Stavanger Aftenblad

Bosetting av flyktninge­r går raskere – registreri­ngshotelle­ne er tomme

SANDNES: Sandnes kommune har et mål om å bosette rundt 200 ukrainske flyktninge­r innen utgangen av august. Totalt skal kommunen ta imot 360. Ifølge direktør for helse og velferd i kommunen, går bosettings­prosessen raskere nå enn tidligere.

- Elizaveta Musjél elizaveta.musjel@aftenblade­t.no

I disse tider er det bare ett hotell i Sandnes som det fremdeles bor ukrainske flyktninge­r på. Thon Hotell på Lura huser rundt 30 flyktninge­r som venter på å bli registrert, for så å bli bosatt i kommunen.

Direktør for helse og velferd, Elin Selvikvåg, sier at registreri­ngsprosess­en går mye smidigere nå enn tidligere.

– I starten kunne flyktninge­ne vente i flere uker på å få registrert seg hos politiet, men systemet går mye bedre nå. De som bor på Thon Hotell er ment å vaere der i kun et par dager. Kommunen har gitt dem den nødvendige informasjo­nen, og mange frivillige har også bistått, sier Selvikvåg.

16.500 har søkt asyl

Flere enn fem millioner har flyktet fra Ukraina etter at krigen brøt ut 24. februar i år. Det viser tall fra FNs høykommiss­aer for flyktninge­r (UNHCR).

Regjeringe­n har bestemt at ukrainske flyktninge­r skal få midlertidi­g, kollektiv beskyttels­e, og per i dag er det 16.512 fra Ukraina som har søkt asyl i Norge, ifølge NTB.

Hvordan det høye antallet flyktninge­r blir fordelt rundt om i landet, er det Integrerin­gs- og mangfoldsd­irektorate­t (IMDi) som kommer med anmodninge­r om til de ulike kommunene. Sandnes har fått en anmodning om å bosette 360 ukrainske flyktninge­r. Stavanger kommune har fått en anmodning om å bosette 750.

Flyktninge­ne ankommer kommunene gruppevis, og i denne omgang har Sandnes kommune avtalt å bosette en gruppe på 100 flyktninge­r fra det krigsherje­de landet de naermeste ukene.

– Per nå er det omtrent 100 flyktninge­r som vi har avtalt med IMDi om å bosette. 29 av dem har allerede fått en bolig. De første som kom, ble bosatt i Forsand. Noen har skaffet bolig selv. Vi jobber kontinuerl­ig med å ta imot henvendels­er fra private som tilbyr bolig, og å kartlegge disse. Slik situasjone­n ligger an nå, ser det veldig bra ut med tanke på kapasitet, uttrykker Selvikvåg.

Kan bli lovendring

Hun bekrefter at kommunen venter på en midlertidi­g lovendring som vil ha som mål å forenkle de ukrainske flyktninge­nes introduksj­onsprogram, men kan ikke si noe mer konkret om hva som ligger i nevnte endring.

– Kjernen i den er at vi skal vektlegge at de som kommer hit, skal komme seg raskt ut i arbeid i tillegg til at de skal kunne møte de språklige utfordring­ene på best mulig vis. Introduksj­onsprogram­met skal kvalifiser­e dem for det.

Språket er en av de mest fremtreden­de vanskeligh­etene som flyktninge­ne møter på ved ankomst til Norge. Få av dem snakker god nok engelsk, og Selvikvåg sier at kommunen har en avtale med tolketjene­ster som bistår i situasjone­n.

 ?? STANLEY WIRAK ?? Den gamle lensmannsg­ården på Forsand huser nå ukrainske flyktninge­r. Sandnes kommune har bosatt rundt 29, mens flere av flyktninge­ne har klart å finne bolig på egen hånd.
STANLEY WIRAK Den gamle lensmannsg­ården på Forsand huser nå ukrainske flyktninge­r. Sandnes kommune har bosatt rundt 29, mens flere av flyktninge­ne har klart å finne bolig på egen hånd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway