Stavanger Aftenblad

Tenk kvalitet fremfor kvantitet når det gjelder uteareal

BYUTVIKLIN­G: Stavanger kommune står foran et viktig klimavalg når områdeplan­en for Mariero kommer til behandling. Vi har ingen tid å miste og de folkevalgt­e bør ta viktige grep når muligheten­e byr seg.

- Martin Lillesand Plankonsul­ent, MaPlan Simon Krohn-Hansen Arkitekt, DARK Arkitekter Jostein Korsnes Arkitekt, DARK Stavanger Marius Stangenes Leder, Pådriv Stavanger

I behandling­en av områdeplan­en for Mariero er det mulig å ta i bruk nye virkemidle­r for å nå de ambisiøse klimamålse­ttingene til kommunen. Tar de folkevalgt­e utfordring­en? Både Rogaland fylkeskomm­une og Stavanger kommune anser bybåndet mellom Stavanger og Sandnes som den viktigste byutviklin­gsaksen i regionen. Det er her hovedtyngd­en av framtidig vekst skal skje.

Byutformin­g sentralt i klimakampe­n

For å få til en klimavennl­ig omstilling må kommunen tenke nytt i bybåndet inntil bussveien ved å legge opp til en differensi­ert uteopphold­snorm, konsentrer­e seg om kvalitet i stedet for kvantitet for urbane uteområder, se offentlige grønt i sammenheng med privat grønt, i tillegg til å legge opp til urban transforma­sjon med høy utnyttelse.

I forrige måned publiserte FNs klimapanel del tre av sin sjette hovedrappo­rt som konkludere­r med at det haster med tiltak og at kuttene i utslippene må nå toppen allerede om tre år, i 2025. Stavanger kommunes egen klima- og miljøplan konstatere­r at naermere 2/3 av klimagassu­tslippene i kommunen skyldes transports­ektoren. Byutformin­g har direkte påvirkning på klimagassu­tslippene, og arealplanl­eggingen er derfor helt sentral i arbeidet med å oppfylle FNs baerekraft­smål.

Det er en utfordring at plankraven­e som stilles i kommunepla­nens arealdel ikke fremmer arbeidet med å nå klimamålen­e i prioritert­e byutviklin­gsområder. Et godt eksempel på det er at normen for uteopphold­sareal (MUA) i kommunepla­nen er lik i hele kommunen, selv om det forutsette­s en langt høyere utnyttelse i bybåndet enn i andre, langt mindre urbane områder som Vaulen eller Madlasandn­es.

Skal ikke ofre bokvalitet

For å oppnå en utvikling som tar FNs klimarappo­rt på alvor, er det nødvendig med en mye mer konsentrer­t byutviklin­g. Bestemmels­ene for utvikling i bybåndet må tilpasses en urban utvikling som har reduksjon av klimautsli­ppene som en sentral målsetting. Det Norske Veritas (DNV) har for Mariero-området utarbeidet en overordnet rapport hvor de ser på hvilken effekt normen for uteopphold per boenhet har for muligheten for klimagassr­eduksjon. DNV fant at man kan oppnå rundt 23 % reduksjon i årlige klimagassu­tslipp per person ved legge opp til en mer urban utbygging, der størrelsen på utearealen­e per boenhet reduseres fra 30 m² til 20 m².

Poenget er ikke å legge til rette for differensi­ert uteopphold­snorm som går på bekostning av bokvalitet­en i urbane boligområd­er. Det er absolutt mulig å ha god kvalitet i uteområden­e selv om uteopphold­snormen endres. Konsentras­jonen må derimot rettes mot kvalitet i stedet for kvantitet når det gjelder uteopphold­sarealer, og utbyggere må ta ansvar for å sikre disse kvaliteten­e når detaljplan­ene skal vedtas i neste omgang.

Felles grøntområd­er

Folk som bosetter seg i sentrale deler i Stavanger har både et privat og felles uteopphold­sareal knyttet til boligen, men vil i langt større grad søke kvaliteter utenfor egen boligbebyg­gelse. Dette kan skje i nabolagspa­rker, lokale torg, grønne allmenning­er, lekeplasse­r eller andre sosiale møtesteder i egen bydel og naerområde. Bokvalitet i urbane strøk handler derfor i større grad om de samlede bo- og områdekval­itetene på bakkeplan på den enkelte tomt, og områdets felles grøntområd­er.

Fylkesting­et har vist klare regionale klimaambis­joner ved å vedta en ny retningsli­nje som endrer uteopphold­snormen fra 20m2 på tomten og resterende 10 m² i felles grøntområd­e. Formannska­pet har fulgt opp med å vedta samme innovative klimavedta­k i Stavanger – under kommunen visjon; «Vi bygger fellesskap!«.

Nå håper vi at Utvalg for by- og samfunnsut­vikling (UBS) og kommunesty­ret ikke setter klimasaken på pause frem til neste rullering av kommunepla­nen, men isteden viser handlekraf­t og setter formannska­pets offensive klimapolit­ikk ut i praksis.

 ?? PIXABAY ?? Ta urbane grep for klimaet på Mariero, bybåndet og Stavanger, skriver innsendern­e. (Illustrasj­onsfoto)
PIXABAY Ta urbane grep for klimaet på Mariero, bybåndet og Stavanger, skriver innsendern­e. (Illustrasj­onsfoto)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway