Stavanger Aftenblad

– Kan ikke bare legge på fem kroner på skinkepakk­en

DAGLIGVARE­R: 13 butikker og nesten 14 millioner kroner i strømutgif­ter i fjor. – Det er ikke lett å drive lønnsomt i en bransje med små marginer, sier Roald Helgø - kjøpmann og Helgø Meny-eier.

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

Helgø Meny tapte 14 millioner i fjor:

Det ferske årsregnska­pet til Helgø Meny Rogaland AS viser at selskapet fikk et resultat på minus 14,1 millioner kroner i fjor mot 3,8 millioner kroner i pluss i 2020. Omsetninge­n i fjor landet på 1,227 milliarder kroner – nesten identisk med året før.

– Det viser hvor små marginer det er i denne bransjen. Hvor lite vi har å gå på. Strømprise­ne for tiden gjør det ikke akkurat lettere, sier Roald Helgø til Aftenblade­t.

Tapte 200 mill. på fem år

Helgø Meny-kjeden består av 13 butikker i regionen hvor alle har store fryse- og kjøleanleg­g. Det betyr høye strømutgif­ter for selskapet hver måned.

– I fjor hadde vi 13,8 millioner kroner i strømutgif­ter mot 6,5 millioner i 2020. Og i de tre første månedene i år har vi hatt 5,5 millioner kroner mot 3 millioner i samme periode i fjor. Da sier det seg selv at det skal godt gjøres å gå i pluss. Det er liksom ikke slik at vi bare kan legge på fem kroner på en skinkepakk­e for å kompensere, sier Roald Helgø.

Men sannheten er at Helgø Meny tapte mye penger også før strømprise­ne gikk til himmels. I perioden mellom 2015 og 2019 tapte selskapet rundt 200 millioner kroner, ifølge årsregnska­pene. Og i fjor ble det altså nye 14 millioner kroner ut av kassen.

– Vi har en positiv kontantstr­øm og avskrivnin­ger for rundt 50 millioner kroner. For noen år siden brukte vi rundt 200 millioner kroner på å ruste opp en rekke av butikkene - i tillegg til at vi investerte rundt 25 millioner kroner i en ny butikk i Stadionpar­ken. Oppgraderi­ngene gjør blant annet at vi bruker mye mindre energi enn før, sier Roald Helgø.

– Men hvor lenge kan dere fortsette å drive med heftige minustall?

– Jeg er faktisk ikke redd for minustalle­ne i det hele tatt. Vi er ser framover og er godt rustet for framtiden med god drift og mange dyktige folk. Hverdagen er beinhard, men det skal ikke mye til for å snu det.

Norgesgrup­pen største eier

Ifølge Roald Helgø ligger dagligvare­kjeden litt dårligere an ved utgangen av april sammenlign­et med samme periode i fjor. Det betyr trolig at selskapet styrer mot et nytt minusresul­tat.

– Jeg synes vi holder god stand i markedet, noe en omsetning på over 1,2 milliarder kroner viser. Det at vi ligger og vaker mellom 4 millioner i pluss det ene året og 14 millioner i minus det andre året, gjør meg ikke veldig bekymret. Vi har god kontroll, mener Roald Helgø.

Egenkapita­len i Helgø Meny Rogaland AS er 288 millioner kroner.

Etter 50 år med selvstendi­g drift valgte Roald Helgø i 2012 å få Norgesgrup­pen, landets største dagligvare­kjede, inn som største eier med 60 prosent. Helgø-familien har beholdt de resterende 40 prosenten.

Selv er Roald Helgø født inn i dagligvare­bransjen. Foreldrene hans startet Helgø Snarkjøp på Mariero for 63 år siden. Senere ble det Helgø Matsenter, med flere supermarke­der, og de siste årene Helgø Meny.

 ?? MARIE VON KROGH ?? Kjøpmann Roald Helgø er oppgitt over de høye strømprise­ne.
MARIE VON KROGH Kjøpmann Roald Helgø er oppgitt over de høye strømprise­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway