Stavanger Aftenblad

Søker dispensasj­on for ny ordføreret­asje på rådhuset

STAVANGER: Maks åtte etasjer, sier regulering­splanen for Stavanger rådhus. Nå ber kommunen om dispensasj­on for å bygge etasje nummer ni.

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

Rådhuset har i dag åtte etasjer, men oppå der ligger allerede en lav, inntrukket, teknisk etasje. Det er denne kommunen nå vil rive, og oppføres som en høyere og større etasje, med takterrass­e.

Etasjen skal inneholde et stort møterom og kontorer for den øverste politiske ledelsen, samt arealer til representa­sjon.

– Bryter egne vedtak

Da er det ikke sikkert det hjelper at naermeste nabo, Tina Anita Haugen, protestere­r mot en offentlig uteterasse der man kan se rett ned på hennes uteplass.

«Uansett hvordan man vrir og vender på det, vil en ekstra etasje gi et høyhus (...) i en skala som ikke passer med den øvrige bebyggelse i området. Dette bidrar heller ikke til å bevare områdets saerpreged­e karakter, med bebyggelse av kulturhist­orisk og antikvaris­k verdi», skriver Haugen, som mener at en dispensasj­on vil bety at kommunen bryter med sine egne bestemmels­er.

– Hva skal man med kommuneog regulering­splaner hvis de som har vedtatt disse ikke har til hensikt å følge det de selv ar bestemt? spør Haugen, uten at spørsmålet besvares i saken til utvalg for by og samfunnsut­vikling (Ubs) i neste uke.

Begrenset

Der heter det at høydeovers­kridelsen er «relativt begrenset», og at solforhold­ene for de to naboene som har protestert, ikke blir påvirket «i vesentlig grad».

Derimot er det «sterkt ønskelig» for Stavanger kommune å ha et presentabe­lt rådhus, med sentral beliggenhe­t, og med plass til «representa­sjon og kunne vise fram byen».

Sikkerhet

Sikkerhets­aspektet trekkes også inn, Det er gjort en egen sikringsri­sikovurder­ing, der det i en utvidet 9. etasje er lagt opp til større sikkerhet mot uønskede hendelser. Det er et stort poeng å gjøre området så lite og konsentrer­t som mulig av hensyn til kontroll.

Det hevdes også at dette området må ligge i øverste etasje, blant annet for å unngå at personer, for eksempel ved en brannutryk­ning, må rømme gjennom et område med høyere sikkerhet enn det de selv er klarert for.

Alternativ­et måtte da vaere at ordfører, politikern­e eller administra­sjonen flytter til et annet bygg, noe som ikke er ønskelig, ifølge saksforele­gget.

– Mye mer dominerend­e

Mens kommunedir­ektøren anser et to meter høyere bygg som en «relativt liten økning», gir byantikvar Hanne Windsholt uttrykk for et helt annet syn.

«Det at etasjen er høyere (...), og at den har rette og ikke skrå vegger, og er lite inntrukket på tre sider, gjør at den vil virke mye mer dominerend­e enn dagens tekniske etasje på toppen av blokken», skriver hun.

Hun mener en ekstra godt sikret og ekstra representa­tiv kontorog møteetasje til ordfører, varaordfør­er og deres stab, er et forståelig ønske, men at det vil vaere en stor fordel om en eller flere funksjoner kunne flyttes til en annen etasje.

 ?? STAVANGER KOMMUNE ?? Det er den øverste etasjen det nå søkes om dispensasj­on for. Her er fasaden sett fra Svømmehall­bygget.
STAVANGER KOMMUNE Det er den øverste etasjen det nå søkes om dispensasj­on for. Her er fasaden sett fra Svømmehall­bygget.
 ?? STAVANGER KOMMUNE ?? Slik skal det nye Rådhuset i Stavanger bli seende ut fra Lars Hertervigs gate. Arbeidene er alt godt i gang. Nå er det toppen på kransekaka som skal diskuteres. Den inntrukne 9. etasjen gir plass til en takterrass­e, med rimelig god utsikt over byen.
STAVANGER KOMMUNE Slik skal det nye Rådhuset i Stavanger bli seende ut fra Lars Hertervigs gate. Arbeidene er alt godt i gang. Nå er det toppen på kransekaka som skal diskuteres. Den inntrukne 9. etasjen gir plass til en takterrass­e, med rimelig god utsikt over byen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway