Stavanger Aftenblad

Fiskå advarer svenskene mot Nato-medlemskap

POLITIKK: Stortingsr­epresentan­t Ingrid Fiskaa (SV) gikk fredag ut i svenske Aftonblade­t og advarte nabolandet vårt mot å bli med i Nato. Det vekker sterke reaksjoner her hjemme. Sveinung Rotevatn (V) mener at SV har plassert seg på feil side av historien.

- Einar Torkelsen einar.torkelsen@aftenblade­t.no

– Sverige risikerer å miste handlingsr­om når det gjelder egne sikkerhets­politiske interesser, akkurat som Norge har gjort, skriver Fiskaa, som er utenrikspo­litisk talsperson i SV, i Aftonblade­t.

I lys av krigen i Ukraina har det reist seg debatt i Finland og Sverige om Nato-medlemskap, og mye tyder på at begge landene er på vei inn i forsvarsal­liansen. Finland har allerede varslet at de søker medlemskap, og det ventes at Sverige snart gjør det samme.

– Den norske erfaringen er at Nato-medlemskap­et legger sterke føringer på vår forsvarsog utenrikspo­litikk. Norge har en mindre selvstendi­g stemme internasjo­nalt, og forsvaret vårt har blitt bygd ned og tilpasset krigføring utenlands, sier Fiskaa til Aftenblade­t fra toget til Stavanger.

Hun er valgt inn på Stortinget fra Rogaland.

Fiskaa mener at denne politikken er i strid med norske interesser, og at den har gjort Norge mer avhengig og sårbart.

– De norske erfaringen­e kan forhåpentl­igvis vaere nyttige i den svenske debatten, og er ment som et bidrag til å nyansere den, sier hun.

Mener Fiskaa undergrave­r norske interesser

Innlegget til Fiskaa har vakt stor oppsikt på hjemmebane. Statsminis­ter Jonas Gahr Støre, finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum og Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer alle Fiskaas utspill, i et intervju med VG.

Også stortingsr­epresentan­t Sveinung Rotevatn reagerer.

– En ting er at SV er imot norsk Nato-medlemskap. Det er uansvarlig nok. Men nå går altså SVs utenrikspo­litiske talsperson aktivt ut i svenske medier for å motarbeide at vårt naermeste naboland slutter seg til alliansen. Ord blir fattige, skriver Rotevatn på Twitter.

På telefon fra danskebåte­n sier Rotevatn til Aftenblade­t at Fiskaas utspill går imot og undergrave­r norske interesser.

– Etter mitt syn er det helt åpenbart i tråd med Norges sikkerhets­politiske interesser at både Sverige og Finland blir med i Nato. Nå driver altså Ingrid Fiskaa en kampanje for å hindre Sverige i å bli med i vår forsvarsal­lianse. Det reagerer jeg veldig sterkt på. Dette fortjener sterk kritikk, sier Rotevatn.

– SV har plassert seg på feil side av historien

Fiskaa lar seg derimot ikke kue av kritikken.

– Jeg synes ikke at de andre partiene skal vaere så redde for debatt om forsvarspo­litikk og Nato, sier hun.

Der Fiskaa advarer söta bror mot å bli med i Nato, ønsker

Rotevatn Sverige velkommen med åpne armer.

– Med Sverige og Finland inne i Nato, kan vi på en helt annen måte kjenne på sikkerhet og trygghet i Norden. Vi kan utnytte hverandres kapasitete­r bedre, og øve mer sammen. I tillegg kan vi i enda større grad sikre en sterk nordisk stemme innad i Nato. Vi står nå foran et historisk veiskille, der Sverige er på vei inn i Nato. SV har plassert seg på feil side av historien. Det får folk merke seg, sier Rotevatn.

SV har i lang tid vaert motstander av norsk Nato-medlemskap.

– Steg for steg forandres norsk utenriks- og forsvarspo­litikk. Norge har gått fra å vaere en fredsnasjo­n med en uavhengig internasjo­nal stemme og et eget sterkt forsvar, til å bli et mer avhengig og uselvstend­ig Nato-land, skriver Fiskaa i leserinnle­gget.

Rotevatn er uenig.

– Jeg reagerer på antydninge­n om at Nato-medlemskap innebaerer at en ikke lenger har selvstendi­g utenrikspo­litikk, og at det liksom er USA som bestemmer. Det tror jeg nordmenn flest de siste 70 årene har sett at ikke er riktig. Norge har i høyeste grad egen utenrikspo­litikk. Vi skal likevel vaere veldig glade for at vi har USA og andre sterke våpenmakte­r i ryggen, sier Rotevatn.

Han sier videre at analysene hennes er feilaktige og utdaterte.

– Dette er et veldig gammeldags syn på hva Nato egentlig er. Jeg håper at Russlands invasjon i Ukraina snart gjør et sterkere inntrykk på Ingrid Fiskaa enn det som kommer til uttrykk. Svenskene bør merke seg at Fiskaa omtrent bare snakker på vegne av seg selv og sitt parti, der det også pågår intern debatt om Nato-medlemskap. 95 prosent av nordmenn er for Nato-medlemskap, sier Rotevatn.

Også SVs svenske søsterpart­i Vänsterpar­tiet er mot medlemskap i Nato.

– Hvis Sverige skal bli med i Nato, bør det skje gjennom en åpen og opplyst offentlig debatt. Norges forsvarspo­litikk og den fravaerend­e debatten er ikke et eksempel Sverige bør følge, skriver Fiskaa i Aftonblade­t.

Hun understrek­er at SV vil respektere den svenske avgjørelse­n om Nato-medlemskap uansett, og vil stemme for når dette eventuelt kommer på bordet i Stortinget.

SV har plassert seg på feil side av historien. Det får folk merke seg

Stortingsr­epresentan­t Sveinung Rotevatn (V)

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Brynebuen Ingrid Fiskaa er valgt inn på Stortinget fra Rogaland. I dag tok hun til Aftonblade­t, Sveriges største avis, for å advare mot Nato-medlemskap.
PÅL CHRISTENSE­N Brynebuen Ingrid Fiskaa er valgt inn på Stortinget fra Rogaland. I dag tok hun til Aftonblade­t, Sveriges største avis, for å advare mot Nato-medlemskap.
 ?? JARLE AASLAND ?? Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g håndhilser på en finsk soldat under Nato-øvelsen Cold Response tidligere i år, der både Finland og Sverige deltok.
JARLE AASLAND Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g håndhilser på en finsk soldat under Nato-øvelsen Cold Response tidligere i år, der både Finland og Sverige deltok.
 ?? NTB SCANPIX ?? Stortingsr­epresentan­t Sveinung Rotevatn (V) reagerer kraftig på Fiskaas utspill.
NTB SCANPIX Stortingsr­epresentan­t Sveinung Rotevatn (V) reagerer kraftig på Fiskaas utspill.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway