Stavanger Aftenblad

Regjeringe­n svikter Rogaland

- Kristoffer Sivertsen Sentralsty­remedlem FrP, Svein Erik Indbjo Leder Rogaland FrP Montgomery Jacobsen Leder Rogaland FpU.

Rogaland Frp fikk på landsmøtet i 2020 vedtatt en resolusjon om å endre gradsforsk­riften nettopp for å tillate at Universite­tet i Stavanger (UiS) kunne få tilby utdanninge­r som har vaert låst under en monopolord­ning. Dette har resultert i at UiS nå har psykologi og master i rettsviten­skap. Etterpå foreslo Frp for Stortinget et konkret forslag om legeutdann­ing ved UiS, men dette ble stemt ned av samtlige andre partier.

Vi mangler leger

Vi trenger å utdanne flere leger i Norge og vi må ta hele landet i bruk. Denne oppgaven kan vi ikke bare overlate til utenlandsk­e universite­ter å håndtere. I dag utdannes nettopp over halvparten av legene våre der. Det er ikke godt nok med tanke på den ulmende fastlegekr­isen. Ekspertutt­alelser peker også på at det er nødvendig med en økning på rundt 400 studieplas­ser.

Da er det underlig at regjeringe­n lukker øynene for Norges tredje største byregion, som attpåtil får landets nyeste sykehus bokstaveli­g talt rett ved siden av UiS. Her er alle forutsetni­nger på plass for å skape en solid utdanning på Ullandhaug for morgendage­ns leger.

Vi reagerer på forsknings- og høyere utdannings­minister, Ola Borten Moes tilnaermin­g, når han avfeier legeutdann­ing i Stavanger på bakgrunn av at det skal vaere kostbart. Her kaster han stein i glasshus. Den kraftige pengebruke­n som foreslås i det reviderte statsbudsj­ettet kommer ikke oss til gode, som vanlig med en sosialisti­sk regjering, rettes pengestrøm­men vekk fra Rogaland.

Ser bort fra dugnaden

Moe har også elegant hoppet over dugnaden igangsatt av Universite­tsfondet hvor lokale bidragsyte­re på kort tid klarte å samle sammen 100 millioner kroner. Hadde regjeringe­n tatt legeutford­ringene på alvor, hadde den prioritert å bruke UiS som kan bidra til å løse floken og hindre at velferdssy­stemet ikke har nok kvalifiser­te leger.

Det er synd at regjeringe­n bidrar til å trekke opp stigen etter de universite­tene som allerede tilbyr legeutdann­ingen ved å se vekk fra en av Norges desidert viktigste regioner. For Frp handler det om å styrke Rogaland og det handler om å rive ned monopol. Dessverre er det ingen statsråder fra Rogaland i dag. Alle skal med for regjeringe­n – bare ikke Rogaland.

Ekspertutt­alelser peker også på at det er nødvendig med en økning på rundt 400 studieplas­ser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway