Stavanger Aftenblad

– Unødvendig med skjerm allerede ved skolestart

STAVANGER: Politikern­e bestemte at førsteklas­singene skal få Chromebook allerede ved skolestart for å forberede seg på en kartleggin­gsprøve. – Unødvendig, mener de som har laget prøven.

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

Fagfolk om Stavanger-vedtak:

– Elevene trenger ikke å ha egen Chromebook for å gjennomfør­e kartleggin­gsprøven. Det er feil, sier Bente Rigmor Walgermo, førsteaman­uensis ved Lesesenter­et ved Universite­tet i Stavanger.

Hun er prosjektle­der for utviklinge­n av en ny versjon av kartleggin­gsprøven i slutten av første klasse. Denne skal vaere digital fra kommende skoleår, og er laget på oppdrag fra Utdannings­direktorat­et.

Chromebook fra høsten

Forrige uke bestemte politikern­e i utvalg for oppvekst og utdanning i Stavanger at førsteklas­singer fra høsten skal få Chromebook allerede ved skolestart i stedet for etter nyttår, som har vaert standard fram til nå.

Flertallsp­artiene var i utgangspun­ktet sterkt kritiske til dette, blant annet på grunn av Helsedirek­toratets nye anbefaling­er om skjermtid for barn og unge. De ble likevel overbevist av mindretall­ets argumenter om at Chromebook­en var viktig for å vaere forberedt til kartleggin­gsprøven.

Men dette er altså unødvendig, ifølge de som utvikler prøvene. Prøvene er prøvd ut digitalt på flere tusen norske elever under utviklinge­n.

– Politikern­e har rett i at elevene trenger et minimum med digital kompetanse for å kunne gjennomfør­e prøven. Dette vil de klare med en kort innføring fra laereren. Det er ikke nødvendig for førsteklas­singene å ha Chromebook et halvt år eller mer for å vaere i stand til å gjennomfør­e prøvene, mener hun.

– Er det noen ulemper for elevene ved å få Chromebook allerede fra høsten?

– Det må vaere noe man skal bruke den til som man ikke får gjort ellers i undervisni­ngen, altså det må vaere en god tanke bak. Kartleggin­gsprøven kan ikke vaere hovedargum­entet, sier Walgermo.

Klarer seg med klassesett

Professor i spesialped­agogikk, Per Henning Uppstad, er med og utvikler de nye prøvene, og er enig med Walgermo.

– Disse prøvene kan ikke førte til at alle landets skoler må ha digitale enheter en til en. Det blir litt ekstremt, sier han.

Skoler kan klare seg helt fint med et klassesett med datamaskin­er for å ta kartleggin­gsprøven, ifølge Uppstad.

Han forklarer at kartleggin­gsprøven tas i april/mai i første klasse, og at formålet med prøven er å finne ut hvilke elever som trenger god oppfølging når det gjelder lesing.

– Mange laerere misforstår hensikten med prøven. Det er ikke en konkurrans­e eller rangering, men kan vaere et verktøy for laereren for å finne elever som trenger mer oppfølging.

– Burde gjort research

– Det var dette jeg trodde og fryktet, sier Ingvild Sørensen (MDG). Hun er nestleder i utvalg for oppvekst og utdanning, og ledet møtet forrige uke da vedtaket ble gjort.

I innlegget sitt kalte hun innføringe­n av Chromebook for førsteklas­singene «et gigantisk prøveprosj­ekt vi ikke kjenner langtidsef­fektene av». Flertallsp­artiene skulle derfor foreslå at Chromebook fortsatt blir innført i andre halvdel av første klasse.

– Jeg hadde lyst til å stå på det opprinneli­ge forslaget vårt, men det ble tatt en rask beslutning om å snu i en pause. Argumentet var at prøvene vil bli brukt for å se om noen trenger hjelp. Vi ønsker å vaere et flertall som kan lytte til gode innspill, sier Sørensen.

Hun sier de burde ha gjort bedre research før de tok beslutning­en.

– Dette burde jeg ha hatt mye klarere for meg. Nå må vi ta en ny prat om dette. For MDG er det viktig å skjerme barn mot skjerm så lenge som mulig.

– Enkelt å snu

Marie Ljones Brekke (KrF) var en av dem som i møtet forrige uke snakket for å innføre Chromebook fra høsten i første klasse. Dette var også i tråd med kommunedir­ektørens innstillin­g. Direktøren mener det vi kunne virke «uheldig inn på kvaliteten på resultaten­e» hvis ikke elevene er godt kjent med maskinen.

– Men hvis vi har basert vår tanke om dette på feil informasjo­n, er det ingenting som er enklere enn å si at vi ikke trenger å innføre det fra høsten likevel, sier Brekke, som selv jobber som laerer i grunnskole­n.

– Det er ikke avgjørende for KrF om Chromebook innføres fra høsten, sier hun.

Mange laerere misforstår hensikten med prøven. Det er ikke en konkurrans­e eller rangering, men kan vaere et verktøy for laereren for å finne elever som trenger mer oppfølging.

Per Henning Uppstad, professor i spesialped­agogikk

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Førsteklas­singene trenger ikke ha Chromebook lenge for å klare kartleggin­gsprøven, mener fagfolk.
PÅL CHRISTENSE­N Førsteklas­singene trenger ikke ha Chromebook lenge for å klare kartleggin­gsprøven, mener fagfolk.
 ?? ?? Marie Ljones Brekke (KrF) snakket for å innføre Chromebook fra høsten, men sier det ikke er en kampsak for partiet.
Marie Ljones Brekke (KrF) snakket for å innføre Chromebook fra høsten, men sier det ikke er en kampsak for partiet.
 ?? ?? Ingvild
Sørensen (MDG) vil ta en ny prat med de andre partiene om skjerm for førsteklas­singer.
Ingvild Sørensen (MDG) vil ta en ny prat med de andre partiene om skjerm for førsteklas­singer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway