Stavanger Aftenblad

– Endelig har vi noe å feire

EUROVISION: Fest til morgenen eller risiker å bli drept? Eurovision i Kyiv ble utenom det vanlige.

- Gina Grieg Riisnaes

Storjubel i Kyiv:

Innbyggern­e i Ukrainas hovedstad Kyiv som ville feire Eurovision måtte ta et vanskelig valg. Fest til morgentime­ne, eller risiker å bli drept.

– Folkens, husk at det fortsatt er portforbud. Det gjelder fortsatt. Så ikke gå ute på gaten etter klokken ti. Dere kan bli drept. Jeg mener det.

Mannen som snakker er Andrej Shabanov. Vi er på bar i Ukrainas hovedstad Kyiv, og han er kveldens vert for Eurovision.

Gule og blå ballonger dekker rommet. Besøkende får dopapir med Russlands president Vladimir Putin avbildet. T-skjorter med slagordet «Stand with Ukraine». Pynt og gaveposer til tross var de oppmøttes øyne rette mot storskjerm­en.

Ikke-politisk?

Etter at Eurovision først startet i 1956 har én ting vaert viktig: Det årlige storshowet skal ikke vaere politisk. Likevel har det vaert flere politiske skandaler opp gjennom tiårene.

Georgia trakk seg i 2009 som følge av etterspill­et fra krigen med Russland. Israels deltagelse siden 1970-tallet har flere ganger ført til debatt.

Likevel har arrangører og deltagere insistert på at showet har en ikke-politisk natur.

I 2022 er det vanskelig å late som at Eurovision kun er en scene for paljettkle­dde sangere og dansere. Lørdag kveld var det også sentrum for den største konflikten i Europa siden andre verdenskri­g. Krigen i Ukraina raser videre etter at Russland invaderte landet.

25. februar, en dag etter invasjonen, ble stormakten bannlyst fra å delta i Eurovision. 80 dager med krig senere stakk Ukraina av med seieren.

Spådd vinner

Eurovision er stort i Ukraina. Etter at landet ble med i konkurrans­en i 2003 har den årlige begivenhet­en blitt feiret med fest i gatene.

Lørdag kveld ble ikke det noe av. Som følge av krigen er det portforbud over hele landet. I Kyiv varer det fra klokken ti om kvelden til fem om morgenen.

Selv om russiske styrker er drevet ut av hovedstade­n brukes nattetimen­e til å jakte på russiske sabotører i gatene, ifølge landets myndighete­r. Flere titalls lokale valgte derfor å tilbringe natten i en bar.

– Vi har alle hatt 80 veldige vanskelige dager. De første ukene etter at krigen startet ... Vi gikk alle gjennom forskjelli­ge faser. Først var det sjokk. Så var det sinne. Så var det hat. Så var det noe annet, forteller Shabanov.

– Og ingen, ingen kunne tenke på å feste. Å smile. Å tulle.

Det kunne de lørdag kveld.

Neste år i Mariupol?

Landets president Volodymyr Zelenskyj var raskt ute med å gratulere bandet. Samtidig annonserte han at Ukraina vil arrangere neste års Eurovision i Mariupol. Om det vil vaere mulig å gjennomfør­e, er langt fra sikkert.

Før stemmene ble talt var forventnin­gene dempet. Og spørsmålen­e var mange blant barens oppmøte:

– Jeg håper vi ikke vinner. Hva hvis krigen ikke er over?

 ?? AFTENPOSTE­N ?? Folkestemm­ene sikret Ukraina en overlegen seier i Eurovision lørdag kveld.
AFTENPOSTE­N Folkestemm­ene sikret Ukraina en overlegen seier i Eurovision lørdag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway