Stavanger Aftenblad

Politiover­betjentene har nettopp pensjonert seg. Dette gjør de nå

LANGTUR: Begge har over 30 år i politiet. De siste 17 årene har de jobbet i samme avdeling, Nordsjø- og miljøseksj­onen, som blant annet har ansvaret for politisake­ne på sokkelen. Nå tar de som pensjonist­er en ny kraftprøve sammen.

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

– Vi har ingen garanti for at vi når målet. Vi er jo gamle folk, humrer Kjetil Nordvik fra Stavanger og Ole Johan Røykenes fra Bryne.

Onsdag 11. mai, klokken 11.11, startet de fra fyret på Lindesnes på det som blir deres livs lengste tur. Norge på langs til fots.

For det meste i naturen, i fjellet. Med hver sitt telt. Ryggsekken­e veier 20 kilo og en av dem er utstyrt med solceller for lading av mobil og utstyr.

Skal gå mer enn 250 mil

De aner ikke lengden. Veiskiltet sier at det er 2518 kilometer til Nordkapp. De skal gå i terrenget, så turen kan lett bli lengre enn den offisielle avstanden. Planen er å ta 25 kilometer hver dag og bruke 110 til 120 dager eller rundt fire måneder.

De skal gå rett inn i sin egen pensjonist­tilvaerels­e. Den starter 1. juli, men de tar ut ferie og avspaserin­g og kunne starte nå på en tur som i ett år er planlagt i detalj på eget regneark, der rutene er valgt med omhu. I tillegg har de trent og testet utstyr, og det var slik Aftenblade­t traff på dem med ryggsekker vektet opp med vannflaske­r, på Åsen i Time, et naerområde som ikke akkurat er kjent for slike turgåere.

Første rapport

– Men nå er vi i gang, lyder det blidt når Aftenblade­t får kontakt med dem igjen, takket vaere gode koner i følgebil.

Ragnhild T. Røykenes og Jorild Rystad Nordvik har kjørt dem til starten og er med første dag. Konene planlegger å dukke opp igjen rundt 20. mai på Haukeli og så i Nordkapp, forhåpentl­igvis i august/september. Nå setter de Aftenblade­t direkte over til dagens turgåere via høyttaler på mobilen:

– Vi naermer oss Rosfjord camping, har gått 22 kilometer, planlegger en pizzastopp i Lyngdal før vi krysser E39 og går inn i landet for å se etter en teltplass, melder Nordvik og Røykenes onsdag kveld.

Det blir asfalt i starten. Så går de inn i Sirdal/Setesdal via Gaukhei og Suleskar. De vil møte mye snø, har ikke ski, og vet ikke hvordan det vil gå.

– Den største utfordring­en blir likevel det uforutsett­e som kan skje. Skader. Ting vi ikke har kontroll på, slår de fast.

Derfor går de

– Hvorfor tar dere en slik tur?

– For meg gjaldt det om å gjøre noe som ikke alle gjør. Bare gjøre det, svarer Kjetil Nordvik.

– Han måtte ha en med seg, og spurte meg, forklarer Ole Johan Røykenes.

Begge er sprekinger. Kjetil går mest tur, lange turer. Er også kjent som en dyktig skytter. Ole Johan er en av de ivrige i Bryne cykleklubb og kan se tilbake på mange lange sykkelritt som Trondheim-Oslo, der hans lag Team Jaeren ett år fikk tredje plass i lagkonkurr­ansen.

Dessuten føler de at de fortsatt har god helse.

– Og som ansatt i politiet kan vi gå av som 58-åringer. Det er den muligheten vi nå griper. Vi kunne jobbet lengre, er de enige om.

Begge var de siste årene ved Sør-Vest politidist­rikt på Sandnes, der Nordsjø- og miljøseksj­onen har sin faste base. Kjetil hadde ansvar for sjøulykker. Ole Johan hadde først sokkelansv­ar, så ansvar for saker om dyrevelfer­d.

– Med slik kompetanse kunne dere som mange andre i etaten gått rett til nye jobber i det private naeringsli­v?

– Vel, det var ikke min plan, men jeg har faktisk fått ny jobb. Skal begynne som HMS-ingeniør i Jaerentrep­renør, men etter denne turen, forklarer Ole Johan Røykenes.

– Jeg har ingen andre planer nå enn å gå på en lang tur – og nyte det, sier Kjetil Nordvik, fra veikanten, ganske naer Lyngdal.

De har langt å gå, og ferden «Norge på langs 2022» vil de legge ut på Instagram og Facebook.

I går, etter en ukes vandring, viser gps-sporingen at de er kommet til Bossbu i Setesdal vesthei, 1030 meter over havet.

 ?? GEIR SVEEN ?? Folk med 20 kilos sekker er ikke akkurat et vanlig syn i dette naere turområdet mellom Ålgård og Lyefjell, men Ole Johan Røykenes, til venstre, og Kjetil Nordvik tester her utstyret for turen som startet onsdag og som kan ta rundt fire måneder.
GEIR SVEEN Folk med 20 kilos sekker er ikke akkurat et vanlig syn i dette naere turområdet mellom Ålgård og Lyefjell, men Ole Johan Røykenes, til venstre, og Kjetil Nordvik tester her utstyret for turen som startet onsdag og som kan ta rundt fire måneder.
 ?? RAGNHILD T. RØYKENES ?? Det blir mye lengre enn det veiskiltet viser. For Ole Johan Røykenes, til venstre, og Kjetil Nordvik, skal for det meste gå i terrenget.
RAGNHILD T. RØYKENES Det blir mye lengre enn det veiskiltet viser. For Ole Johan Røykenes, til venstre, og Kjetil Nordvik, skal for det meste gå i terrenget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway