Stavanger Aftenblad

Politisk strid om farlige sykkelstat­iv

STAVANGER: Flertallet i utvalg for miljø og utbygging (UMU) i Stavanger kommune vil foreløpig ikke ha en egen sak på bordet om byens sykkelstat­iver.

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

– En ansvarsfra­skrivelse, hevder Ingebjørg Folgerø (H).

I kjølvannet av den alvorlige ulykken i Pedersgata i februar, der 15-årige Leo Sandqvist pådro seg livstruend­e skader, har det dukket opp flere tilfeller der personer har skadet seg på stativene. Aftenblade­t var denne uken i kontakt med en mann som en maimorgen i 2019 gikk i bakken utenfor Magasin Blaa i Verksgata.

Ødela tenner

Han kom borti et tilsvarend­e stativ da han syklet på vei til jobb.

– Jeg var nok ikke oppmerksom nok og fikk en retningsfo­randring slik at sykkelen traff stativet. Så skjedde det veldig fort. Jeg ble kastet over styret og landet på stativet med ansiktet først, mellom underleppe­n og hagen. Det ble noen turet til tannlegen, men jeg fikk ingen varige mén. I ettertid har jeg tenkt at det kunne gått langt verre, sier mannen, som ikke ønsker navnet sitt i avisen.

– Varslet du kommunen om ulykken?

– Nei, jeg gjorde ikke det, sier han.

Kritiske spørsmål

Etter ulykken i Pedersgata har både Ingebjørg Folgerø (H) og Grete Kvalheim (Frp) stilt en rekke kritiske spørsmål både om detaljer ved stativene samt om prosess og sikkerhets­vurdering da stativene ble anskaffet.

Folgerø ville blant annet vite om det er mulig å gjøre de tynne og kvasse stativene mindre farlige, ved å sette på en type beskyttels­e.

Ifølge direktør Leidulf Skjørestad jobber nå produsente­n (Smed T. Kristianse­n) med en løsning der man monterer en beskyttels­e på «styret» og «setet» på stativene. Prototyp skal etter planen vaere klar i løpet av mai.

Heller fjerne enn flikke

Skjørestad var selv slett ikke sikker på om dette er noen god ide.

– Slik jeg ser det, bør vi heller fjerne de stativene som framstår som farlige, heller enn å flikke på dem. Først få vi finne ut hva leverandør­en kommer opp med. Vi ønsker også å skifte ut med et tykkere stativ etter hvert, men har ikke sett for oss en omfattende fjerning nå, sa Skjørestad i møtet i Umu onsdag ettermidda­g.

Ikke anbud

Grete Kvalheim ville gjerne vite om en så stor anskaffels­e, over 200 stativer til en stykkpris på 18.000 kroner, hadde vaert ute på anbud.

Det hadde den direktøren.

– Det var ingen offentlig anbudsrund­e. Dette var en innovasjon­sanskaffel­se, utviklet av en produsent, i samarbeid med kommunen, ved forrige oljenedtur. Dette ble gjort innenfor de rammene man har anledning til, sa Skjørestad.

Kvalheim ville også vite hvorfor ikke syklene har fått en tydeligere kontrastfa­rge mot det asfaltgrå underlaget.

«Kontrastfa­rge ble dessverre ikke vurdert i 2015 da produktet ble utvikla. Kommunen har i ettertid fått henvendels­er om ønsket farge på stativ, men dette har blitt vurdert som en for stor kostnad», lyder svaret fra administra­sjonen.

ikke,

ifølge

Folgerø mente det hadde vaert ryddigere med en egen sak om stativene, ikke bare som en statusrapp­ortering fra administra­sjonen og svar på spørsmål fra enkeltrepr­esentanter.

- Det er åpenbart at det må fremmes en sak. Vi snakker om flere millioner kroner hvis stativene må skiftes ut, mente Folgerø.

Høyre, Frp og Venstre fremmet forslag om å be om en sak som belyser saken på en grundig måte. Forslaget ble nedstemt av det politiske flertall, som hadde full tillit til at administra­sjonen gjør det som skal gjøre i saken.

– Tull og vas

Birger Wikre Hetland (Sp) ville først og fremst berømme administra­sjonen for god jobb så langt i saken.

– Sykkelstat­ivene var ikke ufarlige da vi var unge heller. Da kantsteine­ne kom, var det fullt mulig å snofla i de også. Ikke lag politikk ut av triste ulykker, sa Hetland, som mente det var «tull og vas» å be om en egen sak om stativene, et ordvalg han riktignok senere tok selvkritik­k for.

Leder Rune Askeland (MDG) så seg nødt til å komme med en stemmefork­laring:

– Det har skjedd en kjempetris­t hensdelse der en gutt ble skadet, noe vi har full sympati for. Samtidig har vi full tillit til at vår administra­sjon jobber best mulig videre for å forebygge ulykker, sa Askeland.

– Jeg er kolossalt skuffet over en slik ansvarsfra­skrivelse, smalt det fra Folgerø.

Tillit

– Dette er ingen ansvarsfra­skrivelse. Vi gir tillit til de vi allerede har gitt tillit til, i dette tilfelle full tillit til at direktøren gjør det som skal gjøres, sa Askeland.

 ?? STEIN HALVOR JUPSKÅS ?? Også sykkelstat­ivet ved Magasin Blaa i Verksgata har vaert åsted for en ulykke.
STEIN HALVOR JUPSKÅS Også sykkelstat­ivet ved Magasin Blaa i Verksgata har vaert åsted for en ulykke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway