Stavanger Aftenblad

«Misvisende». «Villedende». «Umulig å ha tillit»

STAVANGER: UiS-topp mener Ola Borten Moe (Sp) enten lyver eller ikke skjønner sine egne grunner for å si nei til legeutdann­ing på Ullandhaug. Departemen­tet står på sitt og vil ikke gjenåpne saken.

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

UiS angriper Ola Borten Moe:

Forsknings- og høyere utdannings­ministeren sa torsdag nei til et medisinsk fakultet ved UiS.

– Det er rett og slett ikke fornuftig pengebruk å opprette et eget medisinsk fakultet ved Universite­tet i Stavanger, slo Borten Moe fast med henvisning til en rapport fra flere departemen­ter.

Den er kjernen i en konflikt mellom UiS-ledelsen og statsråden.

UiS-angrepet

På et møte med en rekke rogalandsp­olitikere på Hotel Atlantic mandag sa Anne Selnes at «vi forstår ingenting av dette.» Hun er krystallkl­ar på at UiS tilbyr et rimeligere alternativ enn de «gamle» universite­tene, altså Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø – som har monopol på legestudie­r i Norge i dag:

– En studiemode­ll der medisinstu­dentene er tre år i utlandet og tre år ved UiS, er billigere enn en seksårig norsk medisinutd­anning. I tillegg vil en slik modell bidra til en rask opptrappin­g av norsk utdannings­kapasitet, sier hun.

Hun er direktør for kommunikas­jon og samfunnsko­ntakt ved UiS. Selnes spør hvorfor rapporten som var klar i desember, først ble offentligg­jort i forrige uke – etter regjeringe­ns beslutning.

Enda lengre går Rune Dahl Fitjar, prorektor for innovasjon og samfunn ved UiS. Her er noe av skytset oppsummert i et leserinnle­gg fra ham:

Enten forstår ikke Borten Moe sitt eget beslutning­sgrunnlag, eller så lyver han om det. Grunnlaget viser slett ikke det statsråden påstår. Etablering­skostnaden­e er noe lavere for UiS når en deler årlige kostnader på antall studieplas­ser. Årlige kostnader for UiS og Helse Vest samlet er på 3,2 millioner kroner per studieplas­s, mot mellom 3,5 millioner og 3,8 millioner kroner for modellene fra UiO, UiB og NTNU, og 5,5 millioner for UiTs modell. Investerin­gskostnade­r: UiS: 245 millioner-497 millioner kroner. UiB: 401 millioner. En av UiOs modeller: 627 millioner.

Det er uforståeli­g at regjeringe­n kan fremstille dette som at nyetableri­nger krever omfattende investerin­ger og ikke er kostnadsef­fektivt for å øke utdannings­kapasitete­n. Det er lagt til betydelige ekstrakost­nader på toppen av UiS’ beregninge­r uten å konsultere UiS.

Det legges til grunn et bygg for 60 ansatte og 70 studieplas­ser, men flere studieplas­ser medfører ikke nødvendigv­is bevilgning­er til nybygg. UiS har ikke fått noe nybygg bevilget over statsbudsj­ettet siden 2006.

UiS sine arealer per student er i dag på 11 kvadratmet­er, mens rapporten tar utgangspun­kt i 20 per student.

Fitjar beklager at arbeidsgru­ppen takket nei til UiS’ tilbud om oppklaring­smøter. Han stusser også på at rapporten ble holdt tilbake fra desember til 12. mai – uten at UiS som part fikk innsyn i den før regjeringe­ns beslutning. «Samlet gir dette et inntrykk av en prosess der departemen­tene har gjort sitt for å presse opp UiS sine kostnader så langt de kan. Når det likevel ikke har lyktes å presentere et kostnadsbi­lde hvor UiS sin modell er dyrere enn de gamle universite­tenes modeller, gjengir regjeringe­n og statsråden beslutning­sgrunnlage­t på en misvisende og villedende måte. Det er umulig å ha tillit til en slik prosess.»

– Helt utrolig

– Jeg synes det er helt utrolig at en ansvarlig statsråd kan komme til en begrunnels­e som det ikke er grunnlag for etter utredninge­n som er gjort, sier Fitjar.

– Rapporten viser at driftskost­nadene er lavere enn de andre og at det er betydelige investerin­gskostnade­r som egentlig er ganske like. Å påstå at UiS’ modell ikke er kostnadsef­fektiv, har ikke rot i virkelighe­ten. Det er en veldig spesiell måte å behandle en sak på fra et ansvarlig departemen­t, sier han.

– På flere punkter er det tydelig at det i rapporten er lagt til kostnader hos oss, mens de ikke har gjort tilsvarend­e hos de «gamle» universite­tene, sier han.

– Det må vaere lov å komme med ankepunkte­r mot noe vi mener er feil, sier Selnes.

Signe Bjotveit (Sp), politisk rådgiver for Moe, svarer:

– Det er forståelig at ikke alle blir fornøyde når det skal tas veivalg om dimensjone­ring i denne saken. Regjeringe­n har fattet beslutning­en på et samlet og godt kunnskapsg­runnlag. Kostnadsbe­regningene for UiS er basert på et treårig studieløp. Det vil si at antall studenter, med tilhørende areal- og personellb­ehov og kostnadene for disse, er halvparten av et seksårig studieløp. Kostnadene per studieplas­s i et treårig løp ved UiS koster mer enn en studieplas­s i et seksårig løp ved universite­tene med medisinutd­anning. UiS viser i sitt innlegg til årlige kostnader, men unnlater å ta med investerin­gskostnade­r i sitt regnestykk­e for kostnad per studieplas­s. I tillegg tas det i sammenlign­ingen ikke høyde for at kostnadene for UiS er for et treårig studieløp, som ikke er i samsvar med seksårig norsk medisinutd­anning.

– Norge må fremover bruke ressursene effektivt og prioritere innsatsen der den får størst effekt. Vi kommer ikke bort ifra at flere medisinske fakultet innebaerer mindre utdannings­kapasitet per krone, vanskelige­re rekrutteri­ng av fagfolk, dårligere praksiskap­asitet og kostbare nybygg. Det viktigste er flere leger utdannet i Norge, ikke flere medisinske fakultet.

– Hvorfor satt departemen­tet så lenge på rapporten?

– Regjeringe­n har interne saksforber­edende prosesser. Det er ikke vanlig å offentligg­jøre slikt saksgrunnl­ag. I denne saken er det stort engasjemen­t og flere aktører har bidratt til prosessen med utredning av kostnader og muligheter. Det talte for at det var behov for å synliggjør­e deler av grunnlaget for regjeringe­ns beslutning.

Ifølge Bjotveit utgjør rapporten deler av det samlede beslutning­sog vurderings­grunnlaget. Hun oppgir at tallene, fremskaffe­t etter bidrag fra og dialog med UiS og departemen­tet, er til å stole på.

Hun avviser at departemen­tet eller regjeringe­n vil se på saken på ny. Hun mener dette er mest kostnadsef­fektiv dimensjone­ring kombinert med bruk av praksiskap­asitet i distrikten­e.

– Dette kan også bidra til rekrutteri­ng av leger lokalt, slår hun fast.

Å påstå at UiS’ modell ikke er kostnadsef­fektiv, har ikke rot i virkelighe­ten. Det er en veldig spesiell måte å behandle en sak på fra et ansvarlig departemen­t.

Rune Dahl Fitjar, prorektor ved UiS

 ?? JAN INGE HAGA ?? – Stortinget bestemmer, så punktum er ikke satt før Stortinget har sagt sitt, sier prorektor Rune Dahl Fitjar ved UiS. Her med Anne Selnes, direktør for kommunikas­jon og samfunnsko­ntakt ved UiS,
JAN INGE HAGA – Stortinget bestemmer, så punktum er ikke satt før Stortinget har sagt sitt, sier prorektor Rune Dahl Fitjar ved UiS. Her med Anne Selnes, direktør for kommunikas­jon og samfunnsko­ntakt ved UiS,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway