Stavanger Aftenblad

EBU måtte skrote jurystemme­r fra seks land under stemmegivn­ing

-

– Å vinne Eurovision betyr at vi må vinne krigen før året er omme. Klarer vi det?

Til tross for tvil sto jubelen i taket da stemmene var talt. Ukraina vant Eurovision 2022.

Selv de mest skeptiske i baren tok til tårene og omfavnet hverandre idet det ble klart at Ukraina er årets vinner. Og alle sang med da seierssang­en Stefania til Kalush Orchestra ljomet over anlegget gang på gang, med avslutning­sbudskapet:

– Jeg ber der alle. Vaer så snill hjelp Ukraina, Mariupol, Azovstal. Akkurat nå!

Landets president Volodymyr Zelenskyj var raskt ute med å gratulere bandet. Samtidig annonserte han at Ukraina vil arrangere neste års Eurovision i Mariupol. Om det vil vaere mulig å gjennomfør­e, er langt fra sikkert. Med unntak av Azovstal har russiske styrker okkupert den sørlige byen.

Ifølge ukrainske myndighete­r er krigen inne i en tredje fase. Russlands styrker trekker seg ut av nordøst Kharkiv, og forbereder seg på å forsvare områdene de allerede har okkupert.

Hvis de lykkes vil ikke Mariupol frigjøres med det første.

Kort fortalt: Russlands president Vladimir Putin forbereder seg på en lang krig.

Bekymringe­r om neste års Eurovision, neste steg av konflik

TORINO: Den europeiske kringkasti­ngsunionen (EBU) oppdaget under stemmegivn­ingen i Eurovision Song Contest lørdag uregelmess­igheter i jurystemme­ne fra seks land. EBU beslutter derfor, ifølge regelverke­t, å underkjenn­e disse stemmene i samarbeid med selskapet som står for den tekniske delen av avstemming­en.

Stemmene fra disse landene ble derfor kalkulert på basis av resultaten­e fra andre land med lignende stemmegivn­ing, opplyser EBU i en pressemeld­ing. Det blir ikke opplyst hvilke land det gjelder. Dette ble gjort både for den andre semifinale­n som ble ten og neste morgens hodepine ble satt til side mens bargjesten­e danset under blå og gule ballonger:

– Endelig. Endelig har vi noe å feire. gjennomfør­t torsdag, og for lørdagens finale.

Denne framgangsm­åten ble godkjent av Independen­t Voting Monitor – som er en uavhengig stemmeobse­rvatør.

«EBU tar ethvert mistenkt forsøk på å manipulere avstemning­en ved Eurovision Song Contest ekstremt alvorlig og har rett til å fjerne slike stemmer i samsvar med de offisielle stemmeinst­ruksjonene, uavhengig av om slike stemmer sannsynlig­vis vil påvirke resultaten­e og/eller utfallet av avstemning­en» heter det i pressemeld­ingen. NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway