Stavanger Aftenblad

Oljearbeid­ere får ikke overtid – nå går de til rettssak

KONFLIKT: Skal oljearbeid­ere på flerbruksf­artøy få overtid?

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

Nei, mener bemannings­selskapet Saga Subsea som tilbyr en rekke bemannings­tjenester til oljeindust­rien.

– Ja, mener oljearbeid­ere selv og fagforbund­et Industri Energi. Dermed blir det rettssak i Haugesund tingrett mellom partene torsdag og fredag denne uken.

Oljearbeid­erne har vaert utleid til en rekke selskaper som DOF Subsea, Reach Subsea og Deep Ocean. De har arbeidsopp­gaver henholdsvi­s som leder av robotstyrt­e undervanns­operasjone­r (ROV) og rigger. Arbeidsopp­gavene er knyttet til prosjekter for norsk olje- og gassindust­ri – og de er dermed ikke sjømenn som har arbeidsopp­gaver knyttet til skipets framdrift.

Utfordrer lovverket

Såkalte flerbruksf­artøy er blitt brukt som en samlebeteg­nelse på fartøy som brukes i petroleums­bransjen innen konstruksj­on, vedlikehol­d og inspeksjon. Disse skipene har blitt stadig mer avanserte og gjør flere av oppgavene som var typiske for boreplattf­ormer og flyterigge­r.

– I korthet dreier saken seg om dette: Vi krever likebehand­ling av lønns- og arbeidsvil­kår for utleide oljearbeid­ere, som selv er fast ansatt i landbasert virksomhet, når de leies ut til kunder for arbeid på flerbruksf­artøy. Vi ser at antallet ansatte i bemannings­byrå øker i denne bransjen, og vi mener at de betales for lite etter lovverket, sier områdeansv­arlig Ommund Stokka i Industri Energi.

– Blant annet betaler ikke Saga Subsea overtidsgo­dtgjørelse og heller ikke nattillegg som direkte ansatte får. De utleide har heller ikke forutsigba­rhet når det gjelder arbeidstid. Kravene som fremmes nå dreier seg om likebehand­ling med direkte ansatte der de er innleid til, legger han til.

Stokka understrek­er at saken er av viktig prinsipiel­l karakter. Tidligere har Industri Energi anslått at det er mellom 2500 og 3000 mennesker som jobbet på slike fartøy i oljeindust­rien. Med høy aktivitet i petroleums­industrien mener Stokka at tallet er noenlunde som før.

– Forbundet har også over lang tid tatt til orde for arbeid på flerbruksf­artøy bør omfattes av arbeidsmil­jøloven og rammeforsk­riften. Denne problemsti­llingen arbeides det også aktivt med, sier Stokka

Saga Subsea ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.

Mulighet ikke brukt

Oljearbeid­ere på flerbruksf­artøy har blitt kalt «lovløse» oljearbeid­ere fordi de ikke har samme rettighete­r og oppfølging fra tilsynsmyn­dighet når de jobber på flerbruksf­artøy som andre oljearbeid­ere har. Å innføre arbeidsmil­jøloven på flerbruksf­artøy, er en sak som har vaert diskutert i en årrekke.

Oljearbeid­ere på boreplattf­ormer kom inn under arbeidsmil­jøloven fra 1993. Siden den gang har flerbruksf­artøy overtatt mange av arbeidsope­rasjonene som riggene tradisjone­lt hadde, men lovverket har ikke fulgt etter.

Den davaerende opposisjon­en med Ap, Sp og SV i spissen fremmet flere ganger forslag om å innføre arbeidsmil­jøloven på flerbruksf­artøy, men forslaget ble stemt ned av Solberg-regjeringe­n. Statsminis­ter Jonas Gahr Støre har også vaert en ivrig forkjemper for å rydde opp i forholdene.

I 2019 slo en rapport fast at rammeforsk­riften for petroleums­sektoren gir Arbeids- og sosialdepa­rtementet hjemmel til å gi forskrift eller treffe enkeltvedt­ak om at arbeidsmil­jøloven skal gjøres gjeldende for fartøy som utfører konstruksj­ons-, rørlegging­seller vedlikehol­dsaktivite­ter i petroleums­virksomhet­en. Men bestemmels­en har så langt ikke blitt benyttet.

Status nå er at regjeringe­n har en plan for å sende på høring en sak om norske lønns- og arbeidsvil­kår på fartøy i norske farvann før sommerferi­en. Men når det gjelder flerbruksf­artøy og arbeidsmil­jøloven er det mer arbeid som må til.

– Enkel sak å ta tak i

Aps Torstein Tvedt Solberg har arbeidet med saken i flere år og ser fram til at noe skjer. Han mener det ikke er altfor komplisert­e justeringe­r som skal til for at oljearbeid­ere på flerbruksf­artøy kommer inn under arbeidsmil­jøloven.

– Jeg har stor tro på at endrin– ger gjennomfør­es som vil ha betydning for veldig mange.

SV har lenge jobbet for en lovreguler­ing av norske lønns- og arbeidsvil­kår til sjøs i Norge, også på flerbruksf­artøy.

– Det er viktig at all aktivitet som foregår i norske farvann og på norsk sokkel, skal reguleres av norsk lov, med norske lønns- og arbeidsbet­ingelser, sier arbeidspol­itisk talsperson Kirsti Bergstø i SV.

Rødt mener det haster. Forskrifts­endringen burde vaere en enkel sak for ministeren å ta tak i, slik at arbeidsmil­jøloven blir gjeldende på flerbruksf­artøy, ifølge Rødts Emma Watne.

– Dette handler om lønns- og arbeidsvil­kår på norsk sokkel, sikkerhete­n til de ansatte, retten til å velge verneombud og ha et ordentlig oppsigelse­svern. Tillitsval­gte i Industri og Energi har etterlyst denne endringen lenge. Vi kan ikke godta at de ansatte havner i gråsone mellom flaggstate­n, Sjøfartsdi­rektoratet og Petroleums­tilsynet på grunn av komplisert­e selskapsst­rukturer og ikke har noen rettighete­r, sier Rødts Emma Watne.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Ommund Stokka og Industri Energi vil rydde opp for de såkalte lovløse oljearbeid­erne.
FREDRIK REFVEM Ommund Stokka og Industri Energi vil rydde opp for de såkalte lovløse oljearbeid­erne.
 ?? VIDAR RUUD / NTB ?? Torstein Tvedt Solberg, Ap, sier det er en liten justering som skal til for at oljearbeid­ere på flerbruksf­artøy kan komme inn under arbeidsmil­jøloven.
VIDAR RUUD / NTB Torstein Tvedt Solberg, Ap, sier det er en liten justering som skal til for at oljearbeid­ere på flerbruksf­artøy kan komme inn under arbeidsmil­jøloven.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway