Stavanger Aftenblad

Grieg på syre? Ja, takk!

MAIJAZZ: Nesten litt ufint av Håkon Kornstad og ikke gi orkesteret noter på alt, men resultatet ble veldig fint.

- Leif Tore Lindø

Håkon Kornstad + SSO (Dirigent: Jukka Iisakkila), lørdag kveld, Stavanger Konserthus. Publikum: 600. Spilletid: 95 minutter.

Håkon Kornstad var frijazzhip­ster i New York da han ble bergtatt av opera. Han begynte å ta sangtimer, tok en master Operahøgsk­olen i Oslo og har hatt langvarig beslutning­svegring for hvilken vei han skule velge i livet. Jazzen og saksofonen, eller den klassiske musikken og sangen? Ole Brumm-løsningen har vaert å kombinere de to, og det må sies å ha vaert et godt valg.

I år (som egentlig er både i fjor og året før på grunn av pandemien) har han jobbet sammen med Stavanger Symfoniork­ester om et

Maijazz-prosjekt. Det har mange jazzmusike­re gjort gjennom årene, men få av dem har nok gjort det med like stor selvfølgel­ighet som nettopp Håkon Kornstad.

Innledning­svis trekker han en parallell til Richard Strauss, også han med voldsom beslutning­svegring. Den tyske komponiste­n klarte ikke å bestemme seg for om han skulle vaere moderne eller romantisk, så da fikk det vel bli hit eit steg og dit eit steg. Passende da, at Kornstad både åpnet og lukket med Strauss.

Smelter fint sammen

Kornstads metode er altså å kombinere jazzen og det klassiske. Han synger opera og han spiller saksofon, gjerne i samme sang. Med seg denne kvelden har han Mats Eilertsen på bass og Raymond Storaunet Lavik på trommer, pluss hele symfonien. Ofte lar de et klassisk stykke lede an før jazztrioen sømløst overtar. Så smyger orkesteret seg inn igjen, og de ender der de startet. Det låter helt naturlig. Avstanden mellom det utvalgte klassiske repertoare­t og jazzen er ikke så stor. Her er ingen verdener som kollidere. De smelter heller sammen.

Kveldens aller beste eksempel på dette var en liten Grieg-avdeling. Når de skal spille «Jeg reiste en deilig sommerkvel­d», har Kornstad og hans arrangør bare gitt strykerne i orkesteret noter på der av sangen. Resten skal de improviser­e. Det er jo en hverdagsøv­else for jazztrioen, men en form for avspaserin­g fra noteslaver­iet for orkesteret. Når så mange strykere føler seg fram samtidig, er resultatet en Grieg på syre. Litt skeivt, litt blått og litt forsiktig følende, men altså veldig, veldig fint. Vi kunne godt hatt mer av akkurat denne malurten i begeret, for resten er nokså strigla. Veldig flott, men ryddig.

Gjør orkesteret bedre

Så er det sånn at når man først har en bøling skamgode musikere med seg, for eksempel et symfoniork­ester, så kan det vaere greit å planlegge litt. Kornstad kommer med fine arrangemen­ter på klassiske komponiste­r og på sitt eget stoff. Kvelden heller mest mot operaen, ariene og liedene, men han får puttet nok jazz inn der til at alle får. Denne metoden gjør innsteget til både jazzen og den klassiske musikken lavere. Kornstads hjemmekose­lige og pedagogisk­e vaeremåte bidrar også til det. Men først og fremst er dette veldig fin musikk, ganske behagelig og lett i øret.

Og for å skryte bitte litt av Maijazz til slutt: De har pushet alskens jazzmusike­re på symfoniork­esteret i mange herrens år nå. SSO har spilt med alt fra ryddige vokalister og pentspille­nde gitarister til de uryddigste av frifanter og folk som elsker truede taktarter og hurramegru­ndt. Orkesteret har sikkert vaert småskeptis­ke til noe av dette, men mon tro om ikke det har vaert en god ting, også for SSO? Litt høyere himmel, litt andre impulser og et utvidet publikum?

Vi fikk litt Wagner, noen italienske svisker, masse drama, små stikk med triojazz, sømløse overganger og sannelig fikk ikke Kornstad vist at han er en utmerket plystrer også. Kvelden ble avsluttet med en ektefølt og samstemt trampeklap­p, som var vel fortjent.

Book din reise ved å ringe Hurtigrute­ns kundesente­r;

Oppgi at du er abonnent på Stavanger Aftenblad (abonnement­snummer)

 ?? JARLE AASLAND ?? Da Håkon Kornstad ble sanger, var han allerede saksofonis­t. Nå hopper han elegant mellom jazzen og den klassiske musikken i samme konserten.
JARLE AASLAND Da Håkon Kornstad ble sanger, var han allerede saksofonis­t. Nå hopper han elegant mellom jazzen og den klassiske musikken i samme konserten.
 ?? JARLE AASLAND ?? Kornstads metode er å kombinere jazzen og det klassiske. Han synger opera og han spiller saksofon, gjerne i samme sang.
JARLE AASLAND Kornstads metode er å kombinere jazzen og det klassiske. Han synger opera og han spiller saksofon, gjerne i samme sang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway