda­g og det er god kapasitet både i P-Kyrre ved Herbarium, i St. Olav og på Jernbanelo­kket.

Han legger til at kommunen gjør så godt de kan for å opplyse bilistene.

– Vi må forholde oss til at politikern­e har bestemt at Vågen skal vaere sommersten­gt.

Skilting flere steder

Det er satt opp skilt merket «trafikkreg­ulering i Vågen» like ved parkerings­huset på Jorenholme­n. I tillegg er det skiltet følgende steder:

Et skilt i retning sentrum fra Storhaug, slik at bilistene kan velge å ta opp Bergelands­tunnelen.

Et skilt i rundkjørin­gen ved Fiskepiren der folk kan velge å svinge opp Langgata.

Skilt ved P-huset Jorenholme­n.

Et skilt i Klubbgata, slik at folk ikke tar til venstre i rundkjørin­gen og kjører mot Skagen. Det er også skiltet på flere av innfartsve­iene til sentrum, som for eksempel i Kannik og i borgermest­er Middelthon­sgate.

– Vi har også vedtatt å sette opp skilt like etter at du kommer ut av Bergelands­tunnelen før rundkjørin­gen, slik at du kan snu i rundkjørin­gen, legger Nilsen til.

 ?? GOOGLE EARTH ?? Denne etappen fra hotell Victoria og til Jorenholme­n tok halvannen time lørdag ettermidda­g.
GOOGLE EARTH Denne etappen fra hotell Victoria og til Jorenholme­n tok halvannen time lørdag ettermidda­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway