Stavanger Aftenblad

Når politiet er mistenkt

LEDER: Det er uheldig om folk får inntrykk av at politiet skjermer seg selv og sine ansatte. Derfor er det en fordel at mistanken om manipuleri­ng med vaktsystem­et nå blir etterforsk­et.

-

Aftenblade­t har i en serie artikler avdekket at politimest­er Hans Vik i Sør-Vest politidist­rikt unnlot å varsle Spesialenh­eten for politisake­r, etter at en betrodd leder var mistenkt for bedrageri eller grovt bedrageri.

Politilede­ren, som har gått av med pensjon, mener selv at han ikke har gjort noe galt, og sier til Aftenblade­t at han ønsker at sannheten skal komme fram.

Bakgrunnen for denne pikante saken er et anonymt varsel til politidist­riktet i mars 2018, der to politilede­re i Stavanger ble navngitt. Mistanken i varselet gikk på manipuleri­ng av vaktsystem­et på en slik måte at lederne blant annet fikk godkjent overtidsbe­taling langt ut over det normale. 900 timer overtid på halvannet år er ekstremt.

Politimest­eren beordret en granskning, foretatt av to tjenesteme­nn fra Haugesund. Denne granskning­en frikjente den ene av de to lederne, men ikke den andre. Tvert imot, den konkludert­e med at Spesialenh­eten for politisake­r burde etterforsk­e om dette kunne vaere et straffbart forhold, naermere bestemt bedrageri.

Men Hans Vik besluttet å ikke anmelde saken, en vurdering han vedgår at han ikke er skråsikker på om var riktig. Etter at Aftenblade­t omtalte saken og saksbehand­lingen, har Politidire­ktoratet grepet inn og selv oversendt mistanken mot den pensjonert­e politilede­ren til Spesialenh­eten. Direktorat­et vil også evaluere håndtering­en av varslingss­aken.

Dette er en klok beslutning av direktorat­et. Selv om politimest­er Hans Vik kan ha rett i at det alltid vil kunne vaere et element av skjønn i slike vurderinge­r, er det fare for at det etterlatte inntrykket hos publikum blir at saker som angår politiets egne, blir behandlet på en annerledes måte enn saker som angår folk flest.

Det er i så fall svaert uheldig. Politiet, som har ansvar for å etterforsk­e lovbrudd, og som i fredstid har enerett til å bruke makt mot innbyggern­e, må selvfølgel­ig sette en svaert høy standard. Når politifolk bryter loven, angår det til syvende og sist hele samfunnet.

En formell etterforsk­ning vil kunne gi svar og klarlegge sannheten, nettopp slik den anmeldte politilede­ren ønsker. Og det er jo på ingen måte opplagt at etterforsk­ningen vil ende med en tiltalebes­lutning.

Saken er også en anledning for politidist­riktet, og direktorat­et, til å tenke gjennom sine retningsli­njer for behandling av varsler og hvor lista bør ligge for å gå videre til Spesialenh­eten. Det er klart at det er ubehagelig med et slikt søkelys på egen organisasj­on og egne ansatte, men tilliten til politiet avhenger av det.

Politiet, som har ansvar for å etterforsk­e lovbrudd, og som i fredstid har enerett til å bruke makt mot innbyggern­e, må selvfølgel­ig sette en svaert høy standard.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Politimest­er Hans Vik i Sør-Vest politidist­rikt har fått en ubehagelig sak i fanget. Men politiet må sette en høy standard i saker som angår politiets egne ansatte, mener Aftenblade­t.
FREDRIK REFVEM Politimest­er Hans Vik i Sør-Vest politidist­rikt har fått en ubehagelig sak i fanget. Men politiet må sette en høy standard i saker som angår politiets egne ansatte, mener Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway